gunes

havayoluhaber.com
Üye
1 Şub 2024
1,885
1,598
600
havapersonel.com
Meslek
İdari
Uçuş Harekat Uzmanlığı (Flight Dispatcher) veya yaygın adıyla dispeçerlik; uçuş operasyonlarının güvenli, verimli ve düzenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamakla yükümlü bir meslektir. Havayolları bu mesleği yapmak isteyen adayları istihdam ederken genelde ilgili eğitimi önceden alan adaylara öncelik vermektedir. Bu eğitimler, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından yetki verilmiş organizasyonlarca verilmektedir.

Bugünkü başlığımızda öncelikle Uçuş Harekat Uzmanlığıyla alakalı genel bilgileri işleyecek, sonrasında da Ocak 2025 itibariyle SHGM tarafından yetkilendirilmiş organizasyonları ve iletişim bilgilerini konu alacağız.

Uçuş Harekat Uzmanı'nın Görev ve Sorumlulukları​

• Uçuş Harekât Uzmanı; uçuşların öncelikle emniyetle gerçekleştirilmesi için gerekli tüm uçuş planlamalarını yapar ve uçuş boyunca uçuşu takip eder.
  • Uçuşun herhangi bir safhasında Mesul Pilotun talebi veya ele ulaşan bilgiler ışığında uçuşun güvenli ve etkin bir şekilde devamını sağlamak için uçuş ekibini bilgilendiren, uçuş hakkındaki bilgilerin gerekli birimlere aktarılması için uçuşu izleyen, acil durum (sabotaj, kaza kırım, uçak kaçırma vb.) bilgilerinin gerekli birimlere iletilmesini sağlayan, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü tarafından lisanslandırılan kişidir.
  • Uçuş Harekât Uzmanları, hava araçlarının mümkün olduğunca hızlı ve emniyetli bir şekilde kalkışa hazırlanmalarını sağlarlar.
  • Herhangi bir hava aracının uçuşa hazırlanması ile ilişkili farklı operasyonların/ işlemlerin ve hizmetlerin tümünün, söz konusu uçağın kendisine tahsis edilmiş zamanda kalkış gerçekleştirebilmesine imkân verecek şekilde doğru zamanda ve doğru sırada bir araya getirilmesini sağlarlar.
  • Uçuş Harekât Uzmanları; temizlik, yakıt ikmali ile bagaj ve kargo yüklemesi işlemlerini kapsayan faaliyetleri takip ederek, kalkışa hazır olduklarından emin olmak üzere kabin ekibi ve hava aracı teknisyenleri ile yakından ilişki kurar ve bu kişilerle birlikte hareket ederler.
  • Uçuş Harekât Uzmanları, farklı hizmet sağlayıcılarının tümü ile temasın sürdürülebilmesi için operasyonel planlama araçlarından elektronik sistemlere kadar geniş bir dizi teknolojiden yararlanırlar.
  • Bu görev ayrıca, esnek çalışma saatleri gerektirmektedir. Uçuşlar günün her saatinde gerçekleştirileceğinden vardiyalı çalışma sistemi gerektirir, bu da sabahın erken saatlerinde, gecenin geç saatlerinde, hafta sonlarında ve resmi tatil günlerinde çalışmanızın beklenebileceği anlamına gelmektedir.

Uçuş Harekat Uzmanı Eğitimini Alabilmek İçin Gereken Ön Şartlar​

Aşağıda belirtilen şartlar uçuş harekat uzmanı eğitimini alabilmek için gereken şartlardır. Bu eğitimi tamamlayıp teorik ve uygulamalı sınavlardan başarılı olduktan ve en az 30 günlük stajınızı yaptıktan sonra, Uçuş Harekat Uzmanlığı (Dispeçer) lisansına sahip olursunuz. Sonraki süreçte ise şirketlerin ilan açmasını ve şirketlerin ilan şartlarını karşılamanız gerekir.
  • 21 yaşından gün almış olmak.
  • En az ön lisans programlarının birinden mezun olmak.
  • YDS veya ÖSYM tarafından denkliği belirlenen İngilizce sınavlarının birinden en az 50 veya eş değeri puan almak.
  • Genel Müdürlük tarafından yetkilendirilmiş havacılık tıp merkezlerinde yapılan muayene sonucunda, uçuş harekât uzmanı görevlerini yerine getirmeye engel teşkil edebilecek herhangi bir fiziksel ya da akli hastalığa sahip olmadığını, merkezi sinir sisteminin normal olduğunu, gözlüklü ya da gözlüksüz en az 6/9 görme keskinliğine sahip olduğunu, yeterli işitme kapasitesine sahip olduğunu, kulak, burun ve boğaz fonksiyonlarının normal olduğunu belgeleyen sağlık kaydına sahip olmak.

