Kategori ve Bilgi Onayı
  1. Onaylandı.
Silme ve İçerik Onayı
  1. Onaylandı.

sunny

Üye
21 Eyl 2025
274
189
5
Meslek
Kabin
Bu yazıyı kimseyi suçlamak için değil, sektöre girmeyi düşünenlerin gerçek tabloyu görebilmesi için yazıyorum.

Sivil havacılık okudum. Mezun olduktan sonra bununla yetinmedim; kendimi geliştirmek için sayısız eğitim aldım, sertifikalar edindim, ikinci üniversitemi okuyorum, CV’mi ATS ve SOM sistemlerine uygun şekilde defalarca düzenledim. Kabin memurluğu, yer hizmetleri, operasyon, ofis pozisyonları… Başvurmadığım departman neredeyse kalmadı.

Peki sonuç?

Aylar geçti. Bırakın mülakatı, çoğu zaman bir geri dönüş bile alamadım. Bazı başvurularım görüntülenmeden kapandı.
Şimdi ise bir yedek listesinde neredeyse 6 aydır bekliyorum, umudum bu bekleyişin olumlu sonlanması yönünde lakin uzayan bu süreç mental anlamda dayanılmaz bir hale geldi.

İşsiz kalmanın maddi tarafı zaten zor. Ama en yıpratıcı kısmı çevre baskısı. “Hâlâ iş bulamadın mı?”, “Bu kadar okudun ne oldu?” gibi sorular bir süre sonra insanın psikolojisini gerçekten yıpratıyor.

Beni asıl düşündüren ise şu: Bunlar yaşanırken üniversitelerin bu bölümü hâlâ büyük vaatlerle tanıtmaya devam etmesi ve sosyal medyada bazı influencerların gençleri bu alana yönlendirmeyi sürdürmesi. Oysa mezunların önemli bir kısmı sektörde istihdam edilemiyor. Bu da artık görmezden gelinmemesi gereken bir sektör gerçeği.

Eğer bu bölümü tercih etmeyi düşünüyorsanız, sadece okulun tanıtımlarına bakmayın. Okulun gerçekten sektöre hazırlayan eğitimler verip vermediğini, temel mesleki sertifikalar sağlayıp sağlamadığını ve havayolu şirketleriyle anlaşmaları olup olmadığını mutlaka araştırın. Çünkü mezun olduktan sonra tek başınıza mücadele etmek zorunda kalabilirsiniz. Tiktokta izlediğiniz, fuarlarda stand kuran üniversitelerin ‘havacılık kulüpleri’ şuan işin toz pembe kısmında; Siz işsiz kaldığınızda max sizi okulunuzun öğrenci işlerine alacaklardır.

Havacılık dışı bir alandada bu diplomayla iş bulmanız pek olası değil. Artık her işin bir önlisans bölümü açıldığından, bizim sektörede pek çok nitelikli lisans bölümü mezunlar girdiğinden çok büyük alımlar yapılmadıkça işimiz zor.

Bu yıl bölgesel gelişmeler nedeniyle alımların azalması elbette önemli bir etken. Ancak son dönemde sektörde giderek daha fazla hissedilen bir “network” etkisi de var. Ne kadar eğitimli ve donanımlı olursanız olun, bazen sadece doğru çevreye sahip olmadığınız için geride kalabiliyorsunuz. Bunun da konuşulması gerektiğini düşünüyorum.

Bir tavsiyem de özellikle kabin memurluğunu hedefleyen arkadaşlara: Bir sonraki alımı beklerken kendinizi tamamen boşta bırakmayın. Çünkü mülakatlarda size “Mezun olduktan sonra neden bu kadar uzun süre çalışmadın?” veya “Bu süreçte neler yaptın?” gibi sorular yöneltilebiliyor. Şirketler her zaman “Biz alım yapmadığımız için bekledi.” şeklinde değerlendirmeyebiliyor. Bu yüzden kısa süreli de olsa çalışmak, gönüllü deneyimler edinmek veya kendinizi geliştirmeye devam etmek ileride sizin lehinize olabilir.

Bu yazıyı umutsuzluk yaymak için değil, gerçekleri konuşabilmek için yazıyorum. Benim gibi aynı süreçten geçen başka mezunlar varsa, deneyimlerini paylaşmalarını gerçekten isterim. Belki ancak birbirimizi dinleyerek bu sorunun ne kadar yaygın olduğunu gösterebiliriz.

