Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Kararların alınmasında her ne kadar sayısız sebep sonuç olsa da biraz daha geriden bakmak istiyorum. 2025 yılında şirket hem büyüdü hem de kar elde etti. Geçtiğimiz son 3 ayda geçen seneye göre yolcu sayısı, doluluk gibi yönlerden de 2 rakamlı oranlar ile büyümeye devam etti. Sanki yarın konkordato ilan edecekmiş gibi ilan yok ikramiye yok o yok bu yok tezatlığı aklıma yatmıyor maalesef ya da fazla iyimser düşünüyorum. Umarım bir an önce çözülür herşey. Son olarak Sunexpress sürecine yakın zamanda giren var mı kıyım mı var alım mı?
Sebep belli hocam, Piyasa kan ağlarken havacılık sektörü ile normal sektörler arası oluşan gelir uçurum farkı. Ayrıca yönetimin uçuk maaşları ( global rakiplere göre makul seviyede) ancak ülkenin de ekonomik kriz gibi gerçeği var. Bu kadar ayyuka çıkmış haber yapılmış durumda, hop kimin parasını kime dağıtıyorsunuz diye kulak çekilmiş belliki.

• Like
Tepkiler: mbolukbas
Kararların alınmasında her ne kadar sayısız sebep sonuç olsa da biraz daha geriden bakmak istiyorum. 2025 yılında şirket hem büyüdü hem de kar elde etti. Geçtiğimiz son 3 ayda geçen seneye göre yolcu sayısı, doluluk gibi yönlerden de 2 rakamlı oranlar ile büyümeye devam etti. Sanki yarın konkordato ilan edecekmiş gibi ilan yok ikramiye yok o yok bu yok tezatlığı aklıma yatmıyor maalesef ya da fazla iyimser düşünüyorum. Umarım bir an önce çözülür herşey. Son olarak Sunexpress sürecine yakın zamanda giren var mı kıyım mı var alım mı?
Hocam Sunexpress Mayıs 2025'ten bu yana 17 uçak teslim aldı. Bunların bazıları lessorlerden kiralandı, bazıları kendi filosundaki fakat South African Airways'e kiraladığı uçaklardı bunlar filoya geri katıldı ve fabrikadan sıfır teslim alınanlar da var. Bu süreçte çevremde birçok kişinin alındığını gördüm ve etraftan da duydum ama son durum ne bilmiyorum. Sunexpress yıllardan beri her zaman kıyıyor zaten.

Arkadaşlar haftaya IFTE fuarı var sakın ola tongaya düşmeyin. Etrafınızdakileri uyarın. Çok büyük olaylar dönüyor. Müşteri bulamayan uçuş okulları hayal satacaklar. Müşteri bulamayan üniversiteler göz boyayacaklar. Bazı kurumlar boşta olan 1500-2000 pilota tip eğitimi satmaya kalkacaklar sakın ola bu tongaya düşmeyin ve paranızı kaptırmayın. Açık olan ilanı gösterip tip eğitimi satmaya çalışacaklar. Ama tip alan insanların maillerine dahi dönüş yapmıyor firmalar. Bu çark dursun, büyük kurumlar çözsün bu işi. Aksi taktirde sistemin içinde iyice borç batağına sürüklenirsiniz.

IFTE 2026'ya THY işe alım müdürü Tuğba Cerrah ve AJet işe alım müdürü Mehmet Ferah Yıldırım katılacak. Gidecek olan olursa tipsiz alımlarla ilgili planlarını stratejilerini sorup burayı bilgilendirirse güzel olur. Muhtemelen Özyeğin Üniversitesi'nde söylenen şeylerin aynıları söylenecektir fakat AJet özelinde tipsiz planlaması nasıl merak ediyorum.

IFTE 2026'ya THY işe alım müdürü Tuğba Cerrah ve AJet işe alım müdürü Mehmet Ferah Yıldırım katılacak. Gidecek olan olursa tipsiz alımlarla ilgili planlarını stratejilerini sorup burayı bilgilendirirse güzel olur. Muhtemelen Özyeğin Üniversitesi'nde söylenen şeylerin aynıları söylenecektir fakat AJet özelinde tipsiz planlaması nasıl merak ediyorum.
Merhaba, ben katılım göstereceğim, güncelleme yaparım

Merhaba, ben katılım göstereceğim, güncelleme yaparım
Hocam AJet işe alım müdürü cuma günü 15.00'da THY işe alım müdürü 15.20'de konuşma yapacakmış. Bilgi edinirseniz seviniriz. Savaş anında kesin yorum yapamazlar fakat önemli olan stratejilerini planlamalarını öğrenmek. Özyeğin'de İnsan Kaynakları "sadece cadet gitme gibi bir stratejimiz yok emeklilerden boşalan yeri karşılamak için cadet alıyoruz" şeklinde konuşmuştu. Benzer bir söylemi orda da duysak yeterli olur. AJet için ayrı bir parantez var tabi ki. Büyüme ihtiyacını nasıl karşılayacaklar tipsiz ilan düşünüyorlar mı bunu merak ediyorum.

Cadet süreçlerini aşama gözetmeksizin iptal etmiş THY. Sanırım tipsiz ve tüm aşamaları geçmiş/ süreçte olan arkadaşların ahı tuttu. Hayatımda bu kadar plansız başka bir çiftlik görmedim. Tüm aşamaları geçmiş insanları bile yarı yolda bırakmak, bırakın şirket kültürüne, insanlığa sığmaz. Gerçi aynısını Pegasus’ta yapmıştı 30 küsür adaya, sonra cadet’e dönmüşlerdi. Yahu cadet bile olsalar insan şu soruyu soruyor: çok mu zor yahu bu planlama işi. Hayır, sadece birilerinin tezgahı devam etsin diye diğerlerinin hayalleri ve umutları çalınıyor. Sürece başlayan insanları MAĞDUR ETMEYİN artık…. Nasıl bir saçma yönetimdir…

• Like
Tepkiler: tyrkae
Cadet süreçlerini aşama gözetmeksizin iptal etmiş THY. Sanırım tipsiz ve tüm aşamaları geçmiş/ süreçte olan arkadaşların ahı tuttu. Hayatımda bu kadar plansız başka bir çiftlik görmedim. Tüm aşamaları geçmiş insanları bile yarı yolda bırakmak, bırakın şirket kültürüne, insanlığa sığmaz. Gerçi aynısını Pegasus’ta yapmıştı 30 küsür adaya, sonra cadet’e dönmüşlerdi. Yahu cadet bile olsalar insan şu soruyu soruyor: çok mu zor yahu bu planlama işi. Hayır, sadece birilerinin tezgahı devam etsin diye diğerlerinin hayalleri ve umutları çalınıyor. Sürece başlayan insanları MAĞDUR ETMEYİN artık…. Nasıl bir saçma yönetimdir…
Ahı tutmaz ya neden oyle diyorsunuz, cadet ve tipsiz ise başladığında beraber ucmuyor mu, arkadaş olacağız, canımızı emanet edecegiz birbirimize oyle düşünmeyelim. Sadece kotu bir planlama ve şirketin sorumluluğu.

Ahı tutmaz ya neden oyle diyorsunuz, cadet ve tipsiz ise başladığında beraber ucmuyor mu, arkadaş olacağız, canımızı emanet edecegiz birbirimize oyle düşünmeyelim. Sadece kotu bir planlama ve şirketin sorumluluğu.
Evet tam olarak savunduğumuz konu buydu. Cadet’ler rüzgar arkalarındayken hakkı yenen tüm aşamaları bitirmiş uçuş okulu/üniversite mezunlarını aşağılar gibi yorumlar yapıyolardı. Bakın yılan bir gün sizi de sokar dedik ama dinletemedik. Liyakatsız yöneticiler sağolsun, planlama eksikliği ile herkesi mağdur etmekte üstlerine yok. Zaten yazımda cadet veya lisanslı farketmeksizin süreçte olan kimsenin mağdur olmaması gerektiğini belirttim…

Hocam bu karar yeni yönetimin savaştan bağımsız aldığı bir kararmış da savaş bahane ediliyormuş gibi geliyor nedense. Savaştan sonra da brent 100 dolarları gördükten sonra da zaten cadet filosu açıldı, geçen yılın mart ayında yolcu sayısı 6.2 milyon iken bu mart 7.2 milyona çıkmış. Bilal Ekşi de 29 Mart'ta geçen senenin yaz sezonu başlangıcına göre %6 daha fazla talep olduğunu söylemişti. Ayrıyeten cadet planlamaları 2 sene sonraki ihtiyaç düşünülerek yapılıyor. Tipsiz alım açık olsa ve kapatılsa mantıklı karşılardım fakat 2 sene sonra kokpite oturması beklenen cadetin kapatılmasının bu savaştan bağımsız alınmış bir kararmış gibi bir izlenim uyandırıyor. Elbet tekrar açılacak ama agresif bir cadet planlaması görmeyiz gibi düşünüyorum.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.