Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
SunExpress'ten bir kaptan ile görüştüm. Sunexpress'te pilotlara yıllık izin kullandırılmaya başlanmış. Sürecin devamında part time hatta ücretsiz izne kadar gidilebilirmiş. THY ve Pegasus tarafında durumlar nasıl ?

Pegasus durumu son haberiyle verdi. Davut uçuş okulunu satın alıyormuş. Demekki 2028 boeing siparişlerine ciddi hazırlanıyorlar. Yazık yahu bu kadar insan dışarda beklerken eritelim bu insanlara iş kapısı olalım demek yerine iyice durumu çıkmaza sokuyorlar. Çiçek böcek sosyal sorumluluk projelerini bırakıpta şu insanları hayatlarına bir can suyu verelim demiyorlar yazık. Bu saatten sonra uçuş okuluna yazılanın ya da üniversitede pilotaj bölümüne başlayanın aklından şüphe ederim…

Pegasus durumu son haberiyle verdi. Davut uçuş okulunu satın alıyormuş. Demekki 2028 boeing siparişlerine ciddi hazırlanıyorlar. Yazık yahu bu kadar insan dışarda beklerken eritelim bu insanlara iş kapısı olalım demek yerine iyice durumu çıkmaza sokuyorlar. Çiçek böcek sosyal sorumluluk projelerini bırakıpta şu insanları hayatlarına bir can suyu verelim demiyorlar yazık. Bu saatten sonra uçuş okuluna yazılanın ya da üniversitede pilotaj bölümüne başlayanın aklından şüphe ederim…
Hocam böyle değerlendirmek yanlış olabilir. Fazla cadet almak isteyen her halükarda alır. AFA AYJET'e cadet filosu vermek yerine aynı sayıda kendi uçuş okulundan istihdam edebilir. Cadet kapasitesini dilediğince artırmak onların elinde ben bu haberi negatif veya pozitif olarak değerlendirmiyorum. Uçuş okulu satın almasa dahi AFA'da 4 filo açıyorsa 8 filo açar yine cadetini alır. Parayı veren düdüğü çalar.

Bunu şu zaman doğru yorumlarız uçuş okulunu satın aldıktan sonra dahi dışarıya aynı miktarda filo veriyorsa negatiftir.

• Like
Tepkiler: ÖnderDüz18
Dışarda bu kadar kendini kanıtlamış geçmesi gereken prosedürlerden geçmiş bir sürü pilot varken bu cadet aşkı mantıklı değil bence şirketler de farkında. Yani kapıda bin küsür pilot varken sen bunları doğrudan pilotluk yetkinlikleriyle ve bilgisiyle yargılayacakken herhangi X birinin genel geçer konularla pilot olma motivasyonunu ölçmen saçma.

Ayrıca sadece cadet sözleşmesini şirket için mantıklı görmeyin, tipsiz pilot istihdamı da gayet karlı bir iş. Cadet adaya 110-120 bin euroluk 10 seneye yayılan sözleşme yapılıyor fakat bunun uçuş okuluna ödenen kısmı ve ATPL veya MPL eğitimi süresince ödediğin maaş da var. Tipsiz adaya 3 yıllık 40 bin euroluk sözleşme yapmak da gayet karlı çünkü zaten tüm eğitimini mevcut pilotlarını da 6 ayda bir checke soktuğu kendi simülatörü bünyesinde ve kendi TRI TRE pilotuyla veriyor. Ekstra bir gideri yok.

Arkadaşın dediği gibi baktığımız zaman,erah,ayjet,afa,utek,thk,bluewings bir sürü uçuş okulu var isteseler parayı verip oralara filo artırımı yaparlar asıl amaç paranın dışarıya değil kendi iç şirketlerinde kalıp dönmesi diye düşünüyorum,dışa bağımlılığı azaltmak gibi bir nevi,zaten okulun 5 tek motor 2 çok motor uçağı varmış bir anda aşırı bir büyüme yapıp eğitim uçakları, öğretmen pilotlar vs alacaklarını düşünmüyorum,ama el mecbur cadet almak zorundalar açığı kapatmak için,1000 küsür tipsiz pilot var hocam lakin bunların çoğunluğu yetkinlik aşamalarından başarısız oluyor,skytestten kalan,simden kalan,mülakattan kalan bir sürü çevreden tanıdığım insan var,şirketlerde açık var diye her önüne geleni almıyor anlaşılan,o yüzden hem ekonomik hem de eksiklikden dolayı cadete yöneliyorlar B planı gibi arkamızda bulunsun mantığıyla lakin bu kadar filo artımında type sız ilan gelmemesi çok düşük bir ihtimal kalır önemli olan bizim kendimizi hazırlayıp o güne hazır olmamız ayrıyeten savaşdan dolayı olan cadetlerin iptal edilmesi,covid gibi bir ortam olması da bizim lehimize

