Yok hocam tipi alıp bekleyenlerin sayısı ve elenenlerin sayısı da top seviyede. O balon da patlak çıktı. Artık bu kadar boşta gezen pilotu istihdam edecek bir sistem maalesef kalmadı. Acı gerçekle yüzleşmek lazım…Alımlarla ilgili bir gelişme yok değil mi
1 sene ilan açılmadı diye bu kadar karamsar olmamak lazım. Beklemek üzücü sizi anlıyorum ama bu da bir sınav. Pandemi dönemi okuyan pilotlar da en az 5-6 sene havacılık düzelmez uçaklar yerde THY battı düşüncesiyle okuyordu. Merak etmeyin bu durumdan kimse memnun değil THY'nin hisse değeri de artmıyor 2 senedir. Cirolar gelirler de hiç büyümedi. Şanssız bir dönem şu anki. 50 uçağın motorsuz şekilde yerde beklemesi büyük bir sorun aslında ama sadece dışarı yansıtmıyorlar. 2036'daki 1000 uçak hedefine giden yolda yılda 1000'den aşağı pilot almama ihtimalleri yok. 2025'te gelmesi gereken Boeing Airbus siparişleri de sene sonuna sarktı. Bu seneden itibaren aksama beklemediklerini belirttiler ve bir sürü yeni uçak kiraladılar daha gelmedi onlar da. THY alınca bir anda 1200 pilot aldığı oluyor. Gelmesi gereken siparişler topluca gelince, yerdeki Pratt Whitney motorlar tamir edilince şu dönemin acısı çıkmış olur. Şu anki durgunluk hali hazırda okuyan öğrenciye yarıyor. Aktif okuyan öğrenciler stres yapmasın tam tersi taze mezun olup başvuracakları için daha şanslılar.Yok hocam tipi alıp bekleyenlerin sayısı ve elenenlerin sayısı da top seviyede. O balon da patlak çıktı. Artık bu kadar boşta gezen pilotu istihdam edecek bir sistem maalesef kalmadı. Acı gerçekle yüzleşmek lazım…
İçimizi rahatlattığınız için çok teşekkür ederiz1 sene ilan açılmadı diye bu kadar karamsar olmamak lazım. Beklemek üzücü sizi anlıyorum ama bu da bir sınav. Pandemi dönemi okuyan pilotlar da en az 5-6 sene havacılık düzelmez uçaklar yerde THY battı düşüncesiyle okuyordu. Merak etmeyin bu durumdan kimse memnun değil THY'nin hisse değeri de artmıyor 2 senedir. Cirolar gelirler de hiç büyümedi. Şanssız bir dönem şu anki. 50 uçağın motorsuz şekilde yerde beklemesi büyük bir sorun aslında ama sadece dışarı yansıtmıyorlar. 2036'daki 1000 uçak hedefine giden yolda yılda 1000'den aşağı pilot almama ihtimalleri yok. 2025'te gelmesi gereken Boeing Airbus siparişleri de sene sonuna sarktı. Bu seneden itibaren aksama beklemediklerini belirttiler ve bir sürü yeni uçak kiraladılar daha gelmedi onlar da. THY alınca bir anda 1200 pilot aldığı oluyor. Gelmesi gereken siparişler topluca gelince, yerdeki Pratt Whitney motorlar tamir edilince şu dönemin acısı çıkmış olur. Şu anki durgunluk hali hazırda okuyan öğrenciye yarıyor. Aktif okuyan öğrenciler stres yapmasın tam tersi taze mezun olup başvuracakları için daha şanslılar.
Hocam AJetin cadet ilanıyla ilgili bir duyumunuz var mı?Hocam ben buna katılmıyorum. Bunu geçici bir dönem olarak görüyorum. İnişler çıkışlar durağanlıklar olur. AYJET'ten mezun 2132 pilotun 2006'sı iş bulmuş vaziyette ve açıkta kalanlar son 1 sene içinde mezun olup ilana denk gelmemiş olanlar. Pandemi dönemi şu anki dönemden bin kat beterdi ve her şey bir anda düzeldi. Karamsarlığa gerek yok.
