Vhyrann

Üye
4 Ağu 2025
3
1
0
Meslek
Kokpit
Merhaba,

Pilotluk için ilerlemeyi planlıyorum sizce uçuş okullarına gitmek faydalı mı? Cadet programlarını mı önerirsiniz yoksa 2 sene sonra uçuş okulundan lisansı aldığımda iş bulabilme oranım yüksek olur mu?

• Like
Tepkiler: Erdoderler
3 yıl önce kendi imkanları ile lisansını almış hala işe girememiş bir çok mezun pilot meslektaşımız var.
Lisansı olanlara talep az mezun çok. Cadet programları iş garantisi açısından çok daha iyi. Çoğu havayolu Cadet alımına yoğunlaştığı için dışarıdan pilot almıyorlar. Örnek vermem gerekirse tip yetkisi olmayan yaklaşık 60 pilot arkadaş Pegasus ile imzaya çağırılmayı beklerken kontenjanımız doldu mesajı almıştı. Bir o kadar kişi kurul mülakatı beklerken bu şirket yine aynı şeyi yaptı. Benzer bir şeyi THY'de yaptı en son alımında. Ben söyleyeyim bunları, takdir sizin :)

• Like
Tepkiler: gunes ve admin
3 yıl önce kendi imkanları ile lisansını almış hala işe girememiş bir çok mezun pilot meslektaşımız var.
Lisansı olanlara talep az mezun çok. Cadet programları iş garantisi açısından çok daha iyi. Çoğu havayolu Cadet alımına yoğunlaştığı için dışarıdan pilot almıyorlar. Örnek vermem gerekirse tip yetkisi olmayan yaklaşık 60 pilot arkadaş Pegasus ile imzaya çağırılmayı beklerken kontenjanımız doldu mesajı almıştı. Bir o kadar kişi kurul mülakatı beklerken bu şirket yine aynı şeyi yaptı. Benzer bir şeyi THY'de yaptı en son alımında. Ben söyleyeyim bunları, takdir sizin :)
Hocam merhabalar, peki kabin memuru olarak çalışırken diğer taraftan uçuş okulundan dışarıdan lisans alınsa, bu kişilerin kendi şirketlerinde kabin den kokpite geçebilme ihtimali veya önceliği var mıdır? Şirketler bu duruma nasıl bakıyor? 30 yaş üstü olduğum için malesef cadet sürecine başvuramıyorum. Biliyorsunuz uçuş okulları cep yakıyor, yıllarca borca ödemek durumunda kalma ihtimalide var. Bu arada bu süre zarfında ielts, toefl gibi sınavlardan yüksek puanlar alında alınsa.
Tavsiyeleriniz benim için önemlidir. Teşekkürler...

Hocam merhabalar, peki kabin memuru olarak çalışırken diğer taraftan uçuş okulundan dışarıdan lisans alınsa, bu kişilerin kendi şirketlerinde kabin den kokpite geçebilme ihtimali veya önceliği var mıdır? Şirketler bu duruma nasıl bakıyor? 30 yaş üstü olduğum için malesef cadet sürecine başvuramıyorum. Biliyorsunuz uçuş okulları cep yakıyor, yıllarca borca ödemek durumunda kalma ihtimalide var. Bu arada bu süre zarfında ielts, toefl gibi sınavlardan yüksek puanlar alında alınsa.
Tavsiyeleriniz benim için önemlidir. Teşekkürler...
Öncelik verilmiyor ama kurul mülakatlarında daha ılımlı bir yaklaşım var diyebiliriz sonucunda kendi çalışanı.
SunExpress sınırı 33 yaş, Pegasus da geçtiğimiz yıl 33 yaş sınırı ile ilan açmıştı cadet için.
Kabin memuru olarak çalışırken pilotluk lisansı almayı düşünüyorsanız modüler, ppl, eğitim almayı düşünüyorsunuz anladığım kadarıyla.

Doğru hocam, modüler eğitim ile sürece başlamayı düşünüyorum. Biraz araştırma yaptığımda erah uçuş okulu böyle bir eğitim metoduna sahip ve eğitim uçakları filosuda tatmin ediciydi. Şuan thy de kabin memurluğu eğitimim devam ediyor. İşe başladığım zaman eğitim almayı planlıyorum. Daha önce kabinden kokpite geçen kabin memuru haberleri okudum. 2030 a kadar pilot ihtiyacı olacağı ve her yıl yüksek sayıda pilot yetiştirilmesi ön görüsü haberleri yapılıyor. Ama tabi sizin de belirttiğiniz gibi dışarıdan lisans alıp işe giremeyenler var ve havayolu şirketleri kendi adaylarını eğitiyorlar. Ben kabin memurluğu mesleğini yapmanın ve disiplinli çalışmanın şirket için olumlu bir izlenim bırakacağını düşünüyordum. Pegasus ilanı kapalı diye biliyorum. SunExpress i kontrol ederim. Teşekkürler

