Pozisyon veya İlan Adı
Cadet Pilot
Kategori ve Bilgi Onayı
  1. Onaylandı.
Silme ve İçerik Onayı
  1. Onaylandı.
Siz milyonlarca lira döküp ailenizin yüzüne bile bakamamayı yaşadınız mı mesela, ya da onca emekten sonra dönüp evinize kırıp bacaklarınızı oturdunuz mu, her hün havacılık haber sayfalarından ilan açılacak mı diye bakıp durdunuz mu, kaç tanesini yaşadınız bunların
Yazınızda çok ciddi bir acıtasyon ve haklı çıkma çabası var. 'Milyonlarca lira döküp evde bacaklarımızı kırıp oturmanın, ailenin yüzüne bakamamanın ne demek olduğunu bilir misiniz?' diyorsunuz. Evet eminim çok zordur. Peki siz cebinden o milyonları çıkaramayacak durumda olan ama havacılık tutkusuyla yanıp tutuşan zekasıyla ve yeteneğiyle bu sektöre değer katabilecek o pırıl pırıl insanların ne yaşadığını biliyor musunuz? Sizin en azından cebinizden milyonlarca lira çıkarıp o özel eğitimi satın alabilme lüksünüz vardı. Peki ya bu imkanı olmayanlar? Onların fırsat eşitliği arayarak cadet programlarına dört elle sarılması tırnaklarıyla kazıyarak hayallerine tutunması mı size batıyor? Sizin varlıklı olmanız onlara ahkam kesme hakkını size vermez. Uçuş okuluna veya üniversiteye o milyonları bir çırpıda yatırırken bu kurumların size altın tepside bir istihdam garantisi sunmadığını gayet iyi biliyor olmalıydınız. Ortada sizin aldığınız bireysel ve ticari bir karar var. Bir risk aldınız ve sonuç beklediğiniz hızda gelmedi. Bunun faturasını ve kendi içinizde yaşadığınız hüsranı sadece kendi yolunu çizmeye çalışan cadet adaylarına kesemezsiniz. Günün sonunda havayolu şirketleri parayı kimin bastığına değil kimin o koltuğa liyakatle oturabileceğine bakar.

İşin en acı tarafı da ne biliyor musunuz? Havacılık kültürünün disiplininin ve o sıfır hata gerektiren ciddiyetinin giderek aşındığı bir dönemden geçiyoruz. Pilotajın parayı verip ppl alma Ray-Ban gözlüklerle kokpitten story atıp gösteriş yapma seviyesine (Yorumum hepsine değil gerçekten öğretici videolar çekip insanları bilgilendirenlerde var sözüm bu işi çok kolaymış gibi gösteriş yapanlara) adeta lüks bir hobiye indirgendiği bu günlerde kendi tercihlerinizin sonucunu başkalarına yıkmaya çalışmanız sektördeki bu vizyon kaybını çok net özetliyor.

Kendi yaşadığınız mağduriyette sonuna kadar haklı olabilirsiniz ama oklarınızı yönelttiğiniz yer tamamen yanlış. Umarım en kısa sürede emeğinizin karşılığını alır ve gökyüzündeki yerinizi alırsınız ancak o koltuğa oturmadan önce eleştirilerinizi doğru yere yöneltmeniz ve havacılığın sadece maddi güçle değil vizyonla da ilgili olduğunu hatırlamanız dileğiyle. Başarılar dilerim.