Gördüğüm kadarıyla sektörün birçok alanında sıkıntı var. Teknik tarafta da içler acısı durumlar var. Biz 4 sene artı 1 sene hazırlık okuyup işe giremiyoruz çok değerli insan kaynakları aynı bölümün lise çıkışlı olanlarını istihdam etmeyi tercih ediyorlar. Madem öyle bu okulları da bölümleri de kapatsınlar. Okul hayatımız boyunca bize hayal satmışlar. Maalesef bu düzen değişmeyecek. Hepimizin emeklerine yazık edildi.

2024te mezun oldum en çok istediğim şirket Thy olduğu için 2025 ilanını bekledim tüm süreçleri geçtim fakat 6 aydır yedek havuzda bekliyorum. Üstüne bir de savaş çıktı. Tamam belki 1 yıl yetecek kadar memurları vardır ama eğer ki bizim gibi yedek havuzda bekleyenlerin süreci iptal olursa çok üzülürüm bu kadar belirsizliğe rağmen her an çağırırlar diye beklemekten işe giremedim zaten maddi yük yetmiyormuş gibi hergün evde dört duvar arasında mail beklemek inanılmaz zor. Akrabalara artık açıklama yapmayı bıraktım ama çok yıprandım ve psikolojim bozulmaya başladı.

Sadece benim gibi yedek havuzda bekleyenler değil yeni mezun olan ilan bekleyen adaylarda çok umutsuz ve mutsuz

Adaylara tavsiyem şirketle anlaşması olan bir üniversiteye gitmeleri daha iyi olur.
Bu süreç bizi çok yıprattı sürekli bir haber beklemek sürekli son durumu araştırmak gerçekten yordu.

Umarım en kısa zamanda o beklenen maili alırız YA DA YEDEK HAVUZDA BEKLEYENLERE BİR AÇIKLAMA YAPSINLAR ONA GÖRE 2027 İLANINI BEKLEYECEKSEK HERHANGİ BİR İŞE GİRELİM BOŞU BOŞUNA BEKLEMEK BİZİ HER AÇIDAN OLUMSUZ ETKİLİYOR

• Like
Tepkiler: zuzu72 ve sunny
Gördüğüm kadarıyla sektörün birçok alanında sıkıntı var. Teknik tarafta da içler acısı durumlar var. Biz 4 sene artı 1 sene hazırlık okuyup işe giremiyoruz çok değerli insan kaynakları aynı bölümün lise çıkışlı olanlarını istihdam etmeyi tercih ediyorlar. Madem öyle bu okulları da bölümleri de kapatsınlar. Okul hayatımız boyunca bize hayal satmışlar. Maalesef bu düzen değişmeyecek. Hepimizin emeklerine yazık edildi.
Ne yazık ki bu sistem devam ettiği sürece, hayaller üzerinden bir eğitim ekonomisi işlemeye devam edecek, bir sağlık raporunun asgari ücret olması ayrı bir konu. Umuyorum yakında bizler için güzel gelişmeler gerçekleşir, emeğimizin karşılığını alırız.

Bir sürü okul her yıl yüzlerce sivil hava ulaştırma işletmesi, yüzlerce kabin hizmetleri, yüzlerce havacılık yönetiminden mezun veriyor. Bu iş artık özel okulda okuyup işe giremeyen pilotlar gibi oldu, ve biraz da insanların çevresine bu işi bastıra bastıra önermesinden dolayı oldu. Kime ne sorsam havacılık okuyorum diyor, peki nerden aklına geldi diyince de; halam, amcam, akrabam havalimanında çalışıyor onlar önerdi diyorlar. İşte bu yüzden de işi bırakın staj yapmaya bile şirket bulamıyor gençlerimiz.

Şirketlerin yapabileceği hiç bir şey yok, çünkü onlar zaten neredeyse her yıl alım yapıyorlar, her yıl gerekli staj kontenjanını açıyorlar, burdaki asıl sorun işe girmek isteyen havacılık mezunu arkadaşlar oluyor ne yazıkki. Ve bu durumu aşmanın en basit yolu ise bir yerden tutunup havalimanında işe başlamak, işçi olursun şöför olursun gerekirse güvenlik personeli olursun ileri de başka bir yer bulursun ya da terfi alırsın.

Artık Yhm yi bıraktım işçilikte bile işe girmek çok zor, önümüzdeki yıllar ilk okul mezuniyeti istenen ilanlar lise veya ön lisans mezuniyeti ister.

