Kurul Mülakatı (İngilizce konuşuluyor, 1 saat sürüyor. Bunu sormuştum aslında ama ikisi hakkında da bilgi alabilirim çok iyi olur hem kurul hem ön mülakat için
Video ön değerlendirmede 5-6 soru var. Forumda ararsanız detaylı bir kaç soru paylaşmıştım daha önce diye hatırlıyorum. Psikolog görüşmesinden elendiğinizi söylememek için araya sıkıştırdıkları bir şey aslında. Psikolog olumsuz dediyse video ön mülakatta elenmişsiniz gibi oluyor maalesef.
Kurul mülakatı ile ilgili detaylı sorular yazmıştım yine daha önce. Üst düzey matematik, fizik, geometri, coğrafya, analitik düşünme, uzaysal algı ve havacılık teknik bilginizin olması gerekiyor ve bunları İngilizce ifade edecek yetkinlikte olmanız gerekli. Ortalama 1-1,5 saat sürüyor. Kokpit ekibi baskın olarak mülakatı yönetiyor.
Daha önce paylaştığım örnek soruları yine paylaşıyorum:
Bir uçak a knot’ta uçuyor. Diğeri b knot’ta uçuyor. Birinin altitude’u x, diğerinin ki y.
İki uçak da 5000 ft vermek istiyor. Birinin fpm’i w. Diğerininki z. 5000 ft alçaldıktan sonra aralarındaki mesafe ne olur?
-2 tren 2 farklı rayda birbirine doğru ilerliyor. Birinin hızı 70km/h, diğeri 50 km/h.
Karşılaştıktan sonra birbirini 6 sn sonra tam olarak geçiyorlar. Trenlerin uzunlukların toplamı nedir?
-Güney yarımkürede 60. enlemde iki nokta var, araları 4000 km. Gün doğumları arasındaki zaman farkı nedir?
-kuzey yarımkürede ve güney yarım kürede saat 12’de gölgen nasıl ortaya çıkar? Hangi yöne doğru olur? Hangi yönde büyür/kısalır?
-Dağda yüksek bir yere çıkarken, motorun performansı nasıl değişir? Dağdan inerken performans nasıl değişir? Nedenlerini belirtiniz. (Basınç, yükseklik farkı vs.)
-Çift motorlu uçağın bir motorunda yangın var. uçakta da duman var. Piste yaklaşıyoruz az kaldı ama iniş takımları bozuk açılmıyor. ne yaparsın?
-odanın hacmi sence ne? havanın yoğunluğunu 1.3kg/m3 olarak düşünebilirsin. kaç kg hava var odada peki? Grama çevirir misin?
-Bir uçak seyir irtifasında düz ve dengeli uçuş yapıyor. Eğer uçağın ağırlığı %10 artarsa (örneğin yolcu + yakıt yükünden dolayı), aynı irtifada ve aynı Mach sayısında uçmaya devam edebilmesi için gereken kaldırma katsayısı (CL) ve sürükleme (drag) nasıl değişir? Bu değişim uçağın menzili ve yakıt tüketimi üzerinde nasıl bir etki yaratır? Matematiksel olarak tahtaya yazınız.
-Küpün açık halini verip kapalı halini soruyorlar: tahtaya 1-4-1 şeklinde küp açılımı çiziyorlar. Üst kapağa denk gelen yüze daire çizip, alt kapağa üçgen. Yan yüzlerin bazılarını boş bırakıp bazıların yıldız kare gibi şekiller çiziyor Kaptan. Sonra kapalı halini çizip küpün, üst yüzünde daire, Ön yüze bir şekil çizip bunun yanındaki yüze ne gelir diye soruyor.
-MCAS sistemi nedir, detaylarıyla LionAir ve Ethiopian Airlines kazalarını teknik açılardan anlatır mısın.
-CRM nedir? Sende hangi yetkinlikler yok? Sence sen
den ne pilot olmamalı?