Vardiyalı Çalışmanın Zararları ve Zamanla Buhar Olan Vardiya Primi

• Konbuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
Hayattan soğumuş gibisiniz, uçak biletleri bedavadan biraz pahalı ancak sizin oturduğunuz yerden ne kalkacak haliniz ne de yaptığınız bir aktivitiden keyif alacak haliniz mi yok ?

Ailenizle vakit geçirirken mutluluklarını paylaşamıyor, çocuklarınızla oynayacak enerji bulamıyor musunuz ? Çocuklarınız ebeveynlerini sadece dinlenirken mi görüyor ? Hayat geçiyor ve değerli zamanları farkına varmadan yitiriyor musunuz ?

O zaman vardiyalı çalışıyorsunuz. Peki fedakarlığınız karşılığında ne alıyorsunuz ? Bu duruma ses çıkardınız mı veya size neler olduğunun farkında mısınız ? Geç olmadan farkına varabilmeniz için sizlere bilimsel araştırmalara göre vardiyalı çalışmanız zararlarını paylaşıyorum.

Makaleyi okuduktan sonra zamanla eriyip buhar olan vardiyalı çalışma primleri hakkında görüşlerinizi mutlaka belirtin!

BU KONUDA YAPILAN ARAŞTIRMALAR:

Toulouse ve Swansea üniversiteleri araştırmacıları 10 yıldır düzensiz vardiya ile çalışan insanlarda görülen kavrama geriliği düzeyinin normal yaşa bağlı gerileme de 6 yıllık düzey ile eşdeğer olduğun fark edildiğini belirtiyorlar

Araştırmada "asosyal çalışma saatleri" olarak adlandırılan vardiyalı çalışma düzeninin bunama, uyku bozukluğu ve başka birçok hastalığa sebep olduğu da vurgulanıyor. Peki; vücut saatimiz ne istiyor? Biyolojik saatimiz aslında gün içinde aktif olmaya ve gece uykuya geçmeye programlı. Vücut saatinin bu döngüsüne karşı gelindiğinde ise meme kanserinden obeziteye kadar birçok rahatsızlığa davetiye çıkarıldığı biliniyor. Biyolojik saatteki aksaklıkların beyni ve vücudu etkilediği biliniyor. Pilot ve Kabin memurları gibi düzenli bir şekilde uzun mesafeli uçuş yapan insanların beyin fonksiyonlarının ise daha zayıf olduğu belirtiliyor. Ayrıca beyin fonksiyonlarının gördüğü zarar stres hormonlarının aşırı üretimine de sebep oluyor. Gençken vardiyalı bir işte çalışanların Multiple Skleroz (MS) hastalığına yakalanma ihtimalinin iki kat arttığı ortaya çıktı. Genç yaşta vardiyalı işte çalışmak ile MS hastalığı arasında doğrudan bağlantı tespit edildi.

Stockholm Karolinska Enstitüsü bilim adamlarının Anna Karin Hedström başkanlığında yaptığı ve sonuçları Annals of Neurology dergisinde yayınlanan araştırmaya göre 20 yaşından önce en az üç yıl vardiyalı bir işte çalışanların MS olma ihtimalinin neredeyse yüzde 50 arttığını gösterdi. Yaşları 16 ile 70 arasında 13 binden fazla kişi üzerinde yapılan değerlendirmede, bilim adamları, vardiyalı işlerde çalışmanın aralarında kalp, dolaşım, tiroit bezi rahatsızlığı ve kanserin de bulunduğu bir dizi hastalığa yakalanma ihtimalini artırdığını belirten bilim adamları, buna yetersiz uyku ve biyolojik saatin bozulmasının yol açtığını tahmin ediyorlar.

Vardiyalı çalışma, saat farkından dolayı rahatsızlık verdiği gibi vücudun biyolojik saati bozarak ve kalp rahatsızlıkları yanında çağımızın en büyük sağlık sorunu olan kansere de yol açabileceği maalesef yapılan belirlemeler arasında. Benzeri durumların uzun dönemde gündüz ve gece vardiyalı çalışan insanlarda da meydana gelmesi olası. Ayrıca gece vardiyası çalışanlarının güneş ışığına az maruz kaldığı için D vitamini eksikliği de oluşuyor. Yapılan bazı çalışmaların sonucuna göre D vitamini eksikliği beyin fonksiyonları ile doğrudan bağlantılı.

