Merhaba arkadaşlar, öncelikle herkese başarılar dilerim. Henüz sürecim tamamlanmamış olsa da ilgilenen arkadaşlar için elimden geldiğince detaylı bir süreç özeti oluşturmak istedim.
Çok sık sorulduğuna şahit olduğum tarihler konusunda özeti baştan ekleyeyim.
Tarihler
Başvuru -> 27.08.2024
Değerlendirme Süreciniz Başlamıştır Maili -> 27.08.2024
DLR-1 Sınavı Çalışma Linki -> 27.08.2024
DLR-1/PACE Tarih Seçim Maili -> 15.09.2024 (Tarih seçimi için 16.09.2024 10:00 tarihine kadar süre verildi)
DLR-1/PACE Davet Maili -> 16.09.2024
DLR-1/PACE Sınav Tarihleri -> 07.10.2024(DLR-1), 08.10.2024(PACE)
DLR-1/PACE Sonuç Maili(Olumlu) -> 15.10.2024
CRM Tarih Seçim Maili -> 23.10.2024 (Tarih seçimi için 24.10.2024 13:00 tarihine kadar süre verildi)
CRM Davet Maili -> 24.10.2024
CRM Tarihi -> 07.11.2024
CRM Sonuç Maili(Olumsuz) -> 21.11.2024
Yeniden Başvuru -> 04.04.2025
Belge Eksik/Yanlış Maili -> 11.04.2025
Belge Kontrolünüz Tamamlanmıştır Maili -> 24.04.2025
CRM Tarih Seçim Maili -> 28.04.2025 (Tarih seçimi için 29.04.2025 13:00 tarihine kadar süre verildi)
CRM Davet Maili -> 29.04.2025
CRM Tarihi -> 05.05.2025
CRM Sonuç Maili(Olumlu) -> 13.05.2025
Kurul Mülakatı Tarih Seçim Maili -> 15.05.2025 (Tarih seçimi için 16.05.2025 08:00 tarihine kadar süre verildi)
Kurul Mülakatı Davet Maili -> 16.05.2025
Kurul Mülakatı -> 22.05.2025
Sağlık Ön Değerlendirme Muayene Daveti -> 07.06.2025
Sağlık Ön Değerlendirme Muayene Tarihi -> 12.06.2025
Sağlık Ön Değerlendirme Olumlu/İşe Giriş Muayenesi Daveti -> 16.06.2025
İşe Giriş Muayenesi Tarihi -> 24.06.2025
Kurul Mülakatı Sonuç Maili(Olumlu) ->27.06.2025
Sağlık Süreç Sonucu Maili(Olumlu) -> 30.06.2025
1 - İngilizce Aşaması
Arkadaşlar ben PTE dil belgesi aldıktan sonra başvuru gerçekleştirdim. THY'nin uyguladığı İngilizce sınava dair girmediğim için maalesef sizlere bir tavsiyede bulunamıyorum.
Sadece süreçte rastladığım bir konu sebepli sizlere tavsiyem istenilen taban puanın mümkünse biraz daha fazlasını hedeflemenizdir. İlk başvuru gerçekleştirdiğim ilanda PTE sınavından istenilen taban puan 46 iken bu konunun açıldığı tarihte yayında olan ilanda PTE sınavından istenilen taban puan 53.
Şunu belirtmiş olayım sizin değerlendirmeniz başvuru yaptığınız tarihteki ilan kriterleri üzerinden gerçekleştirilecektir fakat retest olmanız durumunda yeni ilan kriterlerine uyum sağlamak zorundasınız. İstenen PTE puanı güncellendikten sonra bazı retest arkadaşlar maalesef sınava tekrar girmek zorunda kaldılar. Bu sebeple eğer gireceğiniz İngilizce sınav için süre kısıtınız yoksa hedefi biraz daha yukarıya taşımanız olası bir retest durumunda bu gibi ihtimallerden etkilenmemenizi sağlayacaktır.
