THY Thy Kabin Memurluğu Sağlık Şartları Güncellendi

• Konbuyu başlatan rsi
  • Başlangıç tarihi
rsi

rsi

Instagram: @havacilikpersonelalimlari
Merhaba arkadaşlar, bugün kabin memurluğu sağlık kriterleri dosyası güncellendi.

Benim gözüme çarpan en büyük değişiklik psikiyatri bölümü oldu.

Önceden psikiyatri ile ilgili son 3 yıla bakılacağı belirtilirken şimdi çok daha katılaştırılmış. Yeni değişiklik ile artık geçmişte sadece bir adet ziyaretiniz dahi olsa işe giriş mümkün olmayacak. Güncellenen kısımı aşağıya ekledim:

PSİKİYATRİK HASTALIKLAR

Depresyon
Panik Bozukluk
Anksiyete Boukluğu
Somatizasyon Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Dissosiyatif Bozukluk
Dikkat ve Hiperaktivite
Bozuklukları
Kendine Zarar Verme Girişimi
Alkol ve Madde Bağımlılığı
Her Türlü Psikotik Bozukluk

Geçmişte psikiyatrik hastalık tanısı ve tedavisi olan veya halen tedavisi devam etmekte olan tüm adayların (Geçmişte tedavi olanlar da dahil) işe girişi uygun değildir.

E

esra1

HavaPersonel.Com
Sadece bir ziyaret nasıl bir engel olabilir ki herhangi bir tanı da yoksa

rsi

rsi

Sadece bir ziyaret nasıl bir engel olabilir ki herhangi bir tanı da yoksa

Görünce ben de şaşırdım, başvuru patlamasından dolayı bu lüksü kendilerinde buluyorlar maalesef. Süreci olumlu sonuçlanan bir sürü insan beklemeye alındı zaten. Üst üste alımları zorlaştırmaya veya ertelemeye yönelik adımlar atılıyor.

Bu arada güncellenmiş dosya linkini de ekliyorum. Benim fark edemediğim farklı bi güncellenmiş madde fark eden olur belki.

akyazan

akyazan

HavaPersonel.Com
İyi tarafından bakacak olursak bu güncelleme açılacak ilanın ön habercisi olabilir

admin

admin

Admin
Moderatör
Merhaba arkadaşlar, bugün kabin memurluğu sağlık kriterleri dosyası güncellendi.

Benim gözüme çarpan en büyük değişiklik psikiyatri bölümü oldu.

Önceden psikiyatri ile ilgili son 3 yıla bakılacağı belirtilirken şimdi çok daha katılaştırılmış. Yeni değişiklik ile artık geçmişte sadece bir adet ziyaretiniz dahi olsa işe giriş mümkün olmayacak. Güncellenen kısımı aşağıya ekledim:

PSİKİYATRİK HASTALIKLAR

Depresyon
Panik Bozukluk
Anksiyete Boukluğu
Somatizasyon Bozukluk
Obsesif Kompulsif Bozukluk
Dissosiyatif Bozukluk
Dikkat ve Hiperaktivite
Bozuklukları
Kendine Zarar Verme Girişimi
Alkol ve Madde Bağımlılığı
Her Türlü Psikotik Bozukluk

Geçmişte psikiyatrik hastalık tanısı ve tedavisi olan veya halen tedavisi devam etmekte olan tüm adayların (Geçmişte tedavi olanlar da dahil) işe girişi uygun değildir.
Burada bahsedilen "hastalık tanı ve tedavisi", doktorun bir teşhis koymuş olması ve buna yönelik bir tedavi sürecinin başlaması anlamına gelir.

Yani, psikiyatriye bir kez gitmiş olmak, kişinin doğrudan eleneceği anlamına gelmez. Tek bir ziyarette, hele ki sadece 10 dakikalık bir görüşmede, doktor hemen teşhis koyamaz; bir tanı için hastalığın belirli bir süre izlenmesi gerekir. Kişi, o anki yaşam koşullarından kaynaklı — işsizlik, sınav stresi, ilişki sorunları gibi — geçici bir ruhsal çöküntü yaşıyor olabilir. Bu tür durumlarda doktorlar, genellikle hemen tanı koymak yerine süreci destekleyecek bir ilaç reçete eder ve hastayı taburcu eder. Bu kişiler için açık bir kapı bulunuyor gibi.