Doğru hocam, modüler eğitim ile sürece başlamayı düşünüyorum. Biraz araştırma yaptığımda erah uçuş okulu böyle bir eğitim metoduna sahip ve eğitim uçakları filosuda tatmin ediciydi. Şuan thy de kabin memurluğu eğitimim devam ediyor. İşe başladığım zaman eğitim almayı planlıyorum. Daha önce kabinden kokpite geçen kabin memuru haberleri okudum. 2030 a kadar pilot ihtiyacı olacağı ve her yıl yüksek sayıda pilot yetiştirilmesi ön görüsü haberleri yapılıyor. Ama tabi sizin de belirttiğiniz gibi dışarıdan lisans alıp işe giremeyenler var ve havayolu şirketleri kendi adaylarını eğitiyorlar. Ben kabin memurluğu mesleğini yapmanın ve disiplinli çalışmanın şirket için olumlu bir izlenim bırakacağını düşünüyordum. Pegasus ilanı kapalı diye biliyorum. SunExpress i kontrol ederim. Teşekkürler
Tüm uçuş okulları modüler eğitim veriyor.
Çok yakın bir arkadaşım yaklaşık 6 yıldır THY'de aktif kabin memuru olarak uçuyor ve modüler olarak pilotaj eğitimi alıyor. Daha 3 yıl oldu yeni ppl uçuşlarını bitirp 14 adet atpl dersinin olduğu kısıma geçti. Daha seyrüsefer, IR aletli, nightrate uçuşları vs. var. Güncel Euro kurunu göz önünde bulundurunca modüler eğitim belinizi çok bükecektir. Çünkü her modül için güncel kurdan euro ödüyor olacaksınız.
Aktif olarak kabin memuru olarak uçarken, pilotluk eğitim uçuşları ard arda pratik gerektirdiği için uçağı uçurmayı unutacağınızdan size sürekli eğitim tekrar uçuşu yazacaklar bunlar da minimum 350 Euro tek motorlu uçak, çift motorda 650 euro eğitim tekrar uçuşu. Bu arkadaşım 26 adet eğitim tazeleme ve tekrar uçuşu satın almak zorunda kaldı mesela sırf PPL döneminde 9100 € ek uçuş masrafı çıktı eğitim bedeline ek olarak. Bir de gireceğiniz her sınav için, ki yeni sistem ile beraber her ders için 2 adet sınav yapılıyor olacak, SHGM'YE sınav adet başı 800 tl ödeyeceksiniz, sene sonu zam gelecek. Sınavdan kalırsanız yine para ödeyeceksiniz. Her yıl sağlık lisansı yenilemeniz var, bunun masrafı var. Lisansınız masrafı, ICAO İngilizce lisansınızın parası ayrı, cpl lisans parası ayrı. Liste o kadar uzun ki. Hepsini EURO olarak ödeyeceksiniz. O kadar detaylı ki, yazmakta zorlanıyorum. Tek seferde para verip atpl frozen eğitimi almak en mantıklısı bence ama daha yeni kabin memuru olduğunuz için ona bütçe ayırmanız zor olacaktır.

• Like
Tepkiler: gunes ve crtasus
Bende yakın bir tarihte entegre eğitim ile sektörde bilinen bir uçuş okuluna başlamayı düşünüyorum.Fakat bu yazdıklarınız gerçekten gözümü korkuttu.Eğitimi bitirip lisansı almaktan daha zor olan şey sanırım iş bulmak.80 90 bin euro para ödedikten sonra uzun bir süre işsiz kalmak gerçekten çok zorlayıcı olacaktır.Cadet dışında ne yapmamızı tavsiye edersiniz ?

Bende yakın bir tarihte entegre eğitim ile sektörde bilinen bir uçuş okuluna başlamayı düşünüyorum.Fakat bu yazdıklarınız gerçekten gözümü korkuttu.Eğitimi bitirip lisansı almaktan daha zor olan şey sanırım iş bulmak.80 90 bin euro para ödedikten sonra uzun bir süre işsiz kalmak gerçekten çok zorlayıcı olacaktır.Cadet dışında ne yapmamızı tavsiye edersiniz ?
Entegre eğitime doğrudan bütçe ayırabilecek durumdaysanız, Fly Dubai'nin self funded ab initio cadet pilot programını da araştırabilirsiniz. Link:
Entegre eğitim aldıktan sonrası için de tavsiyem, iş bulana kadar Flight Instructor olarak çalışabilir en azından saat doldurur ve para kazanırsınız.

Entegre eğitime doğrudan bütçe ayırabilecek durumdaysanız, Fly Dubai'nin self funded ab initio cadet pilot programını da araştırabilirsiniz. Link:
Entegre eğitim aldıktan sonrası için de tavsiyem, iş bulana kadar Flight Instructor olarak çalışabilir en azından saat doldurur ve para kazanırsınız.
Evet eğer ilan açılmazsa son çare fi olarak devam edeceğiz.Peki 2027 yılı için planlarla alakalı bir bilginiz var mı ?

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.