Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Lisanslı adaylara yapılan mülakatları Cadet’lere de uygulayın eğitim sonrası, %50’sinin bu mülakatlardaki sim ve kurul aşamasında eleneceklerini düşünüyorum. Bu iş öyle 13–15 ayda oturacak seri üretim bir iş değil. Bu görüşümde de iddialıyım. Bunu konuştuğum tüm kaptanlar söylüyor. Cadet kalitesinin çok düştüğünü ve şirket politikası sebebiyle bir şey yapamadıklarını söylüyorlar. Kulağımızı tersten tutmak konusunda ustayız resmen. Tüm dünya kerizdi de komple cadet’e dönmedi. Bu iş bir ekosistem. Ekosistem bozulunca sonuçları ağır olur.
Motor sorunları ve yakıt maliyetleri normale döndüğü zaman eskisi gibi dışardan almaya devam edecekler fakat şu anki süreçte yapılan üvey evlat muamelesi hoş değil.

Tüm dünya savaşlardan ve petrol fiyatlarının yüksekliğinden bıktı. Avrupada da Amerikada da konuştuğum insanlar halkın artık patlama noktasına geldiği yönünde görüş bildirdiler. Bu konu artık sürdürülebilir değil. Dünya kupasının da yaklaşması ve bunun da Amerika kıtasında oynanacak olması öncesi toplu protestoların önüne geçilmek adına, ben savaşın artık son demlerinde olduğunu ve şu aralar en dibin görülmeye başlandığı kanaatindeyim. Özellikle THY’nin geniş uçuş ağı sayesinde Dünya Kupası’nı bir avantaja dönüştüreceği ve daha sonra savaşların son bulması ve uçak teslimatlarının artması ile birlikte güçlü bir toparlanma yapacağı kanaatindeyim. Covid sonrası güçlü sıçrama gibi olmasa da, cadet süreçlerinin durması ile oluşacak Gap’in bizim gibi lisanslı adaylar tarafından fırsata dönüşeceği kanaatindeyim. Ancak ülkede virüs gibi türeyen, iki uçakla uçuş okulu olduğunu iddia eden köksüz kuruluşlar sebebi ile bu durum yaşandı. Bir çok işletmenin bu yüksek maliyetlere dayanamayarak kapanması/küçülmesi durumuna ilerleyen dönemlerde şahitlik edeceğiz. Bu aşamadan sonra özellikle pilot adaylarının kesinlikle uçuş okulu/ üniversite vb. kayıt olmamaları gerekir. Ya haberleri yok durumun vehametinden, ya da gerçekten para ile ilgili hiç bir problemleri yok. Eğitimleri bittiğinde bu acı tablo ile karşı karşıya kalmamaları için ben etrafımı bilinçlendiriyorum. Zira elimize almış olduğumuz bu lisansla dünyada iş bulabilme şansımız %1’i geçmiyor. Dert sahibi olmamak adına herkes etrafını bilinçlendirsin. Çünkü artık piyasada büyük bir işsiz ordusu oluştu. Bunların erimesi 3-5 seneyi bulur…

• Like
Tepkiler: chucktesta
Tüm dünya savaşlardan ve petrol fiyatlarının yüksekliğinden bıktı. Avrupada da Amerikada da konuştuğum insanlar halkın artık patlama noktasına geldiği yönünde görüş bildirdiler. Bu konu artık sürdürülebilir değil. Dünya kupasının da yaklaşması ve bunun da Amerika kıtasında oynanacak olması öncesi toplu protestoların önüne geçilmek adına, ben savaşın artık son demlerinde olduğunu ve şu aralar en dibin görülmeye başlandığı kanaatindeyim. Özellikle THY’nin geniş uçuş ağı sayesinde Dünya Kupası’nı bir avantaja dönüştüreceği ve daha sonra savaşların son bulması ve uçak teslimatlarının artması ile birlikte güçlü bir toparlanma yapacağı kanaatindeyim. Covid sonrası güçlü sıçrama gibi olmasa da, cadet süreçlerinin durması ile oluşacak Gap’in bizim gibi lisanslı adaylar tarafından fırsata dönüşeceği kanaatindeyim. Ancak ülkede virüs gibi türeyen, iki uçakla uçuş okulu olduğunu iddia eden köksüz kuruluşlar sebebi ile bu durum yaşandı. Bir çok işletmenin bu yüksek maliyetlere dayanamayarak kapanması/küçülmesi durumuna ilerleyen dönemlerde şahitlik edeceğiz. Bu aşamadan sonra özellikle pilot adaylarının kesinlikle uçuş okulu/ üniversite vb. kayıt olmamaları gerekir. Ya haberleri yok durumun vehametinden, ya da gerçekten para ile ilgili hiç bir problemleri yok. Eğitimleri bittiğinde bu acı tablo ile karşı karşıya kalmamaları için ben etrafımı bilinçlendiriyorum. Zira elimize almış olduğumuz bu lisansla dünyada iş bulabilme şansımız %1’i geçmiyor. Dert sahibi olmamak adına herkes etrafını bilinçlendirsin. Çünkü artık piyasada büyük bir işsiz ordusu oluştu. Bunların erimesi 3-5 seneyi bulur…
Arkadaşım şöyle yapalım toplu olarak THY ye mail atalım seni alsınlar sen de rahatla biz de rahatlayalım. Rakibin olabilecek herşeye karşısın arkadaşım. Cadet hakkını yiyor, tip alacak adaylar hakkını yiyor, hava okuluna kayıt olacak arkadaşların da sayıyı arttıracağı için karşısın. Burda başkalarını düşünüyormuş gibi insanları bilinçlendirme ayağına girip duruyosun ama umrunda olan tek şey kendi girip girememende. Sana fırsat verseler sadece seni alacağız başka tipsiz almayacağız deseler hemen kabul edersin iyilik elçisisin ya hani.