Uçuş Harekat Uzmanı Eğitimi Kaç Ay Sürüyor?​

Eğitim 310 saat, yani yaklaşık 2,5 ay sürmektedir. Eğitim sonunda SHGM tarafından yapılan sınavdan başarılı olmanız durumunda en az 30 iş günü zorunlu staj yapmanız gerekmektedir.

Uçuş Harekat Uzmanlığı Eğitim İçeriği​

• Hava Hukuku,
  • Havacılık Esasları
  • Ağırlık ve Balans
  • Performans
  • Genel Meteoroloji,
  • Hava Trafik Yönetimi
  • Seyrüsefer
  • Meteoroloji
  • Uçuş Planlama
  • Uçuş İzleme
  • Tehlikeli Madde Taşımacılığı
  • Haberleşme
  • İnsan Faktörü (CRM)
  • Güvenlik

Gelelim eğitim veren organizasyonlara. Eğitim veren organizasyonlar arasında üniversiteler genelde özel üniversite ve ön lisans programları kapsamında eğitim vermeyi tercih ediyorlar.(Yine de ilgili üniversite ile iletişime geçmeniz en doğrusu.) Bunun yanı sıra listedeki üniversite dışı eğitim kurumlarına başvurduğunuzda, hemen hemen yukarıda bahsedilen 21 yaş üzeri olma gibi şartları sağlayıp sağlamadığınız konusunda bilgilendirip ücret ve eğitim tarihi bilgisi vereceklerdir. Bunun yanı sıra bazı kurumlar eğitiminizin tamamlanması üzere yapmanız gereken staj konusunda yardımcı olabiliyor. Fakat yine de, en doğru ve güncel bilgiyi eğitim veren organizasyonlarla iletişime geçerek alabilirsiniz.

1. Türk Hava Yolları A.O.​

THY Akademi'nin iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Atatürk Havalimanı, PK: 34149
Bakırköy/ İSTANBUL
02124652551

2. Duha Havacılık ve Eğitim Hizmetleri​

Duha Havacılık ve Eğitim Hizmetleri eğitim kurumunun iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Mecidiyeköy Dereboyu Cd. No:93/B
Şişli/ İSTANBUL
02126606290​

3. Hürkuş Eğitim Merkezi (HEM) (Yüzyüze/ Sanal Sınıf)​

Diğer eğitim kurumlarına göre sanal sınıf eğitimi yetkisi de bulunan Hürkuş Eğitim Merkezi'nin iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Mahmutbey Cd. Arıkan Dağlar İş Merkezi ,K: 2, No: 1, PK: 34191
Şirinevler/ İSTANBUL
02126544364
02126632300​

4. Kapadokya Üniversitesi​

Kapadokya Üniversitesi'nin iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Sabiha Gökçen Uluslararası Havaalanı C Blok 34912
Pendik/ İSTANBUL
0216 588 0010

5. Telepati Akademi​

Telepati Akademi'ye dair iletişim bilgileri aşağıda belirtilmiştir.
Güzeloba Mah. Rauf Denktaş Cad. 2209 Sok. No: 24 / 101 Lara
Muratpaşa /ANTALYA

6. İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu Uçuş Harekat Uzmanı Ön lisans Programı​

İstanbul Gelişim Meslek Yüksekokulu iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Cihangir Mah. Şehit Jan. Kom. Er Hakan Öner Sok. No: 1
Avcilar/ İSTANBUL

7. Kültür Üniversitesi​

Kültür Üniversitesi iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Eski Londra Asfaltı E-5 Karayolu Üzeri No: 22
Şirinevler/ İSTANBUL

8. Antalya Bilim Üniversitesi​

Antalya Bilim Üniversitesi iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Tarım Mah. Perge Bulvarı No:53/C
Muratpaşa/ ANTALYA

9. Türk Hava Kurumu Üniversitesi​

Türk Hava Kurumu iletişim bilgileri aşağıdaki gibidir.
Bahçekapi Mah. Okul Sk. No: 11
Etimesgut/ANKARA​

Sorularınız varsa veya verilen bilgilere ek olarak katkı sağlamak istediğiniz bir nokta varsa mesajlarınızı bu başlık altında belirtmekten çekinmeyin. :)

* Bu metin bilgilendirme amaçlı yazılmış olup detaylı bilgi için eğitimi veren organizasyonla iletişime geçmelisiniz.
* Bilgilerin tümü Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü sitesinden alınmıştır.
* Metin içerisinde yanlışlık olduğunu düşünüyorsanız lütfen iletişime geçip durumu bildiriniz.

