Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Sizleri anlıyorum, ben de iyi düşünmek istiyorum ancak TAFA’nın kapasitesindeki artışı ve diğer havayollarının Pegasus ve Sunex cadet öğrenci sayısındaki artış sektörü tamamen kapattı gibi bir durum mevcut. THY son alımlarda o kadar fazla personel aldı ki elindeki fazlalığı türlü bahanelerle eğitim sürecinde eliyorlar. Davalık bir sürü insan var. Ayrıca aylık 30-40 saat uçuyorlar uçanlar da. Yani olumlu bir sinyal yok o yüzden daha realist bakıyorum olaylara. Arkadan gelen birikmiş öğrencileri saymıyorum bile. Yerde yatan uçaklar 1 günde alınan bir kararla hatta dönebilecek durumda değil en erken 2027 ortasına kadar peyderpey bakım çalışmaları ile hatta almaya çalışıyorlar. Bunun yanında 2026 tedarik süreçlerinin en zor olacağı yıl. Veriler ışığında maalesef bu yıl da pozitif bir görüntü yok…

Sizleri anlıyorum, ben de iyi düşünmek istiyorum ancak TAFA’nın kapasitesindeki artışı ve diğer havayollarının Pegasus ve Sunex cadet öğrenci sayısındaki artış sektörü tamamen kapattı gibi bir durum mevcut. THY son alımlarda o kadar fazla personel aldı ki elindeki fazlalığı türlü bahanelerle eğitim sürecinde eliyorlar. Davalık bir sürü insan var. Ayrıca aylık 30-40 saat uçuyorlar uçanlar da. Yani olumlu bir sinyal yok o yüzden daha realist bakıyorum olaylara. Arkadan gelen birikmiş öğrencileri saymıyorum bile. Yerde yatan uçaklar 1 günde alınan bir kararla hatta dönebilecek durumda değil en erken 2027 ortasına kadar peyderpey bakım çalışmaları ile hatta almaya çalışıyorlar. Bunun yanında 2026 tedarik süreçlerinin en zor olacağı yıl. Veriler ışığında maalesef bu yıl da pozitif bir görüntü yok…
Şu an Boeing için teslimatlar iyi başladı. Sunex'e 4 Ajet'e 3 tane 737 geldi
bu ay. AJet'in alacağı Airbusların çoğu dry lease olarak gelecek diye biliyorum. 50 uçak havalansın yeni siparişler gelsin. Sipariş sayıları devasa şu anda. Anormal bir büyüme moduna geçecekler. Bu sene bitmeden olumsuz hava geçer 2027'de 2 senenin acısı çıkar diye düşünüyorum. Bu sene 61 uçak sadece AJet teslim alacak. Bu olumsuz hava illa bi yerde kırılacak terse dönecek ama ne zaman bilmiyorum.

Bu sene TAFA 351 mezun verdi, yıllık emekli ne kadar olmuştur bilmiyorum ama geçen sene teslimatlar beklenildiği gibi gelseydi ve Pratt Whitney'ler patlamasaydı çok fazla tipsiz pilot istihdam edilecekti. Ahmet Bolat 900 tipsiz pilot alınacağını söylemişti 2024 Ekim'de açılan ilan için ama motorların bozuk olmasının üstüne teslimatlar da ertelenince Ocak'ta bir anda almayı kestiler. 2025 gerçekten çok şanssız bir seneydi ama o uçaklar illa ki gelecek motorlar da eninde sonunda tamir edilecek. Çok tatsız ben de anlıyorum çok yüksek meblalar harcayıp şu an yerde beklemek ama malesef pilotluğun acı gerçeği. Çevremde çok fazla pandemi zamanı evini arsasını satmış olan pilot da var. Bunlar hali hazırda çalışan pilotlardı bir de.

Evet Hocam şimdi gördüm.Kaçırmışım ben.Sizce beklediğimiz Tecrübesiz FO ilanı gelir mi hocam sizin değerlendirmelerinize göre.Saygılar.
Ben sanmıyorum hocam. Cadet fazlası var. Hatta fazla olan bu cadetlerin bir kısmının AJet’e yönlendirileceği bile konuşuluyor. Yaz dönemi yoğun dönem ve şu an ilan açmalarının hiç bir mantığı da yok. Geç kalındı. En erken Eylül, Ekim o da seneye yaz aylarının planlaması ancak, ben maalesef uçuş okulları ve Üniversitelerden baskı gelmemesi durumunda firmaların ilan açılacağını düşünmüyorum. Bir gün ilan gelirse, bilin ki Üniversiteler “eee biz napalım bu kadar pilotu!” diyip baskı kurmuştur. Aksi halde akıntı hep terse olacaktır.