Kimsenin istihdam garantisi aradığı yok. Bu saçma fikri savunmayı bırakın bir an önce. İnsanların isyanı fırsat eşitsizliği yaratan firmalara. Türkiye de eğitimini bitirmiş pilotların hepsi aynı sistemin içinde aynı hocalardan ders aldı, uçtu aynı check ve sınav usulleri ile kendini ispatladı. Hali hazırda yetişmiş insanlara mülakat, deneme şansı bile tanımazken yok ben kendim yetiştireceğim derse bir firma buna insanların isyanı olması kadar doğal bir şey yok ayrıca son yıllarda eğitimini almış pilotların bir çoğu dolaylı olarak zorla türkiyede eğitim almak zorunda bırakıldı. Akademi de hiçbir zaman bu kadar agresif ve hızlı büyümemeliydi, pilot yetiştirme eğitimini gelişmiş ülkelerde Genel havacılık kurumları sağlar. Bizde uygulanan ne stratejik olarak mantıklı ne genel havacılık ne de CRM açısından. Cadet sistemi de evet bir şans pilot olmak isteyenlere lakin hayrına kurulmuş bir sistem değil tamamen kurumsal ve ticari. Ben de kimsenin gönlünde kalsın istemem, farklı bir çağrı, arzu bu, bununda farkındayım fakat fikirlerinizi oluştururken mümkün mertebe kişisel değil 3. Göz ile bakarak yapmanızı tavsiye ederim. Siz henüz yolun çok başındasınız. Derslerini verip check uçuşlarını geçmiş kendisini ispatlamış lisanslı pilotlara kimse size garanti vermedi gibi saygısız, arkası boş yorumlar yapmamanız daha doğru olur. Akıllı ve saygılı adayları da tenzih ederim, onlarla sohbet ve heyecanlarını paylaşmak her zaman keyifli.

• Like
Tepkiler: tyrkae
“Cadet sistemi ticari ve kurumsal” kısmında ne anlatmak istediğinizi anlamadım. Uçuş okulları ticari değil mi? :)
Ayrıca lisans almadan evvel size istihdam garantisi verdiler mi sorusunda bir saygısızlık olduğunu düşünmüyorum. Fırsat eşitliği açısından akademinin bu hızla büyümesini de sizin aksinize doğru ve yerinde buluyorum.

Son cümlenizde sizinle hem fikirim.
İyi forumlar

Arkadaşlar naçizane etki gücünüzün olmadığı meselelerde birbirinizi kırmaya ne gerek var. Şirketin başındaki insanlar ne derse o olacak. Hayatta her zaman farklı senaryolara karşı farklı seçenekleriniz olsun. Herkese iyi forumlar :)

• Like
Tepkiler: pawnage ve Canddyy
“Cadet sistemi ticari ve kurumsal” kısmında ne anlatmak istediğinizi anlamadım. Uçuş okulları ticari değil mi? :)
Ayrıca lisans almadan evvel size istihdam garantisi verdiler mi sorusunda bir saygısızlık olduğunu düşünmüyorum. Fırsat eşitliği açısından akademinin bu hızla büyümesini de sizin aksinize doğru ve yerinde buluyorum.

Son cümlenizde sizinle hem fikirim.
İyi forumlar
Uçuş okulları ticari değil demedim hatta baya ticari ki zorla türkiyede genel havacılık sisteminde tuttular lisans almak isteyenleri. Demek istediğim orada duygusal bakılmaması gerektiğini sempatizan olunmaması gerektiğini söylemek istedim. Bende senin dediğinden o zaman akademi dışındaki pilotların kalifiye olmadığını düşündüğünü mü düşünmeliyim? düşünebilirim fakat öyle olmadığını biliyorum:). İstihdam garantisini hala isteyen yok sen sanıyorum öyle istediğimizi zannediyorsun. Mülakata çağrılmayan sistemin dışında bırakılan insanların durumundan bahsediyoruz biz. Neyse dostum herkesin hakkında hayırlısı sınav salonlarında hepimiz arkadaş olduk sohbet ettik burada polemiğe gerek yok herkesin gayesi gayreti aynı yol için.

Uçuş okulları ticari değil demedim hatta baya ticari ki zorla türkiyede genel havacılık sisteminde tuttular lisans almak isteyenleri. Demek istediğim orada duygusal bakılmaması gerektiğini sempatizan olunmaması gerektiğini söylemek istedim. Bende senin dediğinden o zaman akademi dışındaki pilotların kalifiye olmadığını düşündüğünü mü düşünmeliyim? düşünebilirim fakat öyle olmadığını biliyorum:). İstihdam garantisini hala isteyen yok sen sanıyorum öyle istediğimizi zannediyorsun. Mülakata çağrılmayan sistemin dışında bırakılan insanların durumundan bahsediyoruz biz. Neyse dostum herkesin hakkında hayırlısı sınav salonlarında hepimiz arkadaş olduk sohbet ettik burada polemiğe gerek yok herkesin gayesi gayreti aynı yol için.
Bu yola baş koymuş herkes meslektaşımızdır zaten. Kimsenin tipsiz pilotlara 'hak etmediler' gibi bir söylemi de yok onlar da herkes kadar hak ettiler. Lakin kime cevap verdiğime dikkat edersen benim bu sözlerim yaşananların sorumlusu olarak faturayı cadet adayı öğrencilere kesmeye çalışan kişiye olduğunu görebilirsin.