admin

admin

Admin
Moderatör
Yeni Sağlık Şartlarında Eklenen veya Değişen Maddeler (Detaylı Liste)

1. Genel Değişiklikler

- SHGM raporu olsa bile THY'nin reddetme hakkı:
- Eski belgede genel bir ifade vardı.
- Yeni belgede, "SHGM'nin uçuşa uygun raporu olsa bile, THY ek tetkik isteyebilir veya adayı reddedebilir" maddesi daha net ve sık vurgulanmış.
- Özellikle tiroid hastalıkları, kanserler ve psikiyatrik rahatsızlıklarda bu madde sıkça tekrar edilmiş.

- Geçmişte tanı/ameliyat/tedavi öyküsü olanların tekrar değerlendirilmesi:
- Eski belgede sadece bazı hastalıklar için geçerliydi.
- Yeni belgede neredeyse tüm hastalıklar için bu madde eklenmiş.
- Örnek: Psöriasis, astım, skolyoz, migren, böbrek taşı gibi durumlarda geçmiş öykü sorgulaması detaylandırılmış.

---

2. Eklenen Yeni Hastalıklar veya Tanılar
- Cilt Hastalıkları:
- Malign melanoma (kötü huylu cilt kanseri) listeye eklendi.

- Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları:
- TSH sekrete eden hipofiz tümörleri ve Basedow-Graves hastalığı yeni eklenen tanılar.

- Psikiyatrik Hastalıklar:
- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Kendine zarar verme girişimi

- Üreme Sistemi Hastalıkları:
- Polikistik over sendromu (PKOS)
- Endometriosis

- Sindirim Sistemi Hastalıkları:
- Gilbert hastalığı
- Ailevi Akdeniz ateşi (FMF)

---

3. Kriterlerdeki Değişiklikler

A) Göz Hastalıkları
- Miyopi:
- Eski: -5.00 derece ve üstü red.
- Yeni: -6.00 derece ve üstü red. (1 derece gevşetildi)

- Hipermetropi:
- Eski: +4.00 derece ve üstü red.
- Yeni: +5.00 derece ve üstü red. (1 derece gevşetildi)

- Renk Körlüğü:
- Eski: Ishihara testinde hata yapanlar direkt red.
- Yeni: Hata yapanlar için ileri tetkik istenecek, sonuçta renk körlüğü saptanırsa red.

B) Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları
- İşitme Kaybı:
- Eski: Tüm frekanslarda 30 dB üstü red.
- Yeni: 250-3000 Hz'de 30 dB, 3000+ Hz'de 40 dB üstü red.

- Timpanogram:
- Tip A dışındaki sonuçlar red şeklinde net kriter eklendi.

C) Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
- Skolyoz:
- 20 derece üstü eğrilik veya geçmişte skolyoz ameliyatı olanlar red.

- Omurga Disk Patolojileri:
- MR’da fıtık, dejenerasyon vb. bulgusu olanlar direkt red. (Eskiden bu kadar net değildi)

---

4. Daha Sıkı Hale Gelen Kriterler
- Tiroid Hastalıkları:
- Eski: Sadece ilaç kullananlar red.
- Yeni: Hashimoto, nodül, hipotiroidi gibi tüm tiroid patolojileri (ilaç kullanımı fark etmeksizin) red.

- Kanserler:
- Eski: "Malign kanserler" genel ifade.
- Yeni: Lenfoma, hipofiz tümörleri, dalak tümörleri gibi alt tipler açıkça belirtildi.

- DEHB ve kendine zarar verme girişimi gibi yeni tanılar eklenerek kapsam genişletildi.

---

5. Eklenen Yeni Tetkik ve Süreçler
- Böbrek Taşı Olanlar:
- Tomografi zorunluluğu getirildi. Taş tespit edilirse red.

- Göz Ameliyatı Geçirenler:
- Ameliyattan sonra 2 ay bekleyip "glare ve mezopik kontrast testi" yaptırma zorunluluğu eklendi.

- Safra Kesesi Ameliyatı Olanlar:
- Ameliyat sonrası 45 gün bekleyip Genel Cerrahi muayenesi şartı kondu.

