Pozisyon veya İlan Adı
Lisanslı Teknisyen

reywing

Üye
31 Mar 2025
7
1
0
Merhaba arkadaşlar,
Ben uçak bakım alanından yeni mezun olmuş bir lise öğrencisiyim. Modül sınavlarını verip en kısa sürede lisansımı almak istiyorum fakat şu an sadece 1 yıllık staj deneyimim var, iş tecrübem yok.

Şimdi kafamda şu soru var:
Önce A1 lisansını alıp sonra B1.1’e geçmek mi daha mantıklı, yoksa direkt B1.1 için modülleri vermek mi?
Bildiğim kadarıyla A1 ve B1.1 modüllerinin konuları birbirine yakın ama B1.1 sınavları daha zor ve kapsamlı. Ayrıca A1 sınavları B1.1’e göre daha kolay.

Bir de maaş ve iş bulma konusunu merak ediyorum:
  • Türkiye’de veya yurtdışında A1 lisansına sahip bir teknisyen ne kadar kazanıyor?
  • İş bulmakta zorluk yaşar mı?
  • B1.1 ile karşılaştırıldığında maaş ve iş imkanı ne durumda?
Bu konularda deneyimi olan, bilgi sahibi arkadaşların öneri ve görüşlerini paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler!

Merhaba arkadaşlar,
Ben uçak bakım alanından yeni mezun olmuş bir lise öğrencisiyim. Modül sınavlarını verip en kısa sürede lisansımı almak istiyorum fakat şu an sadece 1 yıllık staj deneyimim var, iş tecrübem yok.

Önce A1 lisansını alıp sonra B1.1’e geçmek mi daha mantıklı, yoksa direkt B1.1 için modülleri vermek mi?
Bildiğim kadarıyla A1 ve B1.1 modüllerinin konuları birbirine yakın ama B1.1 sınavları daha zor ve kapsamlı. Ayrıca A1 sınavları B1.1’e göre daha kolay.

• Türkiye’de veya yurtdışında A1 lisansına sahip bir teknisyen ne kadar kazanıyor?
Bu konularda deneyimi olan, bilgi sahibi arkadaşların öneri ve görüşlerini paylaşırsanız çok sevinirim.

Şimdiden teşekkürler!
B1 yetkisini aldigin zaman a yetkisine de sahip oluyorsun diye biliyorum. B1.1 modullerini vermen senin için daha iyi olur

Merhaba arkadaşlar,

Şimdiden teşekkürler!
Merhaba,

Öncelikle havacılık sektörüne ilgi duyup bu yola çıktığın için seni tebrik ederim. Liseden yeni mezun olmuş biri olarak böyle detaylı düşünmen gerçekten çok iyi. Sana B2 lisans öğrencisi olarak kendi tecrübelerime dayanarak birkaç fikir sunmak isterim.

A1 mi, direkt B1.1 mi?​

A1 lisansı genelde line maintenance (hat bakımı) ile sınırlı kalır ve daha hafif bakımlara yöneliktir. B1.1 ise hem line hem base maintenance (üs bakım) için yetki verir ve daha kapsamlı bir lisans türüdür. A1 modülleri B1.1’e göre daha kolay gibi görünse de, uzun vadeli düşünürsen doğrudan B1.1’e yönelmen bence daha mantıklı.

Çünkü:
  • B1.1, A1 kapsamını da içerir. Yani ayrıca A1 alman gerekmez.
  • İki kere ayrı tecrübe süreci ve logbook doldurmak zorunda kalmazsın.
  • B1.1 ile iş imkanların hem Türkiye’de hem yurtdışında çok daha geniş olur.

Tabii ki bu süreç biraz daha zahmetli ve sınavları daha zordur ama uzun vadede çok daha fazla kapı açar.

Maaş ve iş bulma konusu:​

A1 lisansına sahip teknisyenler, özellikle Türkiye'de belli başlı şirketlerde iş bulabilir ama maaşlar genelde B1.1’e göre daha düşüktür ve yurtdışı imkanı daha sınırlıdır.

B1.1 lisansı ise:
  • Türkiye’de daha geniş iş sahası sunar.
  • Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere birçok ülkede geçerli lisans türüdür.
  • Genelde daha yüksek maaş ve sorumluluk getirir.

Son olarak:​

1 yıllık staj deneyimi senin için çok kıymetli. Bu süreçte sektörü biraz tanımışsındır. Şu aşamada tavsiyem: hedefin B1.1 ya da B2 gibi daha kapsamlı bir lisansa sahip olmak olsun. Çünkü havacılıkta yetki gerçekten her şeydir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Şimdiden başarılar dilerim.

• Like
Tepkiler: gunes

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.