Diğer Bir Araştırma Sonucu;

Swansea Üniversitesi araştırma ekibinden Dr. Philip Tucker BBC'ye yaptığı açıklamada "Beyin fonksiyonları açısından bu önemli bir gerileme; insanlar daha karmaşık bilişsel aktiviteler yapmaya çalıştıklarında daha çok hata yapabilirler. Belki yüz kişiden biri çok kötü sonuçlar doğurabilecek bir hata yapabilir diyor. Esasen hepimizin yaşanmışında buna örnek teşkil edebilecek iş kazalarının olduğu mutlak.

Dr. Tucker mümkün olsa gece vardiyasında asla çalışmayacağını fakat gece vardiyalarının modern toplumun olmazsa olmazlarından biri olarak görüldüğünü söyledi. Dr. Tucker, sözlerine devamla "Vardiyalı çalışmanın etkilerini çalışma saatlerini yeniden planlayarak ve düzenli tıbbi kontrolleri yaparak hafifletmek mümkün... Tehlike işaretlerini görebilmek için bilişsel performans testleri de yapılmalı." diye konuştu.

Dr. Hastings
bu raporun demans (bunama) için de önemli sonuçları olduğunu belirtti: "Eğer uyku-uyanıklık düzenini sağlayabilirseniz nörodejenerasyonu tersine döndürme ihtimaliniz oldukça zayıf hatta çok düşük düşük olmasına rağmen olumsuz sonuçları azaltabilirsiniz."diyor.

Surrey Uyku Merkezi'nden Prof. Derk- Jan Dijk de yıllar boyunca vardiyalı çalışarak emekliye ayrılmış kişiler için de uyarıda bulundu. Bu kişilerin uyku kalitesinin gece vardiyasında çalışmamış olanlara göre daha düşük olduğunu belirtti. Prof. Derk-Jan Dijk'e göre vardiyalı çalışmanın etkileri "o kadar da hızlı bir şekilde düzelmeyebilir." Prof. Dijk, "Vardiyalı çalışmanın fiziksel sağlığınızı olumsuz etkileyebileceğini artık kabul ediyoruz zaten. Ancak bu çalışma vardiyalı çalışma sonucunda beyin fonksiyonlarınızın da etkilendiğini gösteriyor - ki bu bulgu birçok insanı şaşırtabilir." dedi.

İngiltere Tıp Araştırmaları Konseyi'nden Dr. Michael Hastings de BBC'ye yaptığı açıklamada "Beynin normale dönebildiği bulgusu heyecan verici bir araştırma sonucu, çünkü daha önce kimse bunu göstermemişti. Kişinin durumu ne kadar tehlikeli olursa olsun bir iyileşme umudu olabilir. " ifadelerini kullandı. Evet, emekli olmanızı takip eden 5 nci yılın sonunda iyileşme umudu var.

"Bu makale Sayın Çetin Özbey'in Airporthaber sitesinde 2014 yılında yayınladığı makalesinden alıntıdır."

Vardiyalı çalışma hakkında ve aldığınız vardiya primi hakkında ne düşünüyorsunuz ?​

B

Baron

HavaPersonel.Com
Öncelikle herkese kolay gelsin havacılık sektörü çok zor bir sektör vardiyalı çalışıyorum yıllardır böyle inanın çocuklarımı doğru düzgün göremiyorum bile bunun nedeni aslında vardiyalı çalışmak değil vardiya dışında mesai ye kalmak ücretler dolgun olsaydı insanları tatmin etseydi insanların vardiyalı sistemde bazı ailevi aktiviteleri yapmaya daha fazla vakti oluyor şu anda ücretler düşük olduğu için ay sonu hesap tutsun diye mesai yapıyorum bu sebepten eve doğru düzgün gelemiyorum bile bazen 6 saat uyku ile işe gidiyoruz Allah sonumuzu hayır etsin sağlığı geçtik artık bu sistemin değişmesi şart ama 3 5 kişinin çabası ile olacak iş değil