• Like
Tepkiler: Canddyy ve ronin23
Est. ben kimsenin kalifiye durumu hakkında yorum yapacak konumda değilim. Konudaki önceki mesajıma bakarsan cadetler için adeta nefret kusan arkadaşa cevap için yazdım.

Dediğiniz gibi uzatmaya gerek yok.
Herkesin emeğinin karşılığını almasını dilerim.

Ne lisanslı tipsiz pilotların sistemin dışında bırakılması Cadetlerin suçu, ne de binlerce kişiyle işinden parasından zamanından feragat edip 140.000€ borçlanacağı eğitim fırsatı için yarışan cadet adayları olarak (ben dahil) lisanslıların problemlerini küçümsemek doğru.

Genel anlamda cadet olarak hepimiz gayri ihtiyari filoya atanınca iş bitti pilot olacağız sanıyoruz. Oysa bu forumda lifustan eleme oranlarının arttığından şikayetçi ve kim bilir bilmediğimiz kaç TAFA dan kalan cadet öğrencisi var. Aynı şekilde pace in her adımında aklıma “ya lisanslı pilot olsaydım ve tek yolum sadece bu mülakattan geçmek olsaydı” düşüncesi gelir ne kadar stresli bir yol olabileceğini düşünürdüm. O yüzden onların da ne kadar çaresiz kaldığını anlayabiliyorum.

Sonuç olarak, pilot olmak isteyen tutkulu hayalleri olan bir topluluk olarak hepimiz farklı yollarla da olsa büyük küçük risk alıp bu yolda ilerliyoruz. Gelin görün ki alım sayısının kıtlığı, seçimlerin hassaslığı ve sürecin belirsizliği yüzünden çok az bir azınlık hayallerine kavuşabiliyor. O yüzden birbirimize yüklenmeyi bırakalım, kontrol alanımız olmayan konularda boşa yorulmayalım. Açın okuyun forumu, her şeyi doğru yapmış gibi duran en azından öyle olduğunu düşünen, bir sürü şeyden feragat edip hayatlarının en aktif zamanından 6 ay 1 sene verip en son hiç umulmayacak şeyden elenen aday var. Tam tersi üst üste her aşamayı tekte geçip tereyağından kıl çeker gibi sözleşme imzalayan da var. Kafaya takmak, can sıkmak, başkalarını suçlamak hem lisanslılar hem de Cadetler için hiç mantıklı değil. Hepimize en iyi en güzel sonuçları diliyorum.

Dostlar uçuş okullarına kayıt olmuş nerdeyse herkes cadette kurul aşamasına kadar gelip elenip havacılık zehrini aldıktan sonra durumu varsa hayallerinin peşinden giden insanlar. Tipsiz ve cadet diye ayrışmaya hiç gerek yok. Gidin AYJET ERAH'a 10 kişi çevirin 8-9'u cadetten elenip uçuş okuluna kaydolan insanlardır. Tipsiz pilotların sistem dışında bırakıldığı falan da yok. Geçen sene Mart ayına kadar alımlar devam etti sonrasında Pratt Whitney Airbus motoru sorunu yüzünden hem siparişler ertelenince hem de ellerindeki uçaklar park pozisyonuna çekildikten sonra tipsiz alım kapatıldı. Şirketin stratejisi kabaca emekli sayısı ve istifa sayısı kadar cadet yetiştirmek üstünü tipsiz alım ile tamamlamak fakat motorlar revizyona gidip operasyondaki uçak sayısı ciddi şekilde azalınca alım yapılmadı. Ahmet Bolat sebep oldu bu algıya ama realitede böyle bir durum söz konusu değil.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.