Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Hocam değerli düşünceleriniz ve samimiyetiniz için çok teşekkür ederim. Açıkçası bu konularda gerçekleri duymak her zaman kolay olmuyor ama sizin gibi tecrübe etmiş birinden bunları duymak bizim için önemli.

Söylediklerinizi mutlaka dikkate alacağım, özellikle sektörün mevcut durumunu daha detaylı araştırmam gerektiğinin farkındayım. AirportHaber tarafına da bakacağım. Dediğiniz gibi bu iş ciddi bir yatırım ve geri dönüşü iyi hesaplamak gerekiyor. Konuştuğum bir uçuş okulu lisans aldıktan sonra 2 sene beklemeyi göze almam gerektiğini söylemişti. Toplam 4 yıl para kazanmadan geçirmek benim için de çok zor olacaktır.

Tekrar uyarılarınız ve iyi niyetiniz için teşekkür ederim hocam. Hakkımızda hayırlısı olsun.
Hocam pandemi zamanı da hem Pegasus hem Türk Hava Yolları'nın eğitimini duraklattığı yüzlerce cadet pilot bulunuyordu. 3 bin tipsiz pilot ve üstüne çok sayıda OnurAir,AtlasAir mağduru pilot vardı. Şu anki tablo geçmişten daha kötü değil. O zamanlar da her AYJET mezuniyet töreni gönderilerin altına "yeni işsizler ordusu" tarzında yorumlar atılıyordu, aynı şu anki gibi her yer yangına veriliyordu. Her youtube, instagram paylaşımının altında anonim hesaplar "işsiz kaldınız havacılık bitti uzun süre düzelmez kendinize iş arayın" diyordu. Türk Hava Yolları, 2022 yaz sezozuna girerken "bekleyen cadet pilotlarımızla devam edeceğiz" demişti sonrasında bir anda Ağustos 2022'de tecrübesiz pilot ilanı açıldı. Sonrasındaki tablo malum zaten. Havacılık her 3-4 senede bir kriz yaşıyor bu yeni bir durum değil. Şu ana kadar hep kriz zamanlarında eğitim almış adayların işine yaramış bu durumlar. Bu sefer işine yarar mı yaramaz mı riskini almak tamamen size kalmış. Yaşı genç herkese önermeye devam edebilirim fakat belli bir yaştan sonra aile kurduktan sonra işler değişiyor. 2 belirsiz parametre var: 1- Savaştan dolayı artan yakıt maliyetleri 2- Uçak üretiminin motor krizi sebebiyle azalması hatta eldeki uçakların da uçamaması. Bu yakıt maliyetleriyle havayollarının faaliyetleri sürdürülebilir değil. Havayolları bu süreçten yara almazsa çıkışında güzel günlerin geleceğine inanıyorum fakat yıllık 6 milyar dolar yakıt gideriyle 2 milyar dolar kar eden Türk Hava Yolları'nın yakıt giderinin 2.5-3 katına çıkacağı gerçeği korkutmuyor değil. İlk sorunlar zaten çalkantıda olan Sunexpress'te baş göstermeye başladı.

Hocam pandemi zamanı da hem Pegasus hem Türk Hava Yolları'nın eğitimini duraklattığı yüzlerce cadet pilot bulunuyordu. 3 bin tipsiz pilot ve üstüne çok sayıda OnurAir,AtlasAir mağduru pilot vardı. Şu anki tablo geçmişten daha kötü değil. O zamanlar da her AYJET mezuniyet töreni gönderilerin altına "yeni işsizler ordusu" tarzında yorumlar atılıyordu, aynı şu anki gibi her yer yangına veriliyordu. Her youtube, instagram paylaşımının altında anonim hesaplar "işsiz kaldınız havacılık bitti uzun süre düzelmez kendinize iş arayın" diyordu. Türk Hava Yolları, 2022 yaz sezozuna girerken "bekleyen cadet pilotlarımızla devam edeceğiz" demişti sonrasında bir anda Ağustos 2022'de tecrübesiz pilot ilanı açıldı. Sonrasındaki tablo malum zaten. Havacılık her 3-4 senede bir kriz yaşıyor bu yeni bir durum değil. Şu ana kadar hep kriz zamanlarında eğitim almış adayların işine yaramış bu durumlar. Bu sefer işine yarar mı yaramaz mı riskini almak tamamen size kalmış. Yaşı genç herkese önermeye devam edebilirim fakat belli bir yaştan sonra aile kurduktan sonra işler değişiyor. 2 belirsiz parametre var: 1- Savaştan dolayı artan yakıt maliyetleri 2- Uçak üretiminin motor krizi sebebiyle azalması hatta eldeki uçakların da uçamaması. Bu yakıt maliyetleriyle havayollarının faaliyetleri sürdürülebilir değil. Havayolları bu süreçten yara almazsa çıkışında güzel günlerin geleceğine inanıyorum fakat yıllık 6 milyar dolar yakıt gideriyle 2 milyar dolar kar eden Türk Hava Yolları'nın yakıt giderinin 2.5-3 katına çıkacağı gerçeği korkutmuyor değil. İlk sorunlar zaten çalkantıda olan Sunexpress'te baş göstermeye başladı.
Katılıyorum. Pandemi gibi bir süreç atlatıldı ve halen etkileri devam ediyor. Bu süreç umarım Dünya Kupası ile birlikte biter. Ücretsiz izinlerden mi bahsediyorsunuz yoksa toplu verilen yıllık izinlerden mi?