C

Cansu98

HavaPersonel.Com
Öncelikle herkese kolay gelsin havacılık sektörü çok zor bir sektör vardiyalı çalışıyorum yıllardır böyle inanın çocuklarımı doğru düzgün göremiyorum bile bunun nedeni aslında vardiyalı çalışmak değil vardiya dışında mesai ye kalmak ücretler dolgun olsaydı insanları tatmin etseydi insanların vardiyalı sistemde bazı ailevi aktiviteleri yapmaya daha fazla vakti oluyor şu anda ücretler düşük olduğu için ay sonu hesap tutsun diye mesai yapıyorum bu sebepten eve doğru düzgün gelemiyorum bile bazen 6 saat uyku ile işe gidiyoruz Allah sonumuzu hayır etsin sağlığı geçtik artık bu sistemin değişmesi şart ama 3 5 kişinin çabası ile olacak iş değil
Nerde çalılıyosunuz tgs mi

E

Emekçi kral

Vardiya çalışma sistemi sadece kalp hastalıkları beyin hastaliklari gibi sağlık sorunlarına değil genel olarak psikolojik rahatsızlıklarada direkt etkisi var ... Çalışanlar kısa bir süre asosyal insanlar oluyor...ve tüm bunların bedeline karşılık 1300 lira gibi komik bir rakam ödenmeside ülkemizde insana verilen değerin net göstergesidir...milyonlarca dolar kar yapan şirket yöneticileri daha ne kadar 3 maymunu oynayacak acaba

T

Tgsli

Bazen İnstagram hesabımda geçmişe dönüp bakıyorum da ne çok gezermişim ne çok arkadaşım varmış. Şimdi eşimden başkası aramaz koşay kolay. Ne sosyal hayat var ne de eş dost. En yakın arkadaşımın düğününe gidemedim mesela. Psikolojik olarak bitik durumdayım. Söyleneni anlamakta zorlanıyorum mesela. Yaşım 31. İlk defa 80 kilonun üzerine çıktım. Eşim çalışıyor, çalışmak zorunda. 1.5 ayda bir haftasonuna izin denk geldiğinden zar zor görüşüyoruz diyebilirim. Ced bilet hakkımı hiç kullanmadım. Kullanamadım. İzin günlerim dolu dolu geçsin diye gece vardiyası çıkışındaki ilk gün (haftalık izin başlangıcı) uyumam mesela. Ayın 5inde maaş yattı, bütün bir ay boyunca ben bunun için mi çalıştım dedim. Garip bir girdaba düştüm. Sanırım iyi bir zam yapılmazsa işi bırakacağım.

T

Tgsli

Mesela bakınız;
Uçak altında çalışan tüm personelde bel fıtığı vardır. 20 yaşındaki genç kardeşim de 40 yaşındaki ağabeylerim de belinden şikayetçidir.
Mesela bir çoğu sinir hastasıdır. Farkında değildir.
Mesela kaptan gelir, kolay gelsin arkadaşlar der, gülümser. Şefe bir derdini anlatırsın şef seni dinlemez. Şefdeki ego kaptanda yok.
Öyle ben acıktım yemeğe gidiyorum yoktur mesela. Masa ne zaman isterse o zaman yemeğe girersin. 22.30'da biten vardiyada 21'de yemeğe girebilirsin bazen.
Bazen 14.30'da başlayan mesaide 16'da yemeğe girersin. Bazen giremezsin, ekmek arası şinitzelle karnını doyurursun. Günde 11 uçağa hizmet vermen kimsenin umrunda değildir mesela. Üstelik koordinasyon müdürünün bundan haberi yoktur. Bu gün 11 uçak yaptık deyince şaşırır yüzüne bakar. Tüm bu umursamazlığın arasında kendini değersiz hissedersin. Bu sosyal yaşantına da yansır mesela. Aleksitimi diye bir hastalık duydunuz mu? Ben havacılıkla tanıştığımda tanıştım bu hastalıkla. Neyse başınızı ağırtmayayım. (Bu zamana kadar işsiz arkadaşlarımın ısrarlarına rağmen hiçbiri adına form doldurmadım. Kimseyi işe aldırmak istemedim)

D

Dert küpü

Vardiyalı çalışma düzeninden dolayı aile hayatı sosyal hayat uyku ve yeme içme düzeni hiç birşey kalmıyor karşılığında komik bir rakam alınıyor sabit gündüz çalışan bir kişi iki gün fazla mesai yaptığı zaman vardiya devam priminden fazla para alıyor vardiyeci ezilmekle kalıyor düzen yok düzen maaş düşük maaşın %65 i kiraya gidiyor geçim derdinin tasasini da psikolojik olarak ekleyin vardiye derdine vardiya primi biraz yüksek olsa maaşlar daha iyi olsa en azından psikoloji rahat olur...

Konuyu okuyanlar;