Pozisyon veya İlan Adı
Kabin Memurluğu
Kategori ve Bilgi Onayı
  1. Onaylandı.
Silme ve İçerik Onayı
  1. Onaylandı.

Kayhan

Üye
14 Tem 2025
97
39
5
Meslek
Kabin
Merhaba arkadaşlar,
THY’nin Take-Off Cabin (Hizmet Sektörüne Yönelik) ilanına başvurdum ve birçok aşamayı geçtikten sonra bugün SGK dökümümde hizmet sektöründe 2 yıl çalışmış görünmediğim gerekçesiyle elendiğime dair bir e-posta aldım.

Ancak benim durumum biraz farklı. Lise ve üniversite eğitimimi turizm alanında tamamladım, Türkiye’de otellerde staj yaptım ve mezun olduktan sonra yurt dışında cruise gemilerinde hizmet sektöründe aktif olarak çalıştım. SGK’da görünmüyor olabilir ama bu süre boyunca gerçek anlamda hizmet sektörünün içinde, birebir misafir ilişkileriyle çalıştım. Bu deneyimi de belgelerle ispatlayabiliyorum.

Bu durumu açıklayan detaylı bir mail yazarak, ilgili belgelerle birlikte THY’ye gönderdim. Şimdi onların cevabını bekliyorum. Benim gibi yurt dışı deneyimi olup da SGK’da görünmediği için elenen ya da itiraz edip yeniden değerlendirmeye alınan var mı? Bu konuda tecrübesi veya fikri olan varsa yorum bırakırsa çok sevinirim.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.

• Like
Tepkiler: Jonethen21
Merhaba arkadaşlar,
THY’nin Take-Off Cabin (Hizmet Sektörüne Yönelik) ilanına başvurdum ve birçok aşamayı geçtikten sonra bugün SGK dökümümde hizmet sektöründe 2 yıl çalışmış görünmediğim gerekçesiyle elendiğime dair bir e-posta aldım.

Ancak benim durumum biraz farklı. Lise ve üniversite eğitimimi turizm alanında tamamladım, Türkiye’de otellerde staj yaptım ve mezun olduktan sonra yurt dışında cruise gemilerinde hizmet sektöründe aktif olarak çalıştım. SGK’da görünmüyor olabilir ama bu süre boyunca gerçek anlamda hizmet sektörünün içinde, birebir misafir ilişkileriyle çalıştım. Bu deneyimi de belgelerle ispatlayabiliyorum.

Bu durumu açıklayan detaylı bir mail yazarak, ilgili belgelerle birlikte THY’ye gönderdim. Şimdi onların cevabını bekliyorum. Benim gibi yurt dışı deneyimi olup da SGK’da görünmediği için elenen ya da itiraz edip yeniden değerlendirmeye alınan var mı? Bu konuda tecrübesi veya fikri olan varsa yorum bırakırsa çok sevinirim.

Şimdiden herkese teşekkür ederim.
İlanın şartlarında yazan şöyle bir bilgi var.

SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Belgesi (“SGK” başlığı altındaki “SGK Tescil ve Hizmet Dökümü” kısmı seçilerek barkodlu belge oluşturulmalıdır.)

Sgk geçmişinde görünmediği sürece olumlu dönüş yapılacağını düşünmüyorum. Şirket bunu baz alarak çalışıp çalışmadığını değerlendirir ve yazan bilgi çok net baştan bu belge isteneceği belirtilmiş.

• Like
Tepkiler: Kayhan
Aynı maili bende aldım bende seninle aynı duruma sahibim 1 yıl Amerika Florida da JW Marietta çalıştım 1 yıl İtalya da hostel de çalışma deneyimim oldu fakat olumsuz Maili aldım açıkçası büyük bir hüsran oldu benim için. Mail attım umarım değerlendirirler. Ayrıca Turist Rehberliği bölümü mezunuyum ve stajımda var bilmiyorum neye gere değerlendirdiklerini umarım geri dönüş sağlarlar.

• Like
Yani açıkçası pek anlayamadım. Yurt dışında çalışan insanları neden sistem dışı bırakıyorlar? Bana çok mantıksız geliyor. Eğer bilen biri varsa, ‘şu nedenle kabul edilmiyorsunuz’ diye açıklayabilir mi? Ben yurt dışında hizmet sektöründe çalıştım ama Türkiye’de bir çay ocağında SGK kaydım olsa herhalde bundan daha değerli sayılacak. Denklem biraz böyle çıkıyor gibi. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.

• Like
Tepkiler: e30 ve Jonethen21
Merhabalar seninle aynı durumdayım ..

