Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
selamlar değerli kaptanlarım,

2018 den beri bu işe girmeye ne zaman niyetlensem araya ya pandemi, ya havacılık krizleri, ya savaşlar, ya da başka sorunlar engel oldu. Nihayet bu sene içerisinde artık yaş nedeniyle de cadet e başvuramadığımdan (yakında 32 olacağım) yakında ayjet in açılacak sınıfına kayıt yaptırmayı planlıyordum. Fakat gördüğüm havacılık direkt bir krizde olmasa da Türkiye'de pilotaj ve uçuş okullarından mezun pilotlar için krize sürükleniyor. İnsanların bin bir türlü zorlukla girdiği bu yolda harcadıkları emek, zaman, para kimsenin de pek umrundaymış gibi görünmüyor. Üstadların da defalarca yazdığı gibi uçuş okullarına sorsanız mezun olduktan sonra yerde kalmanız imkansız..

Bu durumlar düşünüldüğünde geriye avrupa daki bir uçuş okulundan EASA almak ve yurt dışında iş kovalamak dışında bir secenek kalmıyor. Orada da incelediğim bütün ilanlarda oturum izni ve çalışma izni şartı aranıyor.

Tüm bu şartları düşündüğümde bu hayalden vaz mı geçmek lazım? Gönül istiyor ki kendi vatanımda eğitimimi alayım, harcayacağım para ülkede kalsın, ama o kadar emek verip diplomayı kitap ayracı olarak kullanmak istemiyorum. Diğer yandan EASA alıp bir yere bağlı kalmamak daha makülmüş gibi görünüyor, ama orada da oturum olmadan ilk işi nasıl bulacağız hiç bilmiyorum.

Bu konuda düşüncelerinizi öğrenmek isterim.

Hepimize bu zorlu dönemde sabır diliyorum.

Thy için 2-3 sene ilan gelmeyeceği konuşuluyor, bundan haberdar olan var mı arkadaşlar? Bu sırada diğer şirketler alım yapsa dahi büyük bi alım olmayacaktır diye düşünüyorum. Bu şekilde olursa birikme artarak devam edecektir. Ne kadar pozitif kalmaya çalışsam da bu şartlar altında zorlaşıyor.
Herkes çok şey söylüyor, çoğu yanlış çıkıyor. Gerçekten ilgili yetkili birinden duymadıkça artık inanmamayı tercih ediyorum açıkçası. Havayollarının giderlerinin çeyreği yakıt gideriydi ve bu gider savaş sebebiyle iki katına çıktı. Savaşın seyrine göre durumlar değişiklik gösterecektir. Bu seneki planda THY'nin 85 uçak teslim alacağını ve 22 tane eski uçağın emekli edileceğini öğrendim. Bu kadar uçak gelir ve filo bu denli büyürse tipsiz ilan açılmaması sürpriz olur diye düşünüyorum. TAFA 2025 senesinde 351 adet mezun verdi bu sene ise beklentim 450 civarları. Geniş gövde atamaları, kaptanlık terfileri, emekliler vesayre ile birlikte bu kadar büyüme tipsiz ilan gereksinimi doğurur. Yaşayıp göreceğiz durumları artık. Hayırlısı.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Thy için 2-3 sene ilan gelmeyeceği konuşuluyor, bundan haberdar olan var mı arkadaşlar? Bu sırada diğer şirketler alım yapsa dahi büyük bi alım olmayacaktır diye düşünüyorum. Bu şekilde olursa birikme artarak devam edecektir. Ne kadar pozitif kalmaya çalışsam da bu şartlar altında zorlaşıyor.
Maalesef savaşla birlikte şirketler ilan konusuna artık uzaklaştılar. Pegasus için bir takım söylentiler var hala ama net değil.

2018 den beri bu işe girmeye ne zaman niyetlensem araya ya pandemi, ya havacılık krizleri, ya savaşlar, ya da başka sorunlar engel oldu. Nihayet bu sene içerisinde artık yaş nedeniyle de cadet e başvuramadığımdan (yakında 32 olacağım) yakında ayjet in açılacak sınıfına kayıt yaptırmayı planlıyordum. Fakat gördüğüm havacılık direkt bir krizde olmasa da Türkiye'de pilotaj ve uçuş okullarından mezun pilotlar için krize sürükleniyor. İnsanların bin bir türlü zorlukla girdiği bu yolda harcadıkları emek, zaman, para kimsenin de pek umrundaymış gibi görünmüyor. Üstadların da defalarca yazdığı gibi uçuş okullarına sorsanız mezun olduktan sonra yerde kalmanız imkansız..

Bu durumlar düşünüldüğünde geriye avrupa daki bir uçuş okulundan EASA almak ve yurt dışında iş kovalamak dışında bir secenek kalmıyor. Orada da incelediğim bütün ilanlarda oturum izni ve çalışma izni şartı aranıyor.