---

**Sonuç**

Yeni sağlık şartlarında:
✔ **Bazı kriterler gevşetildi** (göz dereceleri).
✔ **Birçok hastalık için geçmiş öykü sorgulaması detaylandırıldı.**
✔ **Yeni tanılar eklendi** (PKOS, endometriosis, DEHB gibi).
✔ **Bazı alanlarda sınırlar sıkılaştırıldı** (tiroid, kanserler, psikiyatri).
✔ **Ek tetkik ve bekleme süreleri getirildi** (böbrek taşı tomografisi, göz ameliyatı sonrası testler).

Yapay zeka ile eski ve yeni şartlar karşılaştırıldı.

Son düzenleme:
rsi

rsi

Burada bahsedilen "hastalık tanı ve tedavisi", doktorun bir teşhis koymuş olması ve buna yönelik bir tedavi sürecinin başlaması anlamına gelir.

Yani, psikiyatriye bir kez gitmiş olmak, kişinin doğrudan eleneceği anlamına gelmez. Tek bir ziyarette, hele ki sadece 10 dakikalık bir görüşmede, doktor hemen teşhis koyamaz; bir tanı için hastalığın belirli bir süre izlenmesi gerekir. Kişi, o anki yaşam koşullarından kaynaklı — işsizlik, sınav stresi, ilişki sorunları gibi — geçici bir ruhsal çöküntü yaşıyor olabilir. Bu tür durumlarda doktorlar, genellikle hemen tanı koymak yerine süreci destekleyecek bir ilaç reçete eder ve hastayı taburcu eder. Bu kişiler için açık bir kapı bulunuyor gibi.

Benim bildiğim kadarıyla devlet hastanelerinde doktorların tanı koymadan ilaç reçete etmesi yasak.

Bu yasadan dolayı mutlaka bir tanı konuluyor. Koyulan tanı e-nabız sisteminde asla gözükmüyor fakat hastane arşivinden talep edilen epikriz raporunda görünüyor.

E-nabızda genelde Psikiyatrik Muayene Tanısı olarak yazar ancak doktor detaya inip epikriz istediğinde tanıyı görür, zaten epikriz raporunu istemelerindeki sebepte bu.

Yani yeni güncellenmiş maddede ki sorun şu, kişi gerçekten basit bir şikayetle 5-10 dakikalık bir ziyaret gerçekleştirmiş dahi olsa eğer doktor reçetesi varsa otomatikmen tanıda vardır diyebiliriz. (Türkiye'de genelde basit bi antidepresan yazılıp hasta geçiştirilir.)

Bu madde bu tür insanlara direkt olarak sıkıntı yaratacak.

admin

admin

Admin
Moderatör
Benim bildiğim kadarıyla devlet hastanelerinde doktorların tanı koymadan ilaç reçete etmesi yasak.

Bu yasadan dolayı mutlaka bir tanı konuluyor. Koyulan tanı e-nabız sisteminde asla gözükmüyor fakat hastane arşivinden talep edilen epikriz raporunda görünüyor.

E-nabızda genelde Psikiyatrik Muayene Tanısı olarak yazar ancak doktor detaya inip epikriz istediğinde tanıyı görür, zaten epikriz raporunu istemelerindeki sebepte bu.

Yani yeni güncellenmiş maddede ki sorun şu, kişi gerçekten basit bir şikayetle 5-10 dakikalık bir ziyaret gerçekleştirmiş dahi olsa eğer doktor reçetesi varsa otomatikmen tanıda vardır diyebiliriz. (Türkiye'de genelde basit bi antidepresan yazılıp hasta geçiştirilir.)

Bu madde bu tür insanlara direkt olarak sıkıntı yaratacak.
Dediğiniz gibiyse evet sorun olacaktır.

• Like
Tepkiler: rsi
batterycheck

batterycheck

HavaPersonel.Com
Sınırları psikiyatride sıkılaştırmak yerine insanların önünü acmalilar özellikle dehb bireylerin. Gerçekten ilaçlarınızı içtiğinizde hayatınız herkes gibi geçiyor hatta bir süre sonra ilaç icmeseniz de normal hayat dongunuz oluyor. Dehb düşmanlığı ülkemizde artmış durumda ki bu çok üzücü gerçekten. Bence tanı konulmamis kişilerin verebilecekleri zarar tanı konmuş ve tedavi alan kişilerden daha fazla. Psikiyatriye zaten düşman gibi bakılıyor anlamıyorum abi şizofren değilse akıldan yoksun değilse ne bileyim çok ağır spekturumlar yok ise işe girişi neden uygun olmaz?