Hocam yılın kalanında TK ve AJet'e gelmesi beklenen 50'den fazla uçak var. ( Hem fabrika hem operasyonel kiralama ) Boeinglerin teslimatı hemen alınıp operasyona dahil ediliyor fakat son 1 senedir teslim alınan A321/320'lerin nerdeyse hiçbiri uçamadı. Savaş ve motor krizi çözüme ulaştığı an büyük tipsiz alımı bekliyorum. Her yeni geniş gövde uçağına kabaca 18 yeni pilot, her dar gövde uçağına 12 yeni pilot gerekiyor. 400 civarında da emekli olduğunu varsayaraksak büyümenin normal akışında devam ettiği dönem THY'nin yıllık pilot ihtiyacı 1100 civarlarında oluyor. Eğer Körfez bölgesi normalleşir ve gözünü buraya dikerse sayı daha da gider.

Ahmet Bolat'ın da 2 sene önce telaffuz ettiği sayı aynen buydu fakat sonradan TAFA'yı 500'e çıkaracağız bu bize yetecek dedi. Yakın zamandaki ilan beklentisini kırmak için taktiksel bir söylem mi bu bilmiyorum fakat cadetler normal şartlarda yetmeyecek ve planlamanın da buna göre yapıldığına inanıyorum. Şu anki ilansızlık sebebinin cadetler değil bu motor sorunu olduğunu düşünüyorum. 2017 yılında da TAFA'ya 250 öğrenci alınıp AYJET,AFA,ERAH'a150 öğrencilik filo veriliyordu. Toplam 400 civarı cadet alınıyordu o yıllarda da.

AJet'in her ne kadar ATO'su olmayıp tipsiz ilanı açmasa da aldığı pilotu TK'dan ve iç piyasadan çekiyor.Bu da öbür operatörlerin ilan açmasına sebebiyet verebilir.

• Like
Tepkiler: pilotadam
Arkadaşım şöyle yapalım toplu olarak THY ye mail atalım seni alsınlar sen de rahatla biz de rahatlayalım. Rakibin olabilecek herşeye karşısın arkadaşım. Cadet hakkını yiyor, tip alacak adaylar hakkını yiyor, hava okuluna kayıt olacak arkadaşların da sayıyı arttıracağı için karşısın. Burda başkalarını düşünüyormuş gibi insanları bilinçlendirme ayağına girip duruyosun ama umrunda olan tek şey kendi girip girememende. Sana fırsat verseler sadece seni alacağız başka tipsiz almayacağız deseler hemen kabul edersin iyilik elçisisin ya hani.

Dostum senin engin görüşlerini merak ettim şu piyasada; mevcut durumla ilgili biraz yorum ve öngörü yapabilir misin? Mesela mesajların sana hangi kısmının battığını merak ettim de?

Lafı atıp kaçmak yok.