Aşağıdaki mesajımı okuyunca anlayacaksın..
Merhaba ,

Saygıdeğer Türk Havayolları A.O yetkilileri ,

Son 8 yıldır KKTC Girne'de Hizmet Sektöründe çalışmaktayım , Bir çok yabancı destinasyona ait portföylerimle etkileşim ve iletişim halindeyim . Ek'ler de görmüş olduğunuz gibi Türkiye Cumhuriyetine ait SGK tescil ve hizmet dökümüm mevcut değil , Burada yasal izinler ve kurallar çerçevesinde çalışmaktayım . KKTC çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığına ait hizmet ve tescil dökümüm bizzat bakanlığın şubesinden ıslak imzalı ve mühürlü halde tarafınıza arz edilmiş olup , değerlendirme sürecinde hata olunması iletişime geçebilmem konusunda beni bilgilendirdiniz . Sizden ricam tekrardan kontrol edilip sürecin bir parçası olarak Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük havayolu ve bayrak taşıyıcısı firmasının bir parçası olmak için gönderdiğim belgelerin detaylı bir şekilde incelenmesidir 🙏 gereğinin yapılmasını arz ederim

Yani açıkçası pek anlayamadım. Yurt dışında çalışan insanları neden sistem dışı bırakıyorlar? Bana çok mantıksız geliyor. Eğer bilen biri varsa, ‘şu nedenle kabul edilmiyorsunuz’ diye açıklayabilir mi? Ben yurt dışında hizmet sektöründe çalıştım ama Türkiye’de bir çay ocağında SGK kaydım olsa herhalde bundan daha değerli sayılacak. Denklem biraz böyle çıkıyor gibi. Yanılıyorsam lütfen düzeltin.
Yurtdışında çalışılan işlerin ülkemiz kurumlarında takibi yapılamayacağı için o şekilde dönüş oluyordur. Daha doğrusu teyit mekanizması olmadığı için.

Binlerce aday var aralarında sadece 150-200 tanesi bu şekilde olsa dahi nasıl teyit edecekler sizin çalıştığınızı, bu arada üzüldüm inşallah mailinize güzel ve olumlu bir dönüş alırsınız.

Özetlemek gerekirse İK 4A dökümünü qr kodla taratarak belgeye erişiyor ve gerçekten uygun meslek kodunda çalışıp/çalışmadığınızı kodlarınıza göre hesaplıyor. Sizin senaryonuzda bu mümkün değil maalesef 😔

• Like
Tepkiler: Jonethen21
Yurtdışında çalışılan işlerin ülkemiz kurumlarında takibi yapılamayacağı için o şekilde dönüş oluyordur. Daha doğrusu teyit mekanizması olmadığı için.

Binlerce aday var aralarında sadece 150-200 tanesi bu şekilde olsa dahi nasıl teyit edecekler sizin çalıştığınızı, bu arada üzüldüm inşallah mailinize güzel ve olumlu bir dönüş alırsınız.

Özetlemek gerekirse İK 4A dökümünü qr kodla taratarak belgeye erişiyor ve gerçekten uygun meslek kodunda çalışıp/çalışmadığınızı kodlarınıza göre hesaplıyor. Sizin senaryonuzda bu mümkün değil maalesef 😔
Yolladığım evraklarda QR kodu var. Bana kalırsa İK isterse bunları doğrulayabilir. Sonuçta yurt dışından gelip THY bünyesinde çalışan insanlar var ve onların e-Devlet’ten karekodlu belge getirdiklerini sanmıyorum. Neyse, hayırlısı olsun. Keşke Royal Caribbean’da çalışırken burada bir büfede SGK’lı olarak gösterseydim kendimi. Ne bileyim, burada böyle şeylerin işe yarayacağını hiç düşünmemiştim. Biz de yıllarca dünyanın en lüks yolcu gemilerinde çalıştık diye övünüyorduk; meğer bir çay ocağında çalışmak daha değerli sayılıyormuş.

O zaman Kayhanın dediği gibi bu deneyimler yerine keşke bir çay ocağında çalışsaymışız ( bu arada bu meslekleri küçümsemiyorum sadece mantıksız geldiği için) iş sözleşmelerimi, sertifikalarımı ve çalışma vizelerimi gerekli tüm dökümanları gösterebilirim,referans bilgilerini paylaşabilirim, çalıştığım kurumların bilgilerini paylaşabilirim bunlar bir seçenek ve kanıt niteliğinde diye düşünüyorum tabi Tk yetkilileri nasıl değerlendirdi ya da nasıl bir yol izliyorlar bunu bilmiyorum. Çok üzücü gerçekten aylardır beklenen bu sürecin sonucunun bu şekilde olması

• Like
Asıl sorun en başta zaten, ilana başvuru yaptıktan sonra Sgk Hizmet dökümü belgesi yüklenmesi isteniyor. Neden burada elemiyorlar? 730 gün süreci olmayanlar mülakata dahil oluyorlar işe alım süreci zaten uzun. Geçmiş olsun.

• Like
Tepkiler: e30 ve Jonethen21
İşte tek noktada bu işte sürecin en başında bizlere SGK dökümü olmayanlara ait herhangi bir yurt dışı hizmet dökümünü yükleyebileceklerine dair bilgi verselerdi bunlar başımıza gelmezdi biz kabul edilebilir ümidiyle çalışmış olduğumuz şirketlere ait hizmet dökümünü yükledik ama sonuç nafile 30 yaşındayım ve şu anda bir şirketin yöneticisi olarak çalışmaktayım beş yıldızlı otellerde ve tüm turizim sektöründe çalışmış olmama rağmen islak imzalı mühürlü bizzat devletin kendi Bakanlığına ait resmi evrakları da göndermeme rağmen iki yıl değil yedi yıl olmasına rağmen basit bir hata yüzünden elenmek insanın zoruna gidiyor ve bu kabul edilemez bir durum

• Like
Tepkiler: Smaug

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.