Arkadaşın dediği gibi baktığımız zaman,erah,ayjet,afa,utek,thk,bluewings bir sürü uçuş okulu var isteseler parayı verip oralara filo artırımı yaparlar asıl amaç paranın dışarıya değil kendi iç şirketlerinde kalıp dönmesi diye düşünüyorum,dışa bağımlılığı azaltmak gibi bir nevi,zaten okulun 5 tek motor 2 çok motor uçağı varmış bir anda aşırı bir büyüme yapıp eğitim uçakları, öğretmen pilotlar vs alacaklarını düşünmüyorum,ama el mecbur cadet almak zorundalar açığı kapatmak için,1000 küsür tipsiz pilot var hocam lakin bunların çoğunluğu yetkinlik aşamalarından başarısız oluyor,skytestten kalan,simden kalan,mülakattan kalan bir sürü çevreden tanıdığım insan var,şirketlerde açık var diye her önüne geleni almıyor anlaşılan,o yüzden hem ekonomik hem de eksiklikden dolayı cadete yöneliyorlar B planı gibi arkamızda bulunsun mantığıyla lakin bu kadar filo artımında type sız ilan gelmemesi çok düşük bir ihtimal kalır önemli olan bizim kendimizi hazırlayıp o güne hazır olmamız ayrıyeten savaşdan dolayı olan cadetlerin iptal edilmesi,covid gibi bir ortam olması da bizim lehimize
Hocam cadet adayı type'a geçmeden önce tekrar kurul, simülatör mülakatına tabi tutulmuyor. Evet eğitime başlamadan önce kalifiye insanlar oluyor fakat 14 ayda pilot yapma fikri bana mantıklı gelmiyor. Lisansını almış aday kurul ve simülatör için ekstra çalışıp efor sarfediyor ki bu bence her şeyden daha değerli.

• Like
Tepkiler: ÖnderDüz18
Tabi bende aynı şekilde düşünüyorum hatta çoğu ya eğitimde ya lifus sürecinde eleniyor kurula çıkıyor cidden bu işin mantığını anlamak zor

Tabi bende aynı şekilde düşünüyorum hatta çoğu ya eğitimde ya lifus sürecinde eleniyor kurula çıkıyor cidden bu işin mantığını anlamak zor
LIFUS'ta elenmelerin çok fazla çoğaldığını bizzat TRI kaptandan duydum. Cadet arkadaşlara da yazık. TAFA'nın eğitim sistemini gözden geçirmesi gerekiyor. Kaliteden çok niceliğin hedeflendiği bir yer. Apar topar ATPL derslerini verdirip hızlıca uçurup insanları zorluyorlar. 170 bin euro'ya imza atan insanın durumunu da düşünmeleri gerekiyor. Airporthaber de LIFUS'ta elenmelerin %20'yi geçtiğini yazmış.

Umarım yeni yönetim bu durumu gözden geçirir. Havacılıkta asıl amacın hızlı ve fazla mezuniyet olmaması gerekir.

Bu durum çok fazla dillendirilmiyor fakat TK Kasım'dan beri teslim aldığı A321'lerin çoğunu hala uçuramadı. Pratt motorlar büyük sorun şu anda.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Lisanslı adaylara yapılan mülakatları Cadet’lere de uygulayın eğitim sonrası, %50’sinin bu mülakatlardaki sim ve kurul aşamasında eleneceklerini düşünüyorum. Bu iş öyle 13–15 ayda oturacak seri üretim bir iş değil. Bu görüşümde de iddialıyım. Bunu konuştuğum tüm kaptanlar söylüyor. Cadet kalitesinin çok düştüğünü ve şirket politikası sebebiyle bir şey yapamadıklarını söylüyorlar. Kulağımızı tersten tutmak konusunda ustayız resmen. Tüm dünya kerizdi de komple cadet’e dönmedi. Bu iş bir ekosistem. Ekosistem bozulunca sonuçları ağır olur.

• Like
Tepkiler: tyrkae

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.