2 - DLR-1/PACE Aşaması
Sınava girdiğim tarihlerde hem DLR-1 hem PACE sınavları 2 gün art arda yapılmaktaydı. Burada sizler tabii ki güncel olan PACE sınavı ile ilgili modül bazında çalışmalarını gerçekleştireceksiniz. Bu aşamaya dair genel yorumum ise eğer burada istenen yeteneklere(hafıza vs) dair büyük sorunlar yaşayan biri değilseniz yeteri kadar çalışmayla her adayın geçebileceğine inanıyorum. Bence buradaki asıl konu yeteri kadar kısmıdır. Kimisi için 2 hafta sürebilecekken kimisi için 2 ay sürebilir. İlk denemelerinizde "sanırım benden olmayacak" gibi cümleler kurabilirsiniz. "Yaa ben öyle bir baktım geldim ilk seferde geçtim" gibi bana çok inandırıcı gelmeyen örneklerle/hikayelerle de karşılaşabilirsiniz. Sizlere tavsiyem uzun veya kısa sürede bu aşamaya hazır hale gelmenizin hiçbir önemi yok. Çünkü önemli olan tek şey olumlu/olumsuz sonucunuz ve başvurunuzu henüz gerçekleştirmeden dahi bu sınava hemen yarın çalışmaya başlayabilirsiniz.
MIC modülü konusunda ise ben sınav öncesi Joystick satın alarak pratik yapmanın faydalı olduğunu düşünüyorum. Oyun oynayan biri değilim ve joystick ile daha önce hiç oyun deneyimi yaşamamıştım. Oyun/joystick konusunda tecrübeli olan adaylar için belki de gerek yoktur.
3 - CRM
İlk CRM değerlendirmesi olumsuz olan bir aday olarak sizlere ilk tavsiyem takım elbise, kravat ve sakalınızın sinek kaydı olmasıdır. İki defa CRM ve bir defa Kurul Mülakatı aşaması ile o binaya 3 defa girdim ve kokpit grubunda benim dışımda bu hataya düşen başka kimseyi görmedim
Kravat takmadıysanız, takım elbise giymediyseniz kimse sizi kovmayacak fakat gittiğiniz ortamda bu konuda böylesine ayrışmanın faydalı olmayacağı kesin.
CRM ile ilgili birçok kitap tavsiye ediliyor bunların bazılarını da alıp okudum. Kişisel yorumum olmakla birlikte CRM adı altında bahsedilen/sizden beklenen yetkinliklerin havacılığa özel olmadığını aslında hayatınızın birçok alanında sizden beklendiğini ve çoğu alanda başarılı olmak adına bunlara sahip olmanız gerektiğini düşünüyorum. Bence kitap okuyarak, tanım ezberleyerek 10-15 gün çalışırım diyebileceğiniz bir aşama değil. CRM neden ortaya çıkmış neden bu kadar önemli bir adım bunu anlayabilmek ve bir takım ile beraber ilgili yetkinlikleri doğru şekilde kullanabiliyor olmanız.
CRM aşamasında grup oyunları için endişeleneceğiniz bir durum olmamalı. CRM'e ilk defa katılıyorsanız ilk defa katılan adaylarla birlikte eğer retest iseniz retest adaylarla birlikte katılıyorsunuz. Haliyle grup oyunları konusunda siz ne kadar hazırlıklı/hazırlıksız iseniz diğer adaylar için de aynı durum geçerli.
Bu aşamaya geldiyseniz bir şekilde "CRM nedir?" diye bir arama gerçekleştirmiş ilgili yetkinliklerle karşılamışsınızdır. İletişiminizin iyi olması, liderlik, durumsal farkındalığınız yüksek olması .... Sizlere tavsiyem daima denge sahibi olmanızdır. Yani lider olmalıyım diye sırıtmamalısınız. Bu yetkinliklerin hiçbiri zorla göstereceğiniz şeyler değiller. İletişim konusunda iyi olduğunuzu düşünmeniz ve bunu gösterme isteğiniz neticesinde konuşulan 10 cümleden 8ini siz kurmamalısınız. Bu aşamada diğer adaylarla birlikte bir takım olduğunuzu doğrudan rakip olmadığınızı vurgulayayım.
Hazırlık yapabileceğiniz konu ise bu yetkinlikler üzerinden kendinizi objektif olarak değerlendirmektir. Eğer siz bunu objektif olarak gerçekleştirdiğinizi düşünmüyorsanız sizi iyi tanıdığını düşündüğünüz yakınlarınızdan destek alabilirsiniz.
4 - Kurul Mülakatı
Bu aşama sizlerin de bildiği üzere iki İnsan Kaynakları Uzmanı ve bir Kaptan Pilot eşliğinde İngilizce ve Türkçe karışık gerçekleştiriliyor. Akıllara ilk gelen soru olan İngilizce 
Neredeyse her aday farklı bir geri bildirimde bulundu diyebilirim. Kimi aday 15 dakika boyunca sürekli olarak İngilizce sohbet edildiğinden kimi aday ise 2-3 dakika teknik konular konuşulduğundan bahsetti.
