Selamlar herkese. 24 Kasım'da crm'e girmiştim. Bugün olumsuz maili geldi. Gruptan 6 kişiydik hepimize olumsuz geldi. Grup olarak iyi olduğumuzu düşünüyorduk. Zamanı yetiştirdik çatışma yaşamadık ortak kararlar aldık ve herkes katıldı. Ben kendimi çok ortaya atmadan yönlendirici fikirler verdim. Bireyselde de klasik sorular vardı ve hepsini cevapladım. Anılara iyi hazırlanmıştım sorun yaşamadım. Nereyi yanlış yaptım diye düşünüyorum fakat büyük bi sebep bulamıyorum küçük birkaç hata dışında. Aramızda retestten geçen arkadaşların tavsiyelerine açığım. Esenlikler dilerim.
Merhabalar, öncelikle geçmiş olsun.
Grupça elenmek gerçekten moral bozucu olabiliyor; bunu çok adaydan duyuyorum. Ancak bilmenizi isterim ki, adayların çoğu kendi üzerinde fark edemediği pek çok detayı, gözlemciler çok hızlı bir şekilde tespit edebiliyor. CRM de aslında tam olarak bu yüzden zorlayıcıdır: Birbirine geçmiş, sürekli etkileşim hâlinde olan bir bileşenler bütünü.
Ben kendi adaylarıma da her zaman şunu söylüyorum: Sizin “küçük bir hata” olarak gördüğünüz bir davranış, CRM açısından bakıldığında birden fazla halkayı etkileyen bir zincire dönüşebilir.
Örneğin, takım içinde sessiz kalan bir ekip arkadaşınız olduğunu düşünelim. Çok fazla fikir beyan etmiyor, belki hiç konuşmuyor. Bu noktada ona fikrini sormamanız yalnızca tek bir eksik olarak değerlendirilmez. Aksine, birden fazla CRM bileşeninde zayıflık olarak yorumlanır:
Durumsal farkındalık:
Takımdaki bir kişinin sessizliğini fark etmemeniz, grubun dinamiğini yeterince gözlemlemediğinizi gösterir.
Takım çalışması:
CRM’de kimseyi geride bırakma lüksü yoktur. Sessiz kalan kişiyi sürece dahil etmemek, takım ruhuna aykırı bir davranış olarak değerlendirilir.
İnisiyatif alma ve iletişim:
Karşı tarafa bir adım atıp fikrini sormamak, açık ve yönlendirici iletişimin zayıf kalmasına yol açar.
Aktif dinleme:
Bir kişinin sürece katılmadığını fark edip bunu yönetememek, dinleme ve etkileşim eksikliği olarak yorumlanabilir.
Buradan liderlik konusuna geliyoruz. CRM perspektifinde liderlik, sadece konuşan ya da yönlendiren kişi olmak değildir. Lider, takımın genel farkındalığını taşır, sorumluluğu üstlenir ve duruma göre bir adım atarak süreci dengeler. Gerektiğinde sessiz kalan bir ekip üyesini sürece dahil etmek, tartışmayı toparlamak ya da yönünü netleştirmek de liderliğin doğal bir parçasıdır.
Benzer şekilde zaman yönetimi de çoğu zaman dar bir çerçevede ele alınır. Zaman yönetimi yalnızca geriye sayan bir sayaç içinde A noktasından B noktasına ilerlemek değildir. Asıl belirleyici olan, mevcut zamanın içini ne kadar verimli kullandığınızdır. Doğru anda doğru kişiye söz vermek, öncelikleri netleştirmek, gereksiz detaylarda kaybolmadan ilerlemek ve tartışmayı yapılandırmak da zaman yönetiminin ayrılmaz unsurlarıdır.
Kısacası CRM’de her davranış, başka bir bileşeni tetikler ya da zayıflatır. Bu nedenle küçük gibi görünen detaylar, çoğu zaman en kritik etkiyi yaratır.
Son olarak şunu özellikle belirtmek isterim: Burada ifade ettiklerimin hiçbiri şahsınıza yönelik değildir. Bu açıklamalar, CRM değerlendirme bakış açısını daha net aktarabilmek amacıyla paylaşılmaktadır.