TK, 2022'den 2025'e kadar cadet haricinde 2.600 adet tipsiz pilot almış.( Ahmet Bolat'ın kendi açıklaması ). Yıllık ortalama 900 neredeyse. Şu anda TAFA'nın mezun kapasitesinin 350 olduğu ve 500'e çıkarılacağı söyleniyor. ( Bu da Ahmet Bolat'ın kendi açıklaması ). 3 senede 2.600 tipsiz alan firmanın bu kadar dry lease ve yeni siparişe rağmen bundan sonra 500 TAFA mezununun yetecek olması hiç mantıklı gelmiyor.
AJet kendi cadetlerini almak için TAFA ile anlaşma yapmış. Bu ay cadet ilanı açılıp adayların eğitiminin TAFA üzerinden verilmesi planlanıyormuş. Kendi simülatör merkezlerini kurup tip yetkisi alana dek tipli tecrübesiz adaylar almaya devam edeceklermiş. Ayrıca TK'dan çok pilot kaydırılmış son 1-2 ay içinde. Bir bakmışsınız TK tip yetkisiz ilan açmış hiç belli olmaz.
Pegasus'un 2028'den itibaren hem Airbus hem Boeing teslimatları olacak. AJet bu yıl 37 adet 737 17 adet A321 7 adet A320 toplamda 61 uçak filosuna katacak. Nerdeyse sıfırdan bir Sunexpress kuracaklar yani. TK ve Sunexpress'in de teslimatları var. Fırsatlar kesinlikle gelecek.
Sizleri anlıyorum, ben de iyi düşünmek istiyorum ancak TAFA’nın kapasitesindeki artışı ve diğer havayollarının Pegasus ve Sunex cadet öğrenci sayısındaki artış sektörü tamamen kapattı gibi bir durum mevcut. THY son alımlarda o kadar fazla personel aldı ki elindeki fazlalığı türlü bahanelerle eğitim sürecinde eliyorlar. Davalık bir sürü insan var. Ayrıca aylık 30-40 saat uçuyorlar uçanlar da. Yani olumlu bir sinyal yok o yüzden daha realist bakıyorum olaylara. Arkadan gelen birikmiş öğrencileri saymıyorum bile. Yerde yatan uçaklar 1 günde alınan bir kararla hatta dönebilecek durumda değil en erken 2027 ortasına kadar peyderpey bakım çalışmaları ile hatta almaya çalışıyorlar. Bunun yanında 2026 tedarik süreçlerinin en zor olacağı yıl. Veriler ışığında maalesef bu yıl da pozitif bir görüntü yok…1 sene ilan açılmadı diye bu kadar karamsar olmamak lazım. Beklemek üzücü sizi anlıyorum ama bu da bir sınav. Pandemi dönemi okuyan pilotlar da en az 5-6 sene havacılık düzelmez uçaklar yerde THY battı düşüncesiyle okuyordu. Merak etmeyin bu durumdan kimse memnun değil THY'nin hisse değeri de artmıyor 2 senedir. Cirolar gelirler de hiç büyümedi. Şanssız bir dönem şu anki. 50 uçağın motorsuz şekilde yerde beklemesi büyük bir sorun aslında ama sadece dışarı yansıtmıyorlar. 2036'daki 1000 uçak hedefine giden yolda yılda 1000'den aşağı pilot almama ihtimalleri yok. 2025'te gelmesi gereken Boeing Airbus siparişleri de sene sonuna sarktı. Bu seneden itibaren aksama beklemediklerini belirttiler ve bir sürü yeni uçak kiraladılar daha gelmedi onlar da. THY alınca bir anda 1200 pilot aldığı oluyor. Gelmesi gereken siparişler topluca gelince, yerdeki Pratt Whitney motorlar tamir edilince şu dönemin acısı çıkmış olur. Şu anki durgunluk hali hazırda okuyan öğrenciye yarıyor. Aktif okuyan öğrenciler stres yapmasın tam tersi taze mezun olup başvuracakları için daha şanslılar.
THY yine cadet ilanı yayımladı.Hangi firma Cadet programını yayınladı ?
Evet Hocam şimdi gördüm.Kaçırmışım ben.Sizce beklediğimiz Tecrübesiz FO ilanı gelir mi hocam sizin değerlendirmelerinize göre.Saygılar.THY yine cadet ilanı yayımladı.
Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.