Merhaba arkadaşlar,
1997 doğumluyum ve 2027'de açılması halinde THY Take-Off Cadet / Yetiştirilmek Üzere II. Pilot Aday Adayı ilanına başvurmayı ciddi şekilde düşünüyorum. Yaş kriteri nedeniyle benim için son başvuru dönemlerinden biri olabileceğinden, İngilizce ve sınav hazırlığına yoğunlaşmadan önce sağlık konusunda benzer durum yaşamış kişilerin tecrübelerini öğrenmek istiyorum.
Sağ elimde işaret parmağım bulunmuyor. Başparmağım ve diğer üç parmağım mevcut; elimi, el bileğimi ve kolumu tamamen aktif kullanabiliyorum. Kavrama, ince motor hareketler, araç kullanımı, bilgisayar kullanımı ve günlük işler dahil herhangi bir fonksiyonel kısıtlılığım yok.
Beden Eğitimi Öğretmenliği mezunuyum. Aktif olarak vücut geliştirme ile ilgileniyorum ve antrenörlük de yapıyorum. Elimdeki durum spor veya mesleki hayatımda bugüne kadar herhangi bir kısıt oluşturmadı.
Ancak sağ işaret parmağımın bulunmaması nedeniyle askerlikten sağlık sebebiyle muafım.
Ayrıca çocukken geçirdiğim bir kaza nedeniyle burun ile üst dudak arasında dikişten kalma küçük bir skar izi mevcut. Konuşma, mimik, solunum vb. herhangi bir fonksiyonel problemi yok; yalnızca kozmetik bir iz.
Boyum 176 cm, kilom yaklaşık 80 kg.
Özellikle pilot, Cadet adayı, uçuş hekimi veya benzer bir sağlık sürecinden geçmiş arkadaşlara birkaç sorum olacak:
1. Tek bir parmak eksikliği, fonksiyon kaybı bulunmadığı durumda Class-1 sağlık sertifikası almaya doğrudan engel oluyor mu, yoksa bireysel/fonksiyonel değerlendirme mi yapılıyor?
2. Class-1 alınabilse dahi THY'nin kendi Cadet işe giriş sağlık kriterlerinde bu durum ayrıca elenme sebebi olabilir mi?
3. Bu nedenle askerlikten sağlık sebebiyle muaf olmak THY Cadet başvurusunda ayrıca sorun oluşturuyor mu?
4. Benzer bir uzuv/parmak eksikliğiyle Class-1 alan veya THY/Pegasus vb. pilot sağlık değerlendirmesinden geçen birini bilen var mı?
5. Başvurmadan önce SHGM yetkili bir Havacılık Tıp Merkezi'ne gidip Class-1 için ön değerlendirme yaptırmamı önerir misiniz? Ayrıca fark ettim ki bunu sorup danışabileceğim bir THY iletişim kısmıda yok.
THY İşe Giriş Sağlık birimine de ayrıca yazılı olarak soracağım. Buradaki amacım özellikle benzer durumu bizzat yaşamış kişilerin tecrübesini öğrenmek.