Şu an Boeing için teslimatlar iyi başladı. Sunex'e 4 Ajet'e 3 tane 737 geldi
bu ay. AJet'in alacağı Airbusların çoğu dry lease olarak gelecek diye biliyorum. 50 uçak havalansın yeni siparişler gelsin. Sipariş sayıları devasa şu anda. Anormal bir büyüme moduna geçecekler. Bu sene bitmeden olumsuz hava geçer 2027'de 2 senenin acısı çıkar diye düşünüyorum. Bu sene 61 uçak sadece AJet teslim alacak. Bu olumsuz hava illa bi yerde kırılacak terse dönecek ama ne zaman bilmiyorum.
Kesinlikle sizin gibi düşünmek istiyorum ve umuyorum. Süreç bir hayli yıpratıcı bir süreç. Ancak kurul aşaması tamamlanmış ve davet bekleyen tipli tecrübeli pilotların da biriktiğini duydum. İnşallah yaz dönemine kalmadan teslimatlar hızlanır da bir sikülasyon olur. Aksi durumda işimiz ortadoğu’da pilot kıtlığı olması ve iyi maaşlar ile gözünü TR pilotlarına dikmesini umacağız 😵‍💫

• Like
Tepkiler: tyrkae
Kesinlikle sizin gibi düşünmek istiyorum ve umuyorum. Süreç bir hayli yıpratıcı bir süreç. Ancak kurul aşaması tamamlanmış ve davet bekleyen tipli tecrübeli pilotların da biriktiğini duydum. İnşallah yaz dönemine kalmadan teslimatlar hızlanır da bir sikülasyon olur. Aksi durumda işimiz ortadoğu’da pilot kıtlığı olması ve iyi maaşlar ile gözünü TR pilotlarına dikmesini umacağız 😵‍💫
AJet'e 61 uçak gelirse sadece büyüme kaynaklı 700 civarı pilot gerekir. Üstüne TK siparişleri de ve emeklileri de var. Airbus filosundakiler az uçuyor ama Boeing filosundakiler de kışa göre fazla uçuyormuş. Daha gelecek 24 Airbus 32 Boeing var AJet'e. Her şeyi değiştirebilir bu kadar uçak sayısı. Pratt Whitney motorların da tamiratının durumu da var. Onları da yeni uçak teslimatı gibi değerlendirmek gerekir. Umarım sene bitmeden ilan açılır yaz dönemi için geç kalınmış olsa bile en azından yaz sonrası için açılsın.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Devletin 2027-2028 hedeflerinde pilot sayısını 19 bin bandına çıkarma vizyonu var. Sizce sivil havacılık piyasası 2027'den itibaren bu kadar yüksek sayıda pilotu absorbe edebilecek doygunluğa mı ulaşacak, yoksa bu büyüme yeni adaylar için sürdürülebilir bir kapı olmaya devam mı edecek?"Pratt & Whitney motorlarındaki teknik sorunların 2027 ortasına kadar süreceği belirtiliyor. Bu durumun uçuş kapasitesine ve dolayısıyla yeni pilot alım süreçlerine 2027 sonrasında bir 'yığılma' veya 'erteleme' olarak yansımasını beklemeli miyiz yoksa yeni siparişler gelmeye başladığında tip yetkisi olmayan pilotlar için artık bir rahatlama gelecek ve sektörer düzelme olacak mı , CADET bu şekilde domine edecekse bu kadar eğitim alan öğrenci ve elinde lisanla bekleyen gençler ne yapacaklar ?

Devletin 2027-2028 hedeflerinde pilot sayısını 19 bin bandına çıkarma vizyonu var. Sizce sivil havacılık piyasası 2027'den itibaren bu kadar yüksek sayıda pilotu absorbe edebilecek doygunluğa mı ulaşacak, yoksa bu büyüme yeni adaylar için sürdürülebilir bir kapı olmaya devam mı edecek?"Pratt & Whitney motorlarındaki teknik sorunların 2027 ortasına kadar süreceği belirtiliyor. Bu durumun uçuş kapasitesine ve dolayısıyla yeni pilot alım süreçlerine 2027 sonrasında bir 'yığılma' veya 'erteleme' olarak yansımasını beklemeli miyiz yoksa yeni siparişler gelmeye başladığında tip yetkisi olmayan pilotlar için artık bir rahatlama gelecek ve sektörer düzelme olacak mı , CADET bu şekilde domine edecekse bu kadar eğitim alan öğrenci ve elinde lisanla bekleyen gençler ne yapacaklar ?
Gelecek filo büyüme planları sadece cadet gözetilerek değil aynı zamanda uçuş okullarındaki diğer öğrenci pilotlar da düşünülerek yapılıyordur diye düşünüyorum. SHGM'nin fazladan pilot yetiştirelim yerde otursun diye vizyonu olmaması gerek. Üniversiteler, uçuş okulları, SHGM, DHMİ, havayolları hep dirsek temasında. Aksi büyük canilik olur, birkaç sene öncesine kadar THY kapı kapı ülke gezip pilot arıyordu. Değersiz hissettirdiler herkese kendini.

