Pozisyon veya İlan Adı
TİPSİZ PİLOT
Geçtiğimiz ay Çağatay kaptanla görüştüğümde 2027 sonunda belki düşünebiliriz, Cadetler ile devam edeceğiz gibi görünüyor demişti
Geçen sene Özyeğin Üniversitesi'nde yapılan sempozyumda SHGM verilerle birlikte senelik 2000 civarında yeni pilot ihtiyacı olduğunu söylemişti fakat şu an hiç öyleymiş gibi durmuyor. Dünyada bu kadar pilot ihtiyacı varken fazlasına sahip olacak tek ülke biz olacağız sanırım. TK ve AJet alım yapmazsa gidişat güzel gözükmüyor.

• Like
Tepkiler: skywalker737
Geçen sene Özyeğin Üniversitesi'nde yapılan sempozyumda SHGM verilerle birlikte senelik 2000 civarında yeni pilot ihtiyacı olduğunu söylemişti fakat şu an hiç öyleymiş gibi durmuyor. Dünyada bu kadar pilot ihtiyacı varken fazlasına sahip olacak tek ülke biz olacağız sanırım. TK ve AJet alım yapmazsa gidişat güzel gözükmüyor.
Yıllık 2000 kişi alımı istatistiksel olarak şu anda oldukça zor görünüyor. Uçak teslimatlarındaki gecikmeler de bu durumu etkiliyor.
THY’de geçtiğimiz alımda işe başlayan pilotlar arasında, Boeing filosunda görev yapanlar aylık ortalama 30–40 saat, Airbus filosundakiler ise yaklaşık 50–60 saat uçuş gerçekleştiriyor.
Öte yandan AJet henüz ATO onayını almış değil. THY ise iç ilanlar aracılığıyla mevcut pilotlarını AJet’e geçiş için teşvik ediyor. Bu geçiş sürecinin dengelenmesi, yeni bir dış ilan açılma olasılığını artıran faktörlerden biri olabilir.

• Like
Tepkiler: gunes
Yıllık 2000 kişi alımı istatistiksel olarak şu anda oldukça zor görünüyor. Uçak teslimatlarındaki gecikmeler de bu durumu etkiliyor.
THY’de geçtiğimiz alımda işe başlayan pilotlar arasında, Boeing filosunda görev yapanlar aylık ortalama 30–40 saat, Airbus filosundakiler ise yaklaşık 50–60 saat uçuş gerçekleştiriyor.
Öte yandan AJet henüz ATO onayını almış değil. THY ise iç ilanlar aracılığıyla mevcut pilotlarını AJet’e geçiş için teşvik ediyor. Bu geçiş sürecinin dengelenmesi, yeni bir dış ilan açılma olasılığını artıran faktörlerden biri olabilir.
Evet THY'nin siparişlerinde backlog çok varmış. Motorsuz yerde duran 50 adet A320 de var. Siparişler teslim edilmeye başlar umarım da tipsiz mezunlar istihdam edilir. 2026 sonuna kadar AJet'e 45 adet B737 geleceğini okudum, o güzel haber olabilir. AJet'te çok fazla wet-lease var aslında yabancı mürettebatlı kiralamayı bırakıp dry lease ile Türk pilotları istihdam edebilirler.

Evet THY'nin siparişlerinde backlog çok varmış. Motorsuz yerde duran 50 adet A320 de var. Siparişler teslim edilmeye başlar umarım da tipsiz mezunlar istihdam edilir. 2026 sonuna kadar AJet'e 45 adet B737 geleceğini okudum, o güzel haber olabilir. AJet'te çok fazla wet-lease var aslında yabancı mürettebatlı kiralamayı bırakıp dry lease ile Türk pilotları istihdam edebilirler.
İstihdam etmek istiyorlar aslında ATO yetkisi alsalar tip yetkisi vermeye başlayacaklar, o zaman ilan gelir işte 😊

• Like
Tepkiler: skywalker737
İstihdam etmek istiyorlar aslında ATO yetkisi alsalar tip yetkisi vermeye başlayacaklar, o zaman ilan gelir işte 😊
Hocam, Ahmet Bolat'ın "ilerleyen dönemde dışardan alımı nerdeyse sıfırlayacağız" açıklamasını hep baz aldıkları 2033 senesi ve sonrası için yaptığını yorumlayabilir miyiz bu halde, yoksa THY'yi ayrı AJet'i ayrı mı yorumlamamız gerekiyor ? THY'yi sadece cadet, tipsiz mezunları AJet'e yönlendirmek gibi bir strateji de benimsiyor olabilirler mi ? 2028 ve sonrası için öngörüleriniz var mı ayrıca ?

Hoca merhaba, bu başlık altında rahatsız ediyorum özür dilerim. Uzun zamandır takip ediyorum tecrübesiz gönderiler ben eğer cadet olmazsa direkt okula gitmek istiyorum 2028 lisans takribi 2030 haziran uçuş okulu mezuniyet olacak eğer sorun çıkmazsa. sizce o dönem nasıl olacak öngörünüz var mı ben pek iyi görmüyorum cadet odaklı herkes artık. Nerde o 2017-18 sürekli ilanlar açık olurdu. Yaşım tutmuyor o dönemi görmeye fakat geriye dönük baktığımda görüyoru. Saygılar hocam

Şimdi ne yapmalıyız hiç bilmiyorum beklemek mi tip eğitimi almak mı mantıklı hala düşünüyorum

Ben de duydum ama birinin bir yerinden sıktığı bir duyum gibi geldi bana açıkçası. Ben de 2027’ye kadar herhangi bir alım yapacaklarını düşünmüyorum

AJet ilan açtı ama 320 737 tip yetkisine sahip kişilere saat olmasına gerek yok. Burada soran arkadaşlar olmuştu tip eğitimi almak sizce de mantıklı mı yani sizlerin görüşüne göre 2026 yılı içersinde tecrübesiz fo ilanı açılır mı ? Yoksa tip yetkisini alıp AJet i beklemek mi mantıklı ? Sizler ne düşünüyorsunuz saygıdeğer kaptanlarım ?

AJet ilan açtı ama 320 737 tip yetkisine sahip kişilere saat olmasına gerek yok. Burada soran arkadaşlar olmuştu tip eğitimi almak sizce de mantıklı mı yani sizlerin görüşüne göre 2026 yılı içersinde tecrübesiz fo ilanı açılır mı ? Yoksa tip yetkisini alıp AJet i beklemek mi mantıklı ? Sizler ne düşünüyorsunuz saygıdeğer kaptanlarım ?
Şimdi biz gider alırız sonra ilan açılmaz bu ilanların devamı gelir kaç ay açık kalır acaba

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.