Pozisyon veya İlan Adı
THY Cadet

dnzkn

Üye
1 Eyl 2025
24
8
0
Meslek
Kokpit
Merhabalar,

Thy’de Lifus aşamasında elenenlerin bu sene %2’den %20’ye çıktığını ve bu kişilerden 140bin euro eğitim masraflarını istedikleri ile alakalı bir haber okudum. %20’ye bi anda çıkması bende bir art niyet mi var acaba diye soru işareti oluşturdu.

Özellikle adminlere ve sektördekilere sormak istiyorum. Sizin bu konuda bilgini var mı? İşin aslı nedir?

Merhaba, LIFUS aşamasına gelen bir kişi artık "pilot adayı" değil, havayolunun maaşlı bir çalışanı oluyor. Yani DLR, kurul mülakatı, sağlık testleri, simülatör eğitimleri ve tip eğitimi gibi tüm eleme aşamalarını zaten geçmiş ve hat uyum sürecine girmiş oluyor.

Bu aşamada da eleme olur ancak %20 gibi yüksek bir oranda eleme olacağını zannetmiyorum.

• Like
Tepkiler: dnzkn ve gunes
Haberler doğru. Yaklaşık %20-25 arası lifus başarısızlığı var. Lifusta şu anda hak 4 veriyorlar. Bu hakkı 3’e indirecekler. Base checkte ise 3 hakkınız var. Boeingte özellikle base checkte j2 iken çok elenen oldu. Airbusta ise lifusta çok elenen var. Bununla beraber tafada her check için 3 ve yanlız uçuş için sadece 2 şansınız var. Lpc opc checklerde ise 2 hakkınız var.

Sonra kurula çıkıyorsunuz ve artık hak kesinlikle çıkmıyor. Geçmiş senelerde 10-15 net ile bitirenler vardı. Eğer umutsuz vaka değilseniz hak alıp devam ediyordunuz. Artık eften püften sebeplerle atıyorlar. Hocalar bugün ben net veriyim diye sağda solda konuşuyor. Kuruldan sonra yer görevi teklif ediyorlar. Uzman yardımcısı olarak 2025 maaşlarıyla 55 bin net maaş ve borçtan dolayı 4-5 sene çalışacağınıza dair sözleşme imzalıyorsunuz. Yer görevini kabul etmez veya yer görevi yok derlerse sözleşmenizi fes ediyorlar ve borcu ödemenizi istiyorlar. Özellikle Tafacılara çok borç çıkıyor. Yalnız uçuştan fail olunca 30 bin euro civarı borç kitliyorlar. Daha ileri aşamada kalırsanız borç artıyor. Yaptıkları sağlık sigortasının bile parasını alıyorlar. Tafadan gelip lifusta patlarsanız Allah sabır versin. Lisansı dışarda alıp burada tip alıp lifusta kalanlarınr borcu daha ödenebilir seviyede oluyor. Tabi artık bunları almayacaklar.

2025 mart nisanda kuyruk sürtmelerden sonra kıyım başladı. 7-8 ayda 200 civarı lifusta gönderilen/kurula çıkan var. Lifus, tafa, tecrübeli tecrübesiz acıma hak verme fln yok. Çok iyi düşünün değerlendirin ve araştırın. Kimseye inanmayın.

Konuyu görüntüleyenler

Bizimle Bağlantıda Kal 👋

Havacılık şirketlerinin değerlendirme süreçlerine hazırlanmak veya Genel İngilizce bilgini geliştirmek istersen aşağıdaki bağlantıdan Premium Üyelik sayfamızı ziyaret edebilirsin.

⭐ Premium Instagram LinkedIn
Değerli Üyelerimiz,
Havacılık şirketlerinin kurumsal iletişim adresleri (web siteleri, telefon numaraları, mail adresleri vs.) hariç olmak üzere, üyelerimizi dış platformlara yönlendirme davranışı kesinlikle yasaktır. Anlayışınız için teşekkür eder, iyi forumlar dileriz.