Artık bir noktada üniversiteler ve uçuş okulları baskı yapar. Sistem çöker yoksa, ülkenin kaynaklarını çöpe atmayalım.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Hocam, 'Dirsek teması var, kaynaklar çöpe atılmaz' diyorsunuz; ancak uçuş okulları kontenjan artırırken, havayolları sadece Cadet ilanına odaklanıyor. Eğer bu bir planlama ise; SHGM veya üniversiteler, havayollarından 'Dışarıdan (Modular) alım yapılacak minimum pilot sayısı' konusunda bir taahhüt ya da kota aldı mı? Yoksa bu dirsek teması sadece kağıt üzerinde mi kalıyor?"

Hocam, 'Dirsek teması var, kaynaklar çöpe atılmaz' diyorsunuz; ancak uçuş okulları kontenjan artırırken, havayolları sadece Cadet ilanına odaklanıyor. Eğer bu bir planlama ise; SHGM veya üniversiteler, havayollarından 'Dışarıdan (Modular) alım yapılacak minimum pilot sayısı' konusunda bir taahhüt ya da kota aldı mı? Yoksa bu dirsek teması sadece kağıt üzerinde mi kalıyor?"
Şartlar koşullar çok değişken minimum şu kadar dışardan alacağız diye bir taahhüt verilmez bence. TK'sı AJet'i Pegasus'u SunExpress'i Corendon'u Air Anka'sı Freebird'ü ve dahasıyla ile yılda en az 70-80 uçak büyüyecek büyüyecek Türk sivil havacılık ekosistemine yıllık 350 TAFA mezunu, yıllık 2 sınıftan 30 küsür Sunexpress MPL'i yıllık 6 sınıftan 100 küsür Pegasus MPL'i yetmemesi gerekir. Pandemi sonrası 2.5 yıl içinde 3 bin küsür tecrübesiz FO aldılar. P5 iyice şişti haliyle. Kaptanlık, Senior FO upgradeleri oldukça pozisyon açılacaktır.

Verdiğiniz bilgiler ve bu projeksiyon için çok teşekkür ederim. Özellikle 'P5 şişmesi'nin upgradeler ile eriyecek olması, biz adaylar için tünelin sonundaki ışığı netleştiriyor.

Şartların değişkenliğini ve bir taahhüt verilemeyeceğini anlıyorum; ancak son bir sorum var: 2028-2030 bandındaki bu devasa genişlemede, şirketlerin 'hız' ihtiyacı (uçağı hemen uçurma zorunluluğu) arttığında; 'Type Rating'li hazır aday' ile 'Şirketin kendi eğiteceği Cadet' arasındaki denge sizce ne yöne kayar? Sizce biz mezunlar, o dönemde 'kendi tip eğitimimizi finanse ederek' (Self-funded Type Rating) süreci hızlandırmalı mıyız, yoksa sektör o aşamada zaten bizi tip eğitimi dahil paketlerle kapışacak noktaya gelir mi?"
Şartlar koşullar çok değişken minimum şu kadar dışardan alacağız diye bir taahhüt verilmez bence. TK'sı AJet'i Pegasus'u SunExpress'i Corendon'u Air Anka'sı Freebird'ü ve dahasıyla ile yılda en az 70-80 uçak büyüyecek büyüyecek Türk sivil havacılık ekosistemine yıllık 350 TAFA mezunu, yıllık 2 sınıftan 30 küsür Sunexpress MPL'i yıllık 6 sınıftan 100 küsür Pegasus MPL'i yetmemesi gerekir. Pandemi sonrası 2.5 yıl içinde 3 bin küsür tecrübesiz FO aldılar. P5 iyice şişti haliyle. Kaptanlık, Senior FO upgradeleri oldukça pozisyon açılacaktır.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.