• Like
Tepkiler: sunny
Bir sürü okul her yıl yüzlerce sivil hava ulaştırma işletmesi, yüzlerce kabin hizmetleri, yüzlerce havacılık yönetiminden mezun veriyor. Bu iş artık özel okulda okuyup işe giremeyen pilotlar gibi oldu, ve biraz da insanların çevresine bu işi bastıra bastıra önermesinden dolayı oldu. Kime ne sorsam havacılık okuyorum diyor, peki nerden aklına geldi diyince de; halam, amcam, akrabam havalimanında çalışıyor onlar önerdi diyorlar. İşte bu yüzden de işi bırakın staj yapmaya bile şirket bulamıyor gençlerimiz.

Şirketlerin yapabileceği hiç bir şey yok, çünkü onlar zaten neredeyse her yıl alım yapıyorlar, her yıl gerekli staj kontenjanını açıyorlar, burdaki asıl sorun işe girmek isteyen havacılık mezunu arkadaşlar oluyor ne yazıkki. Ve bu durumu aşmanın en basit yolu ise bir yerden tutunup havalimanında işe başlamak, işçi olursun şöför olursun gerekirse güvenlik personeli olursun ileri de başka bir yer bulursun ya da terfi alırsın.

Artık Yhm yi bıraktım işçilikte bile işe girmek çok zor, önümüzdeki yıllar ilk okul mezuniyeti istenen ilanlar lise veya ön lisans mezuniyeti ister.
Havacılıkta istihdam bitmez gibi bir müdafaaları var bide, evet bitmiyor ama girebilen yine bizler olmuyoruz en basitinden şirketler stajyer alımını komple kapattı denilirken el altından linkedinde her gün staja alınan insanlar görüyoruz. Ve evet örneğin, Ajet bundan 2 ilan önce tecrübesiz kabin memuru ilanını lisans mezunları için açmıştı geçen yıl pek güzide eğitim kurumlarımız ‘siz böyle yaparsanız bölüme kimse gelmez’ diyince önlisans havacılık mezunları diye bir ifade getirdi.
😂🤔

Havacılıkta istihdam bitmez gibi bir müdafaaları var bide, evet bitmiyor ama girebilen yine bizler olmuyoruz en basitinden şirketler stajyer alımını komple kapattı denilirken el altından linkedinde her gün staja alınan insanlar görüyoruz. Ve evet örneğin, Ajet bundan 2 ilan önce tecrübesiz kabin memuru ilanını lisans mezunları için açmıştı geçen yıl pek güzide eğitim kurumlarımız ‘siz böyle yaparsanız bölüme kimse gelmez’ diyince önlisans havacılık mezunları diye bir ifade getirdi.
😂🤔
Ne derseniz haklısınız, bende aynı şekilde Linkedin de kapalı pozisyona başlayan insanları görüyorum ne yazık ki, hepimizin hakkında hayırlısı

• Like
Tepkiler: sunny
Okumayın veya çevrenizde varsa heveslenen , hiçbir bölümü tavsiye etmeyin. Ben okurken şirketler bize staj yaptırmak için can atiyodu çünkü o paraya o yoğunluğa dayanan adam yoktu ki biz para da almadik, kabin okuyan arkadaşlardan duyduğum kadarıyla 1 sene kabin memuru olarak staj yapanlar oluyordu. Yazik suanki genç arkadaslari kiosk başlarında görünce çok üzülüyorum. Kabin memurlugu okumuş adamın kiosk başında Erzurum yolcusunun biniş kartı almasına yardım etmesinin ona ne faydası var ? Stajın mantığı eğitimi pekistirmektir fakat kabin memurluğu önlisans sohbet muhabbet ve anilarla dolu koskoca 2 yıl olarak geçiyor ve akabinde bu durum. İşin teknik kısmına deginmiyorum bile çoğu el ele geziyorlar kabin mezunları ile. Ulaştırma işletmeciliği ise başlı başına rezalet. Bu sektöre heveslenen kardeşlerime tek tavsiyem (ciddiyim) 2 yıl önlisans veya 4 yıl lisans bitireceklerine herhangi bir siyasi partinin merkezinde 2 yıl çay kahve içerek daha stabil bir kariyer fırsatı bulabilirler. Şuna da eminim ki bilmemne feste katıldık postlarini atan sanki her gün a380 ucuruyormus gibi davranan tipler de insan kaynakları networku yaratmaya çalışıyorlar. Bunlara inanıp üzülmeyin, dilinizi alternatif olarak turizm de iyi otellerde değerlendirin.

• Haha
  • Like
Tepkiler: sunny ve Novaasmm

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
    Değerli Üyelerimiz,
    Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.