Tüm bu şartları düşündüğümde bu hayalden vaz mı geçmek lazım? Gönül istiyor ki kendi vatanımda eğitimimi alayım, harcayacağım para ülkede kalsın, ama o kadar emek verip diplomayı kitap ayracı olarak kullanmak istemiyorum. Diğer yandan EASA alıp bir yere bağlı kalmamak daha makülmüş gibi görünüyor, ama orada da oturum olmadan ilk işi nasıl bulacağız hiç bilmiyorum.

Dostum sakın başlama cadet yaşının yukarı çekilmesini beklemek bile daha mantıklı. Şuan ki aklım olsa havacılığın kapısından bile geçmem. Bu iş çığrından çıktı. Cadetler olmasa kesinlikle başla bir şekilde olur derdim ama şu an havaya para

Dostum sakın başlama cadet yaşının yukarı çekilmesini beklemek bile daha mantıklı şu durumda. Şuan ki aklım olsa havacılığın kapısından bile geçmem. Bu iş çığrından çıktı. Cadetler olmasa kesinlikle başla bir şekilde olur derdim ama şu an havaya para saçmak istiyorsan o başka. Önünde mezun olunca 2.500-3000 kişi olmuş olacak. Cadet harici şu an boş. EASA olayı da Türk vatandaşları için boş. Olan arkadaşlar dönüş alamıyor hiç bir firmadan

Herkese merhaba,

Bu yıl içerisinde ATPL eğitimine başlamayı planlıyorum ancak sektörün genel gidişatı ve istihdam politikaları hakkında net bir fikir edinmeden bu büyük adımı atmak istemedim. Forumdaki ilgili başlıkların ve mesajların neredeyse tamamını okudum fakat kafamda netleştiremediğim bazı soru işaretleri var.

Eğitimim yaklaşık 2 yıl sürecek. Şu an araştırma sürecinin başlarında olsam da anladığım kadarıyla piyasadaki en büyük problem; havayolu şirketlerinin "tipsiz" ilan açmak yerine, kendi ihtiyaçlarını büyük ölçüde Cadet programlarıyla karşılıyor olması.

Forumda genel olarak bağımsız uçuş okuluna harcanan paranın, günümüz koşullarında boşa gidebileceği konuşuluyor, bu finansal riskin farkındayım. Körü körüne bir karar vermek istemiyorum. Adım atmadan önce bizzat sektörün içinden kişilerin güncel değerlendirmelerini duymak istedim; nihai kararımı da bu araştırmalarımın sonucuna göre şekillendireceğim.

Bu noktada tecrübeli üyelere ve kaptanlarımıza şu soruları sormak istiyorum:

1. Sizce benim mezun olacağım 2 - 2.5 yıllık süre zarfında, şu an yaşanan istihdam daralması aşılır mı?
  2. İlerleyen süreçte Cadet programlarına bir kontenjan kısıtlaması/düzenlemesi getirilerek, SHGM onaylı bağımsız uçuş okullarından mezun olan pilotların istihdamında yeniden bir denge sağlanmasını öngörüyor musunuz?
  3. Mevcut konjonktürü göz önüne aldığınızda, şu an bağımsız bir uçuş okulunda ATPL eğitimine (modüler) başlamak ne kadar mantıklı?
Sektörün içinden gelen, bu döngüleri daha önce tecrübe etmiş kişilerin vizyonu ve tavsiyeleri benim için çok değerli. Vakit ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim.

Herkese merhaba,

Bu yıl içerisinde ATPL eğitimine başlamayı planlıyorum ancak sektörün genel gidişatı ve istihdam politikaları hakkında net bir fikir edinmeden bu büyük adımı atmak istemedim. Forumdaki ilgili başlıkların ve mesajların neredeyse tamamını okudum fakat kafamda netleştiremediğim bazı soru işaretleri var.

Eğitimim yaklaşık 2 yıl sürecek. Şu an araştırma sürecinin başlarında olsam da anladığım kadarıyla piyasadaki en büyük problem; havayolu şirketlerinin "tipsiz" ilan açmak yerine, kendi ihtiyaçlarını büyük ölçüde Cadet programlarıyla karşılıyor olması.

Forumda genel olarak bağımsız uçuş okuluna harcanan paranın, günümüz koşullarında boşa gidebileceği konuşuluyor, bu finansal riskin farkındayım. Körü körüne bir karar vermek istemiyorum. Adım atmadan önce bizzat sektörün içinden kişilerin güncel değerlendirmelerini duymak istedim; nihai kararımı da bu araştırmalarımın sonucuna göre şekillendireceğim.

