Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Cadet programının iptal edilmesi Tipsiz pilot alımı için bir avantaj olur mu sizce yoksa bu sene 2026 yılı için pilot alımı tipsizler için bitti diyebilir miyiz arkadaşlar ?

Hocam bu karar yeni yönetimin savaştan bağımsız aldığı bir kararmış da savaş bahane ediliyormuş gibi geliyor nedense. Savaştan sonra da brent 100 dolarları gördükten sonra da zaten cadet filosu açıldı, geçen yılın mart ayında yolcu sayısı 6.2 milyon iken bu mart 7.2 milyona çıkmış. Bilal Ekşi de 29 Mart'ta geçen senenin yaz sezonu başlangıcına göre %6 daha fazla talep olduğunu söylemişti. Ayrıyeten cadet planlamaları 2 sene sonraki ihtiyaç düşünülerek yapılıyor. Tipsiz alım açık olsa ve kapatılsa mantıklı karşılardım fakat 2 sene sonra kokpite oturması beklenen cadetin kapatılmasının bu savaştan bağımsız alınmış bir kararmış gibi bir izlenim uyandırıyor. Elbet tekrar açılacak ama agresif bir cadet planlaması görmeyiz gibi düşünüyorum.
Valla hocam söylediklerinde haklısın ama aklıma hiç düşünmek istemediğim bir senaryo daha geliyor. Zamanlama da çok manidar. IFTE’den 2 gün önce tüm alımları kapattık demek, hatta süreçteki herkesi de sonlandırdık demek çok iyimser gelmedi bana. Ne şiş yansın ne kebap özel sektörü de düşünüyoruz, üniversite ve uçuş okulları; bakın cadet alımı kapandı gelin sizleri kaydedelim diyebilir. Yaş olayı var çünkü bu sisteme giren kişi öyle veya böyle cadet olmadı bari uçuş okulu deneyeyim diyecek belkide… Çok değişik oyunlar dönüyor, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Tam ticarethaneye döndü sistem.

Valla hocam söylediklerinde haklısın ama aklıma hiç düşünmek istemediğim bir senaryo daha geliyor. Zamanlama da çok manidar. IFTE’den 2 gün önce tüm alımları kapattık demek, hatta süreçteki herkesi de sonlandırdık demek çok iyimser gelmedi bana. Ne şiş yansın ne kebap özel sektörü de düşünüyoruz, üniversite ve uçuş okulları; bakın cadet alımı kapandı gelin sizleri kaydedelim diyebilir. Yaş olayı var çünkü bu sisteme giren kişi öyle veya böyle cadet olmadı bari uçuş okulu deneyeyim diyecek belkide… Çok değişik oyunlar dönüyor, çünkü çok büyük paralar dönüyor. Tam ticarethaneye döndü sistem.
THY'nin IFTE'de uçuş okulları para kazansın diye böyle bir şey planlayacağını kesinlikle düşünmüyorum fakat bu durumu avantaja çevirmek isteyecektir uçuş okulları.

• Like
Tepkiler: hiselam
IFTE’den bildiriyorum THY ve AJet IK birimlerinden aldığım genel görüş savaşlar bittiğinde tipsiz ilan gelebilir, tip alanlarda yığılma olduğu ve dönüşün kısa sürede mümkün olmadığı. AJet cadet için planlama yapıyormus ancak savaşla birlikte rafa kalkmış. 2026 içinde cadet gelmesi artık muhtemel değil. THY tarafta cadet bu sene sonu da gelebilir bir dahaki sene sonu da, tamamen yuvarlak cevaplar ve sektörün toparlanması ile alakalı. Ancak şu anki dönemi covid dönemine benzetiyorlar. Hiç belli olmaz hızlı bir toparlanma olur, körfez uçuşları TR’ye kayıyor her kesimden alım yapabiliriz gibi bir sonuç çıktı. Herkes için hayırlısı kimse net bir şey söylemiyor.

IFTE’den bildiriyorum THY ve AJet IK birimlerinden aldığım genel görüş savaşlar bittiğinde tipsiz ilan gelebilir, tip alanlarda yığılma olduğu ve dönüşün kısa sürede mümkün olmadığı. AJet cadet için planlama yapıyormus ancak savaşla birlikte rafa kalkmış. 2026 içinde cadet gelmesi artık muhtemel değil. THY tarafta cadet bu sene sonu da gelebilir bir dahaki sene sonu da, tamamen yuvarlak cevaplar ve sektörün toparlanması ile alakalı. Ancak şu anki dönemi covid dönemine benzetiyorlar. Hiç belli olmaz hızlı bir toparlanma olur, körfez uçuşları TR’ye kayıyor her kesimden alım yapabiliriz gibi bir sonuç çıktı. Herkes için hayırlısı kimse net bir şey söylemiyor.
Hocam sadece cadet gitme stratejileri olmadıklarını doğrulamış olduk yani. Cadetin kışın hatta belki bir sonrası kış gelecek olması bile gayet iyi bir durum.Sizin yorumunuz nedir pozitif negatif veya nötr olarak.

Peki, Cadet dışında diğer alımları hakkında bi bilgi mevcut mu acaba ? Cabin, Takeoff, dispatch

Ayrıyeten AJet kendisi tipsiz ilan açmayı düşünüyor muymuş ?

Hocam sadece cadet gitme stratejileri olmadıklarını doğrulamış olduk yani. Cadetin kışın hatta belki bir sonrası kış gelecek olması bile gayet iyi bir durum.Sizin yorumunuz nedir pozitif negatif veya nötr olarak.
Hocam ato yetkisini aldiklarini ve ciddi anlamda cadeti dusunduklerini ama cadet isinin yakin vadede rafa kalktigini soyledi. Bir kisi tipsiz bin kusur pilot oldugunu neden cadet dusunupte bu lisansli insanlari degerlendirmediklerini sordu, kimseye kapiyi kapatmadik yanlis anlasilmasin, tipsiz almayacagiz demedim dedi. Herkese kapimiz acik ancak yakit krizi ve savasin bitmesi lazim dedi.

• Like
Tepkiler: tyrkae

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.