V

vasilisa

HavaPersonel.Com
Bende sağlık şartlarını okuduktan sonra açıkçası bu kadarıda artık olmaz dedim; gerçekten. Bir insanın zor zamanında geçmişte ( psikiyatrik geçmiş durumundan bahsediyorum. ) destek alması mı ( ki benimde e- nabızda kayıtlı psikiyatrik geçmişim var. ) engel sorun yaratıyor? (!) İnsanız sonuçta, makina değiliz. Oralara soruna bir çözüm, bir çare bulmak ve iyileşmek için gidiyoruz sonuçta. Ayrıca, bu sağlık şartlarını hazırlayanlar hiç mi hayatları boyunca rahatsızlıkları olmayıp hastaneye gitmediler? Bir de bunu da sormak lazım.

V

vasilisa

HavaPersonel.Com
Sınırları psikiyatride sıkılaştırmak yerine insanların önünü acmalilar özellikle dehb bireylerin. Gerçekten ilaçlarınızı içtiğinizde hayatınız herkes gibi geçiyor hatta bir süre sonra ilaç icmeseniz de normal hayat dongunuz oluyor. Dehb düşmanlığı ülkemizde artmış durumda ki bu çok üzücü gerçekten. Bence tanı konulmamis kişilerin verebilecekleri zarar tanı konmuş ve tedavi alan kişilerden daha fazla. Psikiyatriye zaten düşman gibi bakılıyor anlamıyorum abi şizofren değilse akıldan yoksun değilse ne bileyim çok ağır spekturumlar yok ise işe girişi neden uygun olmaz?
Çok doğru. O zaman DEHB’liler, panik atak, anksiyete, OKB v.b olan kişiler hiç çalışma hayatına katılmasın, öylece elalemin damgalanmasına maruz kalsın.
Zaten TR’de de yaralı parmağa merhem olan iyi bir psikolog nadiren var. Onun dışındakilerin hepsi bir ilaç + tanı ( bazen o tanılar yanlışta olabiliyor ) yazmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

rsi

rsi

Çok doğru. O zaman DEHB’liler, panik atak, anksiyete, OKB v.b olan kişiler hiç çalışma hayatına katılmasın, öylece elalemin damgalanmasına maruz kalsın.
Zaten TR’de de yaralı parmağa merhem olan iyi bir psikolog nadiren var. Onun dışındakilerin hepsi bir ilaç + tanı ( bazen o tanılar yanlışta olabiliyor ) yazmaktan başka bir şey yapmıyorlar.

Geçmişte tedavi olanlar da dahil kısmı bana biraz acımasızca geldi. Tedavi olup iyileşen bi insanı kabul etmemek akıla mantığa sığan bi durum değil gerçekten. Özellikle anksiyete bozukluğu tanısı çok basit bi tanı mesela. Gelecek kaygısı yaşayan, sınav stresi olan bi çocuk bile bu tanıya geçici süreliğine sahip olabilir. Bunların ayrımı yapılmalı.

R

raretiger

HavaPersonel.Com
Benim 2016 da çok konuşkan olmadığım için ailemin isteği üzerine gittiğim 1 seanslık psikiyatri servisinden 1 adet Prozac ilaç kaydım var ilacı almadım bile ama e nabızda görünüyor. Ben şu anda 20 yaşında hiçbir psikolojik sorunu olmayan ve THY hayali kuran bir gencim. Bu benim geleceğimi kapatmaktan başka ne işe yararki?

G

GeneralRadahn

Kulaktan elenmiştim 6 ay önce yeni yönetmeliğe göre işe elverişliyim sizce mail atsam yardımcı olurlar mı?

L

lebowski

HavaPersonel.Com
acaba Ajetde de geçerli mi bu güncelleme? THY ile sağlık şartları aynı olduğu için merak ettim.