Bu noktada tecrübeli üyelere ve kaptanlarımıza şu soruları sormak istiyorum:

1. Sizce benim mezun olacağım 2 - 2.5 yıllık süre zarfında, şu an yaşanan istihdam daralması aşılır mı?
  2. İlerleyen süreçte Cadet programlarına bir kontenjan kısıtlaması/düzenlemesi getirilerek, SHGM onaylı bağımsız uçuş okullarından mezun olan pilotların istihdamında yeniden bir denge sağlanmasını öngörüyor musunuz?
  3. Mevcut konjonktürü göz önüne aldığınızda, şu an bağımsız bir uçuş okulunda ATPL eğitimine (modüler) başlamak ne kadar mantıklı?
Sektörün içinden gelen, bu döngüleri daha önce tecrübe etmiş kişilerin vizyonu ve tavsiyeleri benim için çok değerli. Vakit ayırıp cevap veren herkese şimdiden teşekkür ederim.
Yaşınız veya kriterleriniz cadet için uygun değil diye anlıyorum. Bu işe gönül verdiyseniz ve çıkınca işiniz garantiyse başlamakta bir problem yok. Eğer böyle bir lüksünüz yok ise şu kriterleri mutlaka dikkate alınız; eskiden her yıl minimum 2 havayolu mutlaka ilan açıyordu. Bu olmazsa bir sonraki ilan, olmazsa bir sonraki ilan diyebiliyordunuz. Şu an ilan açılma durumu çok büyük umutlara bağlı. Savaşlar bitecek, firmalar büyüyecek, uçak teslimat gecikmeleri motor problemleri bitecek. Bu ihtimaller olursa ilan açılabilir ancak o tarihte minimum 3 bin civarı insanla yarışacağınızı unutmayın. Ben devlet eliyle cadet’lere bir kota getirilmediği müddetçe yeni ilan yayımlanacağını düşünmüyorum. Bir umudum vardı ama savaş ile birlikte o umudum da ortadan kalktı. Evet eskiden de risk vardı, ancak şu an sizin durumunuzda olsam bu riski mevcut şartlarda almazdım. Etrafınızda lisansını almış iş bekleyen insanlarla konuşmanızı, asla uçuş okullarının boş vaatlerine kanmamanızı şiddetle tavsiye ederim.

Cevap için teşekkürler. Durumumu şöyle özetleyeyim:

Cadet'e başvuramama sebebim yaşım veya kriterler değil, şu an üniversite 1. sınıf öğrencisi olmam.

Sektördeki güncel sıkıntılardan çok haberim yoktu. Görüştüğüm uçuş okulu direkt bu problemlerden bahsedip bana 'önce sektörü iyice araştır, bu riskleri göz önüne al' dediği için araştırma yapıyorum.

Üniversitenin bitmesi ve ATPL eğitimini tamamlamam yaklaşık 2-3 yıl sürecek. Takdir edersiniz ki 2-3 yıl sonrasını öngörebilecek sektör bilgisine sahip değilim, o yüzden buradaki görüşler benim için değerli. Uyarılarınızı dikkate alacağım.

• Like
Tepkiler: AZMANYAK
Dostum mezun olup cadet denemen senin için biçilmiş kaftan, zorla kendini işsiz yapacaksın 😁 Sakın gidip uçuş okuluna başlama, başlamayı düşünen arkadaşların varsa da aman diyeyim. Havacılık mevcut duruma göre aksiyon alma işi, şu an rüzgar cadetlerin arkasında. Hem seçilirsen de para harcamadan işin garanti ve opsiyonu da bol 1’i olmazsa diğerini denersin.

Ama yok ben hem para vereceğim, hem ilan bekleyeceğim dersen o da kendi tercihin olur. Mevcut koşullarda uçuş okulu düşünmek inanılmaz riskli neden bu riski göze alasın ki? Cadet’e başvuramıyosun o zaman çünkü.

• Like
Tepkiler: colower
Yarın THY Özyeğin'e gidiyormuş. Tekrar bilgi edinip burda paylaşırsan seviniriz hocam.

@User0505
Merhaba değerli kaptanlarım,
İlan ile ilgili ne olumlu nede olumsuz bir açıklama yaptılar yarın da açılabilir 2 sene sonra da denildi tamamen değişken olduğunu 2023 ilanını örnek gösterip o ilanı bir günde açtıklarını beyan ettiler. İlanların da 80-100 kişilik değil ne kadar alınabiliyor ise ona göre alıdıklarını şirket politikasında 60 -70 kişilik bir ilanın olmadığını belirttiler umarım hepimiz için hayırlısı olsun.

Merhaba değerli kaptanlarım,
İlan ile ilgili ne olumlu nede olumsuz bir açıklama yaptılar yarın da açılabilir 2 sene sonra da denildi tamamen değişken olduğunu 2023 ilanını örnek gösterip o ilanı bir günde açtıklarını beyan ettiler. İlanların da 80-100 kişilik değil ne kadar alınabiliyor ise ona göre alıdıklarını şirket politikasında 60 -70 kişilik bir ilanın olmadığını belirttiler umarım hepimiz için hayırlısı olsun.
Ahmet Bolat'ın açıklamasını yönelten oldu mu? Tipsiz almamak gibi bir politikaları var mıymış ? Politik bir cevap olmuş bu.

• Like
Tepkiler: MrEnginar

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.