Diğer İçeriklerim

Uçuş harekat uzmanlığı, Dispeçer eğitimi, Uçuş harekat uzmanı nedir, Dispatcher nedir, Dispeçer kursları, Havacılık eğitimi Türkiye, Türkiye’de dispeçer eğitimi, Uçuş harekat uzmanı sertifikası, Uçuş dispeçeri eğitimi veren okullar, Uçuş harekat uzmanlığı eğitimi fiyatları, Uçuş dispeçer kursu ücretleri, SHGM onaylı dispeçer eğitimi, Uçuş harekat eğitimi sertifikalı kurslar, Uçuş harekat uzmanı maaşları, Uçuş harekat uzmanı iş ilanları, Havacılık sektöründe iş fırsatları, Dispeçer olarak nasıl çalışılır, Uçuş dispeçeri kariyer rehberi, Havayolu şirketlerinde dispeçer pozisyonları, Türkiye’de havacılık eğitimi veren kurumlar, SHGM onaylı eğitim organizasyonları, Uçuş harekat uzmanlığı sertifikası nasıl alınır, Dispeçer eğitimi için başvuru şartları, Uçuş harekat kursu kayıt şartları, İstanbul'da dispeçer eğitimi, Ankara uçuş harekat kursu, İzmir havacılık eğitim merkezleri, Uçuş harekat uzmanlığı sınav soruları, Uçuş harekat uzmanı sertifika süreci, Antalya uçuş harekat kursu, Antalya'da dispeçer eğitimi.

Son düzenleme:
Harekat memuru ile uzmanı farklı anladığım kadarı ile çünkü araştırdığımda +100 saatlik eğitim farkları vardı diye hatırlıyorum. Bu eğitim ücretleri ne kadar admin biliyor musun ? Ortalama olarak

Harekat memuru ile uzmanı farklı anladığım kadarı ile çünkü araştırdığımda +100 saatlik eğitim farkları vardı diye hatırlıyorum. Bu eğitim ücretleri ne kadar admin biliyor musun ? Ortalama olarak
Tabii ki farklı. Harekat Memuru direkt aktif olarak apronda ve operasyonda görev yapar ve en azından Türkiye'de yer hizmetleri tarafından istihdam edilir. Uçuş Harekat Uzmanı (Dispeçer) ise havayolları tarafından istihdam edilir ve masabaşı bir iştir.
Ücretler ile alakalı detaylı bilgiyi kurumlarla direkt iletişime geçmeniz daha doğru olur ancak 200.000 TL civarında gibi gözüküyor. (DUHA Eğitim Merkezi websitesi üzerinden paylaşmış.)

• Like
Tepkiler: Ajee
Tabii ki farklı. Harekat Memuru direkt aktif olarak apronda ve operasyonda görev yapar ve en azından Türkiye'de yer hizmetleri tarafından istihdam edilir. Uçuş Harekat Uzmanı (Dispeçer) ise havayolları tarafından istihdam edilir ve masabaşı bir iştir.
Ücretler ile alakalı detaylı bilgiyi kurumlarla direkt iletişime geçmeniz daha doğru olur ancak 200.000 TL civarında gibi gözüküyor. (DUHA Eğitim Merkezi websitesi üzerinden paylaşmış.)
Çok teşekkür ederim. Sonunda bu konuyuda anlamışım oldum ajet ve Thy kabin süreçlerinden elenip doco köleliğinden sonra baya öğrendim sektörü ama dispeçer kısmı hep eksikti.

• Like
Tepkiler: gunes
THKÜ'den Dispeçer eğitimi alabilmek için illa bölümü kazanmamız mı gerekiyor acaba? Yoksa üniversite ile görüşüp eğitimi alabiliyor muyuz?

THKÜ'den Dispeçer eğitimi alabilmek için illa bölümü kazanmamız mı gerekiyor acaba? Yoksa üniversite ile görüşüp eğitimi alabiliyor muyuz?
Konu içerisinde de belirttiğim üzere muhtemelen bölümü kazanmanız gerekiyor. Ancak detaylı bilgi için THKÜ ile iletişime geçmelisiniz.

• Like
Tepkiler: eselin
Bilgiler için çok teşekkürler, çok faydalı olmuş. Keşke birde ortalama ücretler hakkında bilgi olsa, doğru bilgiye ulaşmak neredeyse imkansız. Varsa tanıdığı, bildiği bize ortalama bir maaş söyleyebilir mi? Eğitimini almaya, para vermeye, uğraşmaya değer mi merak ediyorum. Güncelde yhm olarak çalışıyorum ve zaten 50 küsür maaş alıyorum. İşi bırakıp eğitime para verip zaman ve emek harcamam için ortalama 60-70den başlaması gerekiyor maaşların. Ama elde veri yok. Bilen bizi aydınlatırsa müthiş olur

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.