0

_0x90

Kulaktan elenmiştim 6 ay önce yeni yönetmeliğe göre işe elverişliyim sizce mail atsam yardımcı olurlar mı?
Bildiğim kadarıyla mülakatta duran kişilerin bile henüz aşamaları durduruldu bir sonraki alıma kadar. Ama şansınızı denemek isterseniz yine mail atın. Tahminimce reddedildiğiniz için sürece baştan başlamanızı isteyebilirler.

alps

alps

HavaPersonel.Com
Beni son ilanda tsh değeri fazlalığından sağlık kurulunda elediler. Şimdiki sağlık şartlarında Tiroid hormon bozuklukları şartını kaldırmışlar, bu ne demek oluyor? Yeni başvuruda tekrar sıkıntı olur mu bu durum? Resmen mağdur ettiler ben ve benim gibi hasta olmayanları:confused:

M

McAlp

HavaPersonel.Com
Yeni Sağlık Şartlarında Eklenen veya Değişen Maddeler (Detaylı Liste)

1. Genel Değişiklikler

- SHGM raporu olsa bile THY'nin reddetme hakkı:
- Eski belgede genel bir ifade vardı.
- Yeni belgede, "SHGM'nin uçuşa uygun raporu olsa bile, THY ek tetkik isteyebilir veya adayı reddedebilir" maddesi daha net ve sık vurgulanmış.
- Özellikle tiroid hastalıkları, kanserler ve psikiyatrik rahatsızlıklarda bu madde sıkça tekrar edilmiş.

- Geçmişte tanı/ameliyat/tedavi öyküsü olanların tekrar değerlendirilmesi:
- Eski belgede sadece bazı hastalıklar için geçerliydi.
- Yeni belgede neredeyse tüm hastalıklar için bu madde eklenmiş.
- Örnek: Psöriasis, astım, skolyoz, migren, böbrek taşı gibi durumlarda geçmiş öykü sorgulaması detaylandırılmış.

---

2. Eklenen Yeni Hastalıklar veya Tanılar
- Cilt Hastalıkları:
- Malign melanoma (kötü huylu cilt kanseri) listeye eklendi.

- Endokrin ve Metabolizma Hastalıkları:
- TSH sekrete eden hipofiz tümörleri ve Basedow-Graves hastalığı yeni eklenen tanılar.

- Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu (DEHB)
- Kendine zarar verme girişimi

- Üreme Sistemi Hastalıkları:
- Polikistik over sendromu (PKOS)
- Endometriosis

- Sindirim Sistemi Hastalıkları:
- Gilbert hastalığı
- Ailevi Akdeniz ateşi (FMF)

---

3. Kriterlerdeki Değişiklikler

A) Göz Hastalıkları
- Miyopi:
- Eski: -5.00 derece ve üstü red.
- Yeni: -6.00 derece ve üstü red. (1 derece gevşetildi)

- Hipermetropi:
- Eski: +4.00 derece ve üstü red.
- Yeni: +5.00 derece ve üstü red. (1 derece gevşetildi)

- Renk Körlüğü:
- Eski: Ishihara testinde hata yapanlar direkt red.
- Yeni: Hata yapanlar için ileri tetkik istenecek, sonuçta renk körlüğü saptanırsa red.

B) Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları
- İşitme Kaybı:
- Eski: Tüm frekanslarda 30 dB üstü red.
- Yeni: 250-3000 Hz'de 30 dB, 3000+ Hz'de 40 dB üstü red.

- Timpanogram:

C) Kas-İskelet Sistemi Hastalıkları
- Skolyoz:
- 20 derece üstü eğrilik veya geçmişte skolyoz ameliyatı olanlar red.

- Omurga Disk Patolojileri:
- MR’da fıtık, dejenerasyon vb. bulgusu olanlar direkt red. (Eskiden bu kadar net değildi)

---

4. Daha Sıkı Hale Gelen Kriterler
- Tiroid Hastalıkları:
- Eski: Sadece ilaç kullananlar red.
- Yeni: Hashimoto, nodül, hipotiroidi gibi tüm tiroid patolojileri (ilaç kullanımı fark etmeksizin) red.

- Kanserler:
- Eski: "Malign kanserler" genel ifade.
- Yeni: Lenfoma, hipofiz tümörleri, dalak tümörleri gibi alt tipler açıkça belirtildi.

- DEHB ve kendine zarar verme girişimi gibi yeni tanılar eklenerek kapsam genişletildi.

---

5. Eklenen Yeni Tetkik ve Süreçler
- Böbrek Taşı Olanlar:
- Tomografi zorunluluğu getirildi. Taş tespit edilirse red.

- Göz Ameliyatı Geçirenler:
- Ameliyattan sonra 2 ay bekleyip "glