Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Değerli kaptanlarım, Tipsiz tecrübesiz ilanlar ile ilgili herhangi bir gelişme var mı?
Pegasus, Özyeğin Pilotaj öğrencilerine işe alım ve değerlendirme süreci semineri yapacakmış. AYJET ve Özyeğin öğrencilerini severler.

Bu aralar bir ilan olacağını sanmıyorum zaten savaş var. Olmasa da beklemiyordum. Bütün beklentilerim sezon sonrası sonbahar kış dönemleri. THY'den konuştuğum bir kaptan da önümüzdeki kış ihtiyaç olabileceğini söyledi. Ne kadar doğru bilemem.

Pegasus, Özyeğin Pilotaj öğrencilerine işe alım ve değerlendirme süreci semineri yapacakmış. AYJET ve Özyeğin öğrencilerini severler.

Bu aralar bir ilan olacağını sanmıyorum zaten savaş var. Olmasa da beklemiyordum. Bütün beklentilerim sezon sonrası sonbahar kış dönemleri. THY'den konuştuğum bir kaptan da önümüzdeki kış ihtiyaç olabileceğini söyledi. Ne kadar doğru bilemem.
Sonbahar kış dönemi olsa bile güzel ben onu bile düşünmüyorum artık

SHGM'nin bu kadar sessiz kalması tamamen skandal.Burdaki abilerim genelde pilot , bir universitede pilotaj eğitimi alıyorum IR aşamasındayım.Bizim üniversite kontenjanlari düşürücek sektör bazlı , arkadaslarimin hepsi umutsuz boşa okuyoruz gibi geliyor.Hayalimizdeki mesleği bırakma noktasındayız , gercekten bu çarka daha fazla para kaptırmamak en iyisi sanırım.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Ağlamayana meme yok dönemine girdik. Problemin asıl kaynağı cadet pilot grubudur. Şirketler istihdam yaratan uygulamalarda devletten destek/hibe alıyormuş. Bu işe yüklenmelerinin arka planı sanırım bu. Hem pilotları ucuza mal ediyor hem de uzun yıllar için imza garantisi alıyor. Fakat burada ince bir nüans var; bu uygulamada devletin zarara uğratıldığını düşünüyorum. Çünkü burası istihdam yaratılan bir kapı olabilir ancak, dışarıda bekleyen pilot olmaması halinde bu tez geçerlidir. Durum böyleyken dışarıda eğitim masrafları kendi cebinden karşılamış adaylar beklerken, bizlerin vergileri ile istihdam yaratılıyor şeklinde başka kurumlar fonlanıyor. Yani hem işe giremiyoruz, hem de vergilerimizle kendimize rakip yaratıyoruz gibi bir senaryo çıkıyor ortaya. Bu çok tirajikomik bir senaryo. Ben dışarıda beklerken, benim vergimle başkaları okuyor ve iş garantili pilot oluyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu durumun çözülmesi ve acilen bir kota getirilmesi elzemdir!

• Like
Tepkiler: ronin23 ve tyrkae
Ağlamayana meme yok dönemine girdik. Problemin asıl kaynağı cadet pilot grubudur. Şirketler istihdam yaratan uygulamalarda devletten destek/hibe alıyormuş. Bu işe yüklenmelerinin arka planı sanırım bu. Hem pilotları ucuza mal ediyor hem de uzun yıllar için imza garantisi alıyor. Fakat burada ince bir nüans var; bu uygulamada devletin zarara uğratıldığını düşünüyorum. Çünkü burası istihdam yaratılan bir kapı olabilir ancak, dışarıda bekleyen pilot olmaması halinde bu tez geçerlidir. Durum böyleyken dışarıda eğitim masrafları kendi cebinden karşılamış adaylar beklerken, bizlerin vergileri ile istihdam yaratılıyor şeklinde başka kurumlar fonlanıyor. Yani hem işe giremiyoruz, hem de vergilerimizle kendimize rakip yaratıyoruz gibi bir senaryo çıkıyor ortaya. Bu çok tirajikomik bir senaryo. Ben dışarıda beklerken, benim vergimle başkaları okuyor ve iş garantili pilot oluyor. Bu kabul edilemez bir durumdur. Bu durumun çözülmesi ve acilen bir kota getirilmesi elzemdir!
Böyle bir durum varsa peşinden gitmek gerekir. Bu işinden peşinden gidecek mercilerin bilgilendirilmesi lazım. Bu süreçte SHGM Üniversiteler uçuş okulları ne yapıyor merak ediyorum. Umarım hakkımızı arayan birileri vardır.

• Like
Böyle bir durum varsa peşinden gitmek gerekir. Bu işinden peşinden gidecek mercilerin bilgilendirilmesi lazım. Bu süreçte SHGM Üniversiteler uçuş okulları ne yapıyor merak ediyorum. Umarım hakkımızı arayan birileri vardır.
Ben durumu bildiren bi mail atmıştım, yazdığım maili ve cevap olarak geleni buraya göndereyim. Tek başıma ses getirememiş olabilirim,

Yazdığım mail ;

Sivil havacılık alanında kariyer hedefleyen ve kendi imkânlarımla CPL pilot lisansı almış bir aday olarak, istihdam süreçlerine ilişkin son dönemde oluşan kısıtlamalar şahsım açısından ciddi bir mağduriyet ve planlama sorunu doğurmuştur.
Pilotaj eğitimimi, önemli bir maddi yük ve borç altına girerek tamamladım. Ancak lisansımı almama rağmen başta Türk Hava Yolları olmak üzere havayolu işletmeleri tarafından dış kaynaklı tecrübesiz, tip yetkisiz pilot alımlarının son derece sınırlı (şuanda kapalı) olması nedeniyle mesleğe geçiş konusunda ciddi güçlük yaşamaktayım.
Türkiye’de pilotaj eğitimi; üniversitelerin pilotaj bölümleri ile SHGM onaylı uçuş eğitim organizasyonları (ATO) aracılığıyla resmî olarak yürütülmektedir. Bu programlardan mezun olan ve gerekli lisansları almaya hak kazanan adaylar, mevzuat açısından ticari hava aracı pilotu yeterliliğini sağlamış kabul edilmektedir.
Buna karşın, havayolu işletmelerinin özellikle kendi bünyelerinde yürüttükleri cadet/akademi programlarına öncelik vermesi sonucunda, benim gibi kendi imkânlarıyla lisans almış hazır pilot adaylarının sektöre giriş kanallarının daraldığı yönünde güçlü bir kanaat oluşmuştur.

Söz konusu durum;
Ülkenin yetişmiş insan kaynağının etkin kullanımı,
Pilotaj eğitimi veren kurumların sürdürülebilirliği,
Gençlerin yüksek maliyetli eğitim kararlarını sağlıklı verebilmesi,
Sivil havacılık sektöründe öngörülebilir insan kaynağı planlaması açılarından kamu yararı kapsamında değerlendirilmesi gereken bir konu hâline gelmiştir.

Bu kapsamda;
• Kendi imkânlarıyla pilot lisansı almış adayların sektöre erişiminde yaşanan kısıtlamanın kamu yararı açısından değerlendirilmesini,
• Pilotaj eğitimi ile havayolu istihdam politikaları arasındaki dengesizliğin giderilmesine yönelik gerekli politika ve koordinasyon çalışmalarının başlatılmasını,
• Sektörde fırsat eşitliği, şeffaflık ve öngörülebilirliği artıracak somut adımların atılmasını

saygılarımla arz ederim.

Gelen cevap ;

Sayın İlgili,

Şirketlere ait istihdam programları şirket bünyesinde ilgili büyüme hedefleri ile doğru orantılı şekilde kamu kurumlarından bağımsız yapılmaktadır.
Söz konusu durumuna herhangi bir müdahalemiz söz konusu değildir.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.

• Like
Ben durumu bildiren bi mail atmıştım, yazdığım maili ve cevap olarak geleni buraya göndereyim. Tek başıma ses getirememiş olabilirim,

Yazdığım mail ;

Sivil havacılık alanında kariyer hedefleyen ve kendi imkânlarımla CPL pilot lisansı almış bir aday olarak, istihdam süreçlerine ilişkin son dönemde oluşan kısıtlamalar şahsım açısından ciddi bir mağduriyet ve planlama sorunu doğurmuştur.
Pilotaj eğitimimi, önemli bir maddi yük ve borç altına girerek tamamladım. Ancak lisansımı almama rağmen başta Türk Hava Yolları olmak üzere havayolu işletmeleri tarafından dış kaynaklı tecrübesiz, tip yetkisiz pilot alımlarının son derece sınırlı (şuanda kapalı) olması nedeniyle mesleğe geçiş konusunda ciddi güçlük yaşamaktayım.
Türkiye’de pilotaj eğitimi; üniversitelerin pilotaj bölümleri ile SHGM onaylı uçuş eğitim organizasyonları (ATO) aracılığıyla resmî olarak yürütülmektedir. Bu programlardan mezun olan ve gerekli lisansları almaya hak kazanan adaylar, mevzuat açısından ticari hava aracı pilotu yeterliliğini sağlamış kabul edilmektedir.
Buna karşın, havayolu işletmelerinin özellikle kendi bünyelerinde yürüttükleri cadet/akademi programlarına öncelik vermesi sonucunda, benim gibi kendi imkânlarıyla lisans almış hazır pilot adaylarının sektöre giriş kanallarının daraldığı yönünde güçlü bir kanaat oluşmuştur.

Söz konusu durum;
Ülkenin yetişmiş insan kaynağının etkin kullanımı,
Pilotaj eğitimi veren kurumların sürdürülebilirliği,
Gençlerin yüksek maliyetli eğitim kararlarını sağlıklı verebilmesi,
Sivil havacılık sektöründe öngörülebilir insan kaynağı planlaması açılarından kamu yararı kapsamında değerlendirilmesi gereken bir konu hâline gelmiştir.

Bu kapsamda;
• Kendi imkânlarıyla pilot lisansı almış adayların sektöre erişiminde yaşanan kısıtlamanın kamu yararı açısından değerlendirilmesini,
• Pilotaj eğitimi ile havayolu istihdam politikaları arasındaki dengesizliğin giderilmesine yönelik gerekli politika ve koordinasyon çalışmalarının başlatılmasını,
• Sektörde fırsat eşitliği, şeffaflık ve öngörülebilirliği artıracak somut adımların atılmasını

saygılarımla arz ederim.

Gelen cevap ;

Sayın İlgili,

Şirketlere ait istihdam programları şirket bünyesinde ilgili büyüme hedefleri ile doğru orantılı şekilde kamu kurumlarından bağımsız yapılmaktadır.
Söz konusu durumuna herhangi bir müdahalemiz söz konusu değildir.

Bilgilerinize sunar, iyi günler dileriz.
Bu SHGM’den gelen cevap ise konuyu CİMER gibi bir platforma taşımak yerinde olabilir. Çok güzel yazmışsınız elinize sağlık. Etrafımdaki herkes CİMER’e yazmaya başladı. Çünkü konu artık bir milli ekonomi, milli iş gücü kaybına dönüşmeye başladı. Ortada ödenmiş milyon euro’lar var. Nitelikli insan gücü var ve kullanılmak yerine, elinin tersi ile itilerek, böyle de olabiliyor deniliyor. Kimse komple cadet kalksın demiyor zaten ancak tek bir model sürdürülebilir değil. İlla kötü sonuçlar mı olması lazım değişikliğe gidilmesi için?

• Like
Tepkiler: tyrkae
suan aktif öğrencilere bir öneriniz var midir süreç daha da kötüleşmeden trenden inmek en iyisi sanırım...
Bu kararı kimse başkası adına vermemeli. Tüm bu olaylar artıları ve eksileri ile gözden geçirilmeli ve kişi kararını kendi vermeli. Uçuş okullarında şöyle alım olacak, böyle alım olacak diyen insanlar değiliz, vicdanlarımız var. Bunun vebali var, ama gelin görün ki şu an gidin sorun, büyük alım geliyor diye palavra sıkacaktırlar. İnsanlara güzel hayal pazarladılar, ama bu basit bir kurs değil ki 100 bin lira sildim diyesin. 5-10 milyon arası değişen bir miktardan bahsediyoruz, insanların hayatlarını ailelerini mahvetmek için çok büyük bir meblağ. Ben etrafımda bu işi düşünen kimseye bulaşmamasını, böyle bir risk alınmayacağını söylüyorum. Tip almak isteyenlere kesinlikle almamalarını ve sisteme daha para sokmamalarını şiddetle tavsiye ediyorum. Tipli pilot çöplüğüne döndü ortalık. Bakın insanlar maillerinize cevap verme tenezzülünde dahi bulunmayıp, böcek muamelesi çekiyorlar resmen. Şirketine alsa kaptanım da kaptanım diyeceği insanlara şu an kapı duvar. Önü arkası belli olmayan bir yol bu. Bakın 1 ay sonra IFTE var gidin nasıl gözünüzü boyarlar, dersiniz ki aa geç bile kalmışım. Ama gerçekler ile yüzleşince, yemeye para bulamadığınız, ailenizle aranızın bozulduğu gün anlarsınız asıl olayı. Lütfen kendiniz iyice düşünüp tartınız. Umarım hakkınızda hayırlısı olur.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.