Bu akşam Doç. Dr. Abdullah Türk 'ün zoom toplantısına katıldım. Kendisini tanımıyorum. Toplantının linki havapersonel 'in (Yönlendirme yapmak yasaktır.) grubunda paylaşıldı. Kendisinin tahminleri 2026 yılı kasım ayına kadar hareket beklemediği, 2027 yılında muhtemel gelecek bir ilanda 60% cadet ve 40% tipsiz alımları şeklinde olacağı, Sunexpress 'in şu an için havuzdan çağırdığı adayları durdurduğu ve 6 ay sonra muhtemel tekrar devam edeceği yönündeydi. Başını kaçırdığım için son 40 dakikasında bunları duyabildim. Tüm bunların kendi yorumu olduğunu belirtti.
Buradan da bir kez daha kendisine ve havapersonel 'e teşekkür ederim.

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Bu akşam Doç. Dr. Abdullah Türk 'ün zoom toplantısına katıldım. Kendisini tanımıyorum. Toplantının linki havapersonel 'in (Yönlendirme yapmak yasaktır.) grubunda paylaşıldı. Kendisinin tahminleri 2026 yılı kasım ayına kadar hareket beklemediği, 2027 yılında muhtemel gelecek bir ilanda 60% cadet ve 40% tipsiz alımları şeklinde olacağı, Sunexpress 'in şu an için havuzdan çağırdığı adayları durdurduğu ve 6 ay sonra muhtemel tekrar devam edeceği yönündeydi. Başını kaçırdığım için son 40 dakikasında bunları duyabildim. Tüm bunların kendi yorumu olduğunu belirtti.
Hocam çok fazla parametre olduğu için oranlar hakkında keskin yorum yapmak doğru olmaz fakat sektörün içinden birinin tahminlerini dikkate almakta fayda var. Umarım şu PW motor sorunu çözülür, Orta Doğu gözünü buralara diker ve herkes rahatlar.

Hocam pandemi zamanı da hem Pegasus hem Türk Hava Yolları'nın eğitimini duraklattığı yüzlerce cadet pilot bulunuyordu. 3 bin tipsiz pilot ve üstüne çok sayıda OnurAir,AtlasAir mağduru pilot vardı. Şu anki tablo geçmişten daha kötü değil. O zamanlar da her AYJET mezuniyet töreni gönderilerin altına "yeni işsizler ordusu" tarzında yorumlar atılıyordu, aynı şu anki gibi her yer yangına veriliyordu. Her youtube, instagram paylaşımının altında anonim hesaplar "işsiz kaldınız havacılık bitti uzun süre düzelmez kendinize iş arayın" diyordu. Türk Hava Yolları, 2022 yaz sezozuna girerken "bekleyen cadet pilotlarımızla devam edeceğiz" demişti sonrasında bir anda Ağustos 2022'de tecrübesiz pilot ilanı açıldı. Sonrasındaki tablo malum zaten. Havacılık her 3-4 senede bir kriz yaşıyor bu yeni bir durum değil. Şu ana kadar hep kriz zamanlarında eğitim almış adayların işine yaramış bu durumlar. Bu sefer işine yarar mı yaramaz mı riskini almak tamamen size kalmış. Yaşı genç herkese önermeye devam edebilirim fakat belli bir yaştan sonra aile kurduktan sonra işler değişiyor. 2 belirsiz parametre var: 1- Savaştan dolayı artan yakıt maliyetleri 2- Uçak üretiminin motor krizi sebebiyle azalması hatta eldeki uçakların da uçamaması. Bu yakıt maliyetleriyle havayollarının faaliyetleri sürdürülebilir değil. Havayolları bu süreçten yara almazsa çıkışında güzel günlerin geleceğine inanıyorum fakat yıllık 6 milyar dolar yakıt gideriyle 2 milyar dolar kar eden Türk Hava Yolları'nın yakıt giderinin 2.5-3 katına çıkacağı gerçeği korkutmuyor değil. İlk sorunlar zaten çalkantıda olan Sunexpress'te baş

