SHGM Pilot Lisansı ve Hava Ulaşım Pilotu Lisansı Programları Hakkında Duyuru

Sivil havacılık sektörü, nitelikli ve eğitimli insan kaynağına sürekli ihtiyaç duyan dinamik bir alandır. Bu alanda kariyer yapmak isteyenler için Pilot Lisansı (PPL) ve Hava Ulaşım Pilotu Lisansı (ATPL) programları, Uluslararası Sivil Havacılık Teşkilatı (ICAO) standartlarına uygun olarak tasarlanmış önemli eğitim yollarıdır. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) ve Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) onaylı bu programlar, adaylara havacılık sektöründe profesyonel bir gelecek sunmaktadır.

1000121781.jpg

Kabul Şartları ve Başvuru Süreci

Pilot Lisansı ve Hava Ulaşım Pilotu Lisansı programlarına başvuruda bulunmak isteyen adaylar için belirli kriterler mevcuttur. 2025 yılı Ağustos ayı itibarıyla, Hava Ulaşım Pilotu Lisansı (ATPL) sınavları KDM-ORG (Kurumsal Dijital Yönetim Sistemi) üzerinden yürütülmektedir. Ön sınav ve son sınav olmak üzere iki aşamalı bir değerlendirme süreci uygulanmaktadır.
Başvuru ve kayıt işlemleri, KDM-ORG sistemi üzerinden elektronik ortamda gerçekleştirilmektedir. Adayların başvuru formlarını doldurmaları, gerekli belgeleri yüklemeleri ve başvuru ücretini ödemeleri gerekmektedir. Başvuru sürecinin tamamlanmasının ardından, sınav takvimine göre adaylara duyurular yapılmaktadır.

Eğitim Modelleri ve Süreçleri

Programlar, adayların bilgi ve becerilerini geliştirmeye yönelik çeşitli eğitim modellerini içermektedir. Bu modeller arasında dijital dersler, uygulamalı eğitimler ve gözetimli online eğitimler bulunmaktadır.
  • Dijital Dersler: KDM-ORG sistemi üzerinden sunulan dijital dersler, kursiyerlere esnek bir öğrenme ortamı sağlar. Bu dersler, havacılık prensipleri, uçuş teorisi, seyrüsefer, meteoroloji gibi temel konuları kapsar. Dijital dersler, kursiyerlerin kendi hızlarında ilerlemelerine olanak tanır ve konuları tekrar etme imkanı sunar.
    Bütünleşik Uygulama Yöntemleri: Bu yöntem, yer içeriğinin tamamının ön sınavda uygulanmasını içerir. Sınav raporları, kursiyerlerin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyerek kişiselleştirilmiş bir öğrenme deneyimi sunar. Eksik konuların tekrar edilmesi ve pekiştirilmesi amacıyla destek verilir. Bütünleşik uygulama, hem bireysel hem de grup çalışmalarını teşvik eder ve kursiyerlerin bilgi düzeylerini sınavlar aracılığıyla değerlendirir.
    Gözetimli Online Eğitim: Özellikle dijital derslerin eğitim etkinliğini artırmak amacıyla gözetimli online eğitim yöntemleri kullanılır. Bu yöntem, kursiyerlerin ilerlemesinin sürekli olarak takip edilmesini sağlar ve eğitim kalitesini yükseltir.
    Uygulama: Becerilerin ve yeterliliklerin geliştirilmesi kapsamında uygulanan bu yöntem, kontrol formları vasıtasıyla yapılan değerlendirme şeklinde uygulanır. Pratik dersler ve simülatör dersleri, kursiyerlerin teorik bilgilerini pratiğe dökmesini ve gerçek dünya senaryolarına hazırlanmasını sağlar.

Sınav Sistemi ve Değerlendirme

Pilot Lisansı ve Hava Ulaşım Pilotu Lisansı programlarında sınav sistemi, adayların bilgi ve beceri düzeylerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmek üzere tasarlanmıştır.
  • PPL (Pilot Lisansı) Sınav Sistemi: Bu programda, birim derslerinin tamamından ayrı ayrı sınavlar yapılır. Her dersin ağırlığına göre bir başarı notu belirlenir. Genellikle, ön sınavdan alınan puanın %60'ı ve son sınavdan alınan puanın %40'ı ile nihai başarı puanı hesaplanır.
    ATPL (Hava Ulaşım Pilotu Lisansı) Sınav Sistemi: ATPL sınavları KDM-ORG sistemi üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirilir. Bu kapsamda, ön sınavdan alınan puanın %10'u ve son sınavdan alınan puanın %90'ı esas alınarak nihai başarı puanı hesaplanır. Bu yüksek oran, son sınavın bilgi düzeyinin belirlenmesinde kritik bir rol oynadığını göstermektedir.

Sınavlar, kontrol kuralları Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) mobil uygulaması aracılığıyla zaman ve konum bilgisi dahilinde, kontrolörler tarafından kamera kaydı alınarak, şeffaf, şeffaf ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir. Bütünleşik eğitimler, ilgili alanda eğitimli olan Eğitim Kaynak Sağlayıcıları (Lise, Üniversite, Özel Kurslar) tarafından verilmektedir.

Kontrol ve Denetim

Eğitim süreçleri ve sınavlar, sürekli bir kontrol ve denetim mekanizması altında yürütülmektedir. Sınav check-in işlemleri, sınav öncesinde tamamlanması gereken bir prosedürdür. Bu süreç, sınavların güvenliğini ve bütünlüğünü sağlamak için önemlidir. Kontrolörler, sınav esnasında kamera kaydı alarak ve diğer denetim araçlarını kullanarak herhangi bir usulsüzlüğü önlerler.

Sonuç

Pilot Lisansı ve Hava Ulaşım Pilotu Lisansı programları, sivil havacılık sektöründe profesyonel bir kariyer hedefleyen adaylar için kapsamlı ve titiz bir eğitim sunmaktadır. Yenilikçi eğitim modelleri, dijital öğrenme platformları ve sıkı denetim mekanizmaları sayesinde, bu programlar havacılık sektörünün ihtiyaç duyduğu nitelikli pilotları yetiştirmede önemli bir rol oynamaktadır. Programlara katılan kursiyerler, sektörde başarılı bir kariyer için gerekli bilgi ve becerilerle donatılmaktadır.

• Like
Tepkiler: gunes

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.