Şu ortamda 2 yıldır ilan gelmemişken, savaşların içindeyken, dünyada binlerce uçuş 6 aylık yoğun sezon projeksiyonunda dahi iptal edilmişken, biriken 1500~2000 lisanslı aday varken, şirketler sadece cadet alacağız demişken, insanlara çekilen sıkıntılar söylenmesin mi? Siz hangi taraftasınız, ben anlayamadım? Mesajınız like yağmuruna tutulmuş, bunun 2 sebebi olabilir; ya piyasadan ekip olarak bihabersiniz ve öngörüden ve matematikten yoksunsunuz, ya da bu işten bir çıkarınız var! Başka bir açıklaması olamaz.
Ne yapsın insanlar 100K EUR harcayıp işsizler kervanına mı eklensinler? Kapı kapı dolaşıp tüm kapılar suratlarına mı kapansın?

Düşünelim ki ben yukarıda bahsettiğiniz gibi birisiyim her şeye karşıyım; senin bu işten çıkarın nedir? 2000 işsiz 3000 işsiz olsun istiyorsun da hangi amaçla bunu istiyorsun açıklamak zorundasın. Bu arkadaşın mesajına like atan arkadaşlar şu anki düzenden mutlu musunuz lisans kaba tabirle elimizde patladı niye eleştirmiyorsunuz?
Yanlışa yanlış diyebilmek lazım. Eleştirin, sistemi yalamayın, yalamak kötü bir hastalıktır.

• Like
Lafı atıp kaçmak yok.

Şu ortamda 2 yıldır ilan gelmemişken, savaşların içindeyken, dünyada binlerce uçuş 6 aylık yoğun sezon projeksiyonunda dahi iptal edilmişken, biriken 1500~2000 lisanslı aday varken, şirketler sadece cadet alacağız demişken, insanlara çekilen sıkıntılar söylenmesin mi? Siz hangi taraftasınız, ben anlayamadım? Mesajınız like yağmuruna tutulmuş, bunun 2 sebebi olabilir; ya piyasadan ekip olarak bihabersiniz ve öngörüden ve matematikten yoksunsunuz, ya da bu işten bir çıkarınız var! Başka bir açıklaması olamaz.
Ne yapsın insanlar 100K EUR harcayıp işsizler kervanına mı eklensinler? Kapı kapı dolaşıp tüm kapılar suratlarına mı kapansın?

Düşünelim ki ben yukarıda bahsettiğiniz gibi birisiyim her şeye karşıyım; senin bu işten çıkarın nedir? 2000 işsiz 3000 işsiz olsun istiyorsun da hangi amaçla bunu istiyorsun açıklamak zorundasın. Bu arkadaşın mesajına like atan arkadaşlar şu anki düzenden mutlu musunuz lisans kaba tabirle elimizde patladı niye eleştirmiyorsunuz?
Yanlışa yanlış diyebilmek lazım. Eleştirin, sistemi yalamayın, yalamak kötü bir hastalıktır.
Hocam, bu başlık lisansını almış, tecrübesiz pilotların kendileri için öngörü, çare, çıkarım, yol aradığı bir alan. Kendi görüşüm bu gün sisteme giren bir aday 2 sene içinde mezun olur. İki sene sonra bir ilan açılırsa o ilanda yeni mezun olan adaylar mi yoksa bizler gibi 2-4-6 senelik adaylar mı daha şanslı olur? Herkesin kendi tercihi ve emeği... Evet sizin bir öngörünüz var, fakat bu konuyu her yeni bir haber gelince vay efendim cadetler, vay efendim bu yönetim, vay efendim şöyle böyle diyerek geçirmeniz dikkat çekiyor. Evet görüşünüzü dile getirdiniz. Ama bu görüşünüzü ısrarla tekrarlamak bu konunun altı değil. Eğer birisi sorarsa ben sisteme dahil olup pilot olmak istiyorum. Gidip öngörünüz ne güzel paylaşın o konunun altına. Şu an her aday için ne kadar az kişiyle yarışsa o kadar iyi. Fakat bunun bir sonu yok. Burada insanlar burs kazanarak veyahut parasını vererek emekleriyle lisans almışlar. Kimse bunu durduramaz. Türkiye'de binlerce öğretmen işsiz olmasına göre yine de öğretmenlik okuyor insanlar. Bütün meslekler böyle. Benim görüşüm her zaman daha fazla emek verip güncel kalmaya, daha fazla gelişmeye yönelmek herkes için en hayırlısı. Herkes durumun az çok farkında. Herkes her hafta, her gün, her saat yeni bir haber, umut niyetiyle burada toplanıyor. Derdimiz vay efendim cadet alınıyormuş diyip sinirlenmek yerine bunun bizim açımızdan projeksiyonu ne olur diye sağlıklı zihinlerle tartışmak hepimiz için iyi olur diye düşünüyorum. Sektörden iyi haberler dileğiyle ✌🏽

• Like

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.