Mülakat günü art arda çıkan iki aday da İngilizce konusunu yine farklı anlattı. Sizi kimse gramer sınavına sokmayacaktır. Dil belgesinde istenen puanlar üzerinden zaten ne seviyede bir beklentiye sahip oldukları da anlaşılabiliyor.
Önemli olan akıcı iletişim kurabilmenizdir.
Bir diğer merak edilen konu ise bu aşamanın asıl adı olan "İnsan Kaynakları ve İş Birimi Teknik Değerlendirmesi" bölümündeki
Teknik kısım. Arkadaşlar pozisyonun adı "Yetiştirilmek Üzere ..." Haliyle bu konuda yetişmek isteyen konuya ilgili aday arayışında olunması çok doğal. Bugün herhangi birine "Arabalardaki pedallar nelerdir ve ne işe yarar?" sorusunu sorduğunuzda büyük ihtimalle cevap alabilirsiniz. Bilgisayarlarla ilgilnen birine "Ekran kartı ne işe yarar?" sorusunu yönelttiğinizde büyük ihtimalle yine cevap alabilirsiniz. Aynı soruyu uçaklar için yönelttiğinizde ise "Ben pilot olmak istiyorum" diyen kişilerde dahi bu sorunun cevabının olmadığını görebiliyoruz. Bugün ilgili olduğunuz herhangi bir konu hakkında temel düzeyde olan bilgi ve günceli takip konusunu burada da sağlamanızı tavsiye ederim.
5 - Sağlık
Bu konudaki ilk yorumum forumda bazı arkadaşların özellikle bu konuda fazlasıyla yardımcı olmaya çalıştığını fakat maalesef kimi adayların ısrarla şirketin paylaştığı dokümanları okumadığı/ciddiye almadığıdır. Arkadaşlar bu aşamaya kadar geldiyseniz tebrik ederim gerçekten zaman ve emek harcamışsınızdır. Tabii ki yoruma açık konularda burada insanlar birbirine danışır fikir alışverişinde bulunur. Benim buradaki sitemim sağlık PDF dosyasında "X hastalığı tanısı, tedavisi ve/veya bulgusu bulunan adayların işe girişi uygun değildir." yazmasına rağmen "X hastalığım vardı tedavi oldum geçti. Acil yardım" gibi konular. Günün sonunda maalesef sağlık olumsuz sonucu tekrar şansınızı deneyebileceğiniz bir aşama değil. En çok sizi yıpratacaktır.
Ön Değerlendirme aşamasında E-Nabız incelemesi gerçekleştiriliyor ve arkadaşlar gerçekten tüm detayıyla inceleniyor. Bana bazı senelerdeki bazı kayıtları sordu gerçekten hatırlamıyordum. Hiç ummadığınız detaylara dahi dikkat ediyorlar. Fiziki muayene ve renk körlüğü gibi birkaç test gerçekleştirdi. Ardından İK sizinle iletişime geçecektir diye muayeneyi tamamladı. Bazı konularda "doktor bana, arkadaşıma kafayı taktı olumsuz verdi" gibi şeyler okudum. Arkadaşlar en azından benim muayene olduğum diyeyim yardımcı olmaya çalışan, güler yüzlü ve rahatlıkla iletişim kurabildiğiniz biriydi. Ön Değerlendirme olumlu maili gelmesiyle birlikte Class-1 almak üzere hastaneye gittim.
Hastaneyi en azından 1 gün önce arayarak randevu oluşturmanız gerektiğinden bahsediyorlar. Genellikle Hisar hastanesinin adını gördüğüm için orayı tercih ettim. 19.06.2025 tarihinde 17.800 TL civarında bir ücreti var. Bu ücretin haricinde 150 TL SHGM'ye ödeme gerçekleştiriliyor. 09:00 civarı başlayan işlemlerim 14:00 civarında tamamlandı. Hastaneler arasında nasıl bir fark olduğunu bilmemekle birlikte ben Hisar hastanesi ile bu süreçte herhangi bir sorun yaşamadım. Uçuş Hekimi İrfan Bey ise oldukça güler yüzlü yardımseverdi. Class-1 üzerine konuya çok daha hakim olan arkadaşlar tarafından detaylıca anlatılan bazı kaynaklar mevcut.
Henüz Class-1 ile iş yeri hekimine gidemedim. Sürecimde güncelleme olduğunda bu konuyu güncelleyeceğim.