İyi hoş da herkes farklı bir yorum yapıyor maalesef özellikle şuan psikologlar tarafından bir yorum artışı oldu,hepsi cadet şöyle vs diyor bence kendilerini de düşünüyorlar maddiyat açısından,bu alım işleri hiç belli olmaz 2022 deki ilanı da 1 gün de karar verip açmışlar ilan 5-6 ay açık kaldı,2024 deki ilanda 5-6 ay açık kaldı nitekim pegasus da öyle art arda ilan açtılar üstelik pandemi vs sonrasıydı yine uçuşlar yoktu piyasa bitikti üstüne iflas eden şirketler vardı,bütün şirketlerde filo büyümes ve yaz dolayısı ile uçuş artışı ister istemez yaşanacak maalesef arkadaşımızın dediği gibi motor sorunları büyük problem oluşturdu lakin ihtiyaç doğacak buna %60 şu %40 bu demek biraz enteresan zannımca fuarda bile herkes farklı bir şey diyordu demek ki net bir durum yok,tafa daki öğretmen pilotları ücretsiz izine çıkarmaya başlamışlar demek ki faydadan çok zarara dönmeye başladı,savaş tuzu biberi oldu,yönetim değişti bir çok etken var,yaz sezonu ardından transferler açılacak körfez ülkelerine giden emekli olan bir sürü pilot olucak ayrıyeten geniş gövdeye geçişler kaptanlık upgradeleri,zaten cadetlerin mezuniyeti 1.5 2 seneyi buluyor bu zaman aralığından çok zor bir seçenek olur dışardan alım yapmamak şunu diyende var thy ilana çıkınca 600-1000 kişi alıcak o yüzden bekliyor maalesef herkes farklı bir durum ortaya atıyor bizim için en iyisi iyice hazırlanıp bilgilerimizi taze tutmak sanırsam

• Like
Tepkiler: pilotadam
2025 Mart'ında tipsiz alımları duraklatılınca sus pus olan CRM eğitmenleri, psikologlar cadet iptal olunca seslerini çıkardı. Bir şey demeye gerek yok gerçekten 🤣

• Like
Tepkiler: MrEnginar
Katılıyorum. Pandemi gibi bir süreç atlatıldı ve halen etkileri devam ediyor. Bu süreç umarım Dünya Kupası ile birlikte biter. Ücretsiz izinlerden mi bahsediyorsunuz yoksa toplu verilen yıllık izinlerden mi?
Hocam kusura bakmayın, sorunuzu farketmemişim. SunExpress pilotlarını yıllık izinlerini kullanmaya yönlendiriyor, durumun part time hatta ücretsiz izne dönebileceği de söylenmiş. Ayrıca yarısı geçen sene yapılmış öbür yarısı önümüzdeki ay yapılacak olan 30 bin euroluk ikramiye ödemesi seneye ertelenmiş. Seneye de bu sene ödenmesi gereken tutarın yarısının ödeneceği belirtilmiş.

• Like
Tepkiler: pilotadam
Çok haklısınız maalesef onlar kendi derdinde,şimdi işlerine çomak sokulunca ses çıkartmaya başladılar,her yeni psikolog crm koçu olmuş,wp gruplarında da instagramda da ne hikmetse ne zaman ilan açılacak ne zaman alım yapılacak hepsini biliyorlar maşallah,hatta thy cadeti iptal edince bir yerde gördüm crm veren birine sormuşlar,diğer havayolları iptal etmez operasyonel yükleri farklı tarzında bir yorum yapmış ne hikmetse 1 hafta sonra hepsi kapattı cadeti

Hocam kusura bakmayın, sorunuzu farketmemişim. SunExpress pilotlarını yıllık izinlerini kullanmaya yönlendiriyor, durumun part time hatta ücretsiz izne dönebileceği de söylenmiş. Ayrıca yarısı geçen sene yapılmış öbür yarısı önümüzdeki ay yapılacak olan 30 bin euroluk ikramiye ödemesi seneye ertelenmiş. Seneye de bu sene ödenmesi gereken tutarın yarısının ödeneceği belirtilmiş.
Ne kusuru hocam, yıllık izni bende duydum. Ama bence ücretsiz izin verilirse konu başka bir noktaya ilerler. Süreçler yine ciddi oranda uzar.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.