Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
2033 için yaklaşık 850 uçaklık bir hedefi var. Bunu yıllara böldüğümüzde kabaca yılda 50 uçak civarı bir büyüme demek. Uçak başına ortalama 15 pilot ihtiyacı olduğunu düşünürsek yıllık 750 civarında pilot ihtiyacı ortaya çıkıyor.

Şu an pilot alımlarının biraz ötelenmesinin sebebi bence daha çok uçak teslimatlarındaki gecikmeler. Bölgesel gelişmelerin de etkisi var ama siparişlerde 6-12 aya varan gecikmeler yaşanıyor. Uçak geç gelince doğal olarak pilot ihtiyacı da biraz ileriye kayıyor.

Cadet tarafında ise son açıklanan kapasite 350 civarında. İlerleyen dönemde bunu 500+ seviyelerine çıkarmaları zaten hedef dahilinde görünüyor. Fakat dışarıdan 2. pilot alımını tamamen bırakıp sadece Cadet üzerinden ilerlemek için kapasitenin yıllık 600-750 civarına çıkması gerekir diye düşünüyorum.

Tabii emeklilik, şirket değiştirme gibi sebeplerle her yıl belli bir pilot kaybı da oluyor. Bu yüzden dışarıdan alımların tamamen bitmesi THY açısından bir hedef olsa bile, bunun ne zaman gerçekleşeceğini Cadet kapasitesinin ne kadar artırılacağı ve uçak teslimatlarının nasıl ilerleyeceği belirleyecek. Bu açıdan biz mevcut mezunlar için hâlâ bir şans var ancak dışarıdan alım olsa bile, ilerleyen dönemde eskiye göre az olacak ne yazıkki.. Temennimiz hali hazırda mezun olanlarında düşünülerek plan yapılması tabi....

Özetle, tamamen kapıyı kapatmadılar aslında hedeflerini açıkça ortaya koydular ve bunu 1 senedir dile getiriyorlar. Uzun vadede dışarıdan pilotluğa olan ilginin azalmasını istiyorlar ve mümkün olduğunca sadece cadet üzerinden ilerlemek istiyorlar ve duygusal bakmazsak olaya gayet doğru bir strateji.

• Like
Tepkiler: pilotadam
TAFA 2022-2024 arası uçuş okullarının en gözde ve en iyi fi'larını topladı. Kalanlar da yönetici pozisyonunda veya rahatları iyi
TAFA 80-90 arası filoya sahipler
Type'sız olarak ne kadar iyi pilot olursanız olun TK'nın senelik bilançosunda şirkete 15 milyar ₺ civarında borçlu olan Cadet'ler daha avantajlı bizlerden, futbol arsada değil borsada daha güzel hesabı

Evet, sistem büyük bir problem çıkmazsa dediğim gibi ilerleyecek 2027 sonu cadet ilanı gelecek, 2029'a p5 olacaklar, bi kısmı da geniş gövdeye upgrade olacak. süreç type'sızlara ihtiyaç duyulmadan atlatılacaktır. çok ekstrem bi durum olmadıkça

Bu abi de haklıymış, sadece cadet diyerek üzmek istememiş.

2018 1000 kişi
2022 1200 kişi
2024 ?

herkes ilan açılımından duyum alıyo lifus'ta çıkartılanlardan kimse bahsetmiyor? bu kadar ihtiyaç olsa 80-250 arası rakamlar duydum gerçeğini bilemem ancak çok ciddi rakamlar
150-200 kişi doğrudur hocam lifus döneminde ya borcunuzu ödeyin yada yere uzman olarak başlayın dediler tafa da her sınıftan %10 fire var.

Ben bu açıklamanın biraz beklenti kırmaya yönelik olduğunu düşünüyorum. Yakın zamanda alım yapılmayacağı mesajı veriliyor gibi. Ancak büyüme hedeflerindeki matematiğin yalnızca Cadet alımlarıyla tutacağını düşünmüyorum; bu nedenle dışarıdan alım da yapılacaktır diye düşünüyorum.

Tabii bu tamamen benim kendi okumam ve yorumum. Gerçekte ne olacağını zaman gösterecek. Edilecek sitem çok ama artık alıştık. 😄

Bir de bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sektörde iş bulmak zorlaştığı için birçok kişi FI’lığa yönelmeyi düşünebilir. Ancak şu anda tahditli olarak boşta bekleyen, iş bulamayan FI’lar da var.

Bu süreçte panik yaparak veya “fırsatı kaçırıyorum” korkusuyla hareket etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Sırf sektörde iş yok diye ciddi paralar ödeyip FI olmak, mevcut arzı daha da artırarak sektörü beslemekten başka bir işe yaramayabilir.

Herkes kendi şartlarını ve hedefini değerlendirsin ama özellikle bu dönemde FOMO ile karar vermemek gerektiğini düşünüyorum. Para verip sektördeki mevcut dengesizliği daha da büyütmeyelim.Artık bu konu bizim bireysel problemimiz olmaktan çıkmalı; büyük uçuş okulları ve üniversitelerin planlaması ve sorumluluğu haline gelmeli. Sektörün ihtiyacının üzerinde pilot yetiştirip sonrasında bu insanların istihdam sorununu görmezden gelmek sürdürülebilir değil.

Bir de bir uyarıda bulunmak istiyorum. Sektörde iş bulmak zorlaştığı için birçok kişi FI’lığa yönelmeyi düşünebilir. Ancak şu anda tahditli olarak boşta bekleyen, iş bulamayan FI’lar da var.

Bu süreçte panik yaparak veya “fırsatı kaçırıyorum” korkusuyla hareket etmememiz gerektiğini düşünüyorum. Sırf sektörde iş yok diye ciddi paralar ödeyip FI olmak, mevcut arzı daha da artırarak sektörü beslemekten başka bir işe yaramayabilir.

Herkes kendi şartlarını ve hedefini değerlendirsin ama özellikle bu dönemde FOMO ile karar vermemek gerektiğini düşünüyorum. Para verip sektördeki mevcut dengesizliği daha da büyütmeyelim.Artık bu konu bizim bireysel problemimiz olmaktan çıkmalı; büyük uçuş okulları ve üniversitelerin planlaması ve sorumluluğu haline gelmeli. Sektörün ihtiyacının üzerinde pilot yetiştirip sonrasında bu insanların istihdam sorununu görmezden gelmek sürdürülebilir değil.
Bencede katılıyorum

• Like
Tepkiler: Justagringo
shgm istatistik yazıp aratırsanız Ajet’e ait 32 uçak var geri kalanların hepsi ve teslim edilenlerin çok büyük çoğunluğu tk’ya ait
Hocam "AJet ilk 6 ayda 11.8 milyon yolcu taşıdı" diye aratıp haberin detaylarına inerseniz göreceksinizdir. Ayrıca sizin baktığınız rapor 31 aralık 2025 raporu. Planespotters'tan Ocak'tan bu yana kaç uçak teslim aldılar görebilirsiniz.

• Like
Tepkiler: pilotadam
Hocam "AJet ilk 6 ayda 11.8 milyon yolcu taşıdı" diye aratıp haberin detaylarına inerseniz göreceksinizdir. Ayrıca sizin baktığınız rapor 31 aralık 2025 raporu. Planespotters'tan Ocak'tan bu yana kaç uçak teslim aldılar görebilirsiniz.
Hocam ajete 2025 senesinde 10 adet b737m teslim edildi ama dikkat ederseniz raporda 2 veya 3 tane gözüküyordu yani teslim edilen uçakların da çoğu tk’nın. tk ve ajette çalışan pilotlar da tk mülkiyetli uçakları ajet pilotları uçuramıyor diyorlar. ajetin tipli ilan da açmayacağı ihtiyacını tk’dan çekeceği yönünde söylentiler de mevcut. istatistikler ajet adına ancak kokpit planlaması için gelen siparişler maalesef bizi çok etkilemiyor.

Hocam ajete 2025 senesinde 10 adet b737m teslim edildi ama dikkat ederseniz raporda 2 veya 3 tane gözüküyordu yani teslim edilen uçakların da çoğu tk’nın. tk ve ajette çalışan pilotlar da tk mülkiyetli uçakları ajet pilotları uçuramıyor diyorlar. ajetin tipli ilan da açmayacağı ihtiyacını tk’dan çekeceği yönünde söylentiler de mevcut. istatistikler ajet adına ancak kokpit planlaması için gelen siparişler maalesef bizi çok etkilemiyor.
Yanlış biliyorsunuz hocam. Çoğu uçak AJet'e geliyor. Planespotters'tan AJet'e girip delivered filtresini yeniden eskiye yapın göreceksiniz.

Bari en azından a jet den ilana çıksalar demek ki onda da ihtiyaç yok kendi pilotlarını a jet operasyonlarına veriyorlar pegasus desek o da dolu demişti bir arkadaş,sunex zaten astronot mülakatı,tk en azından 2027 başında açıp ortalığı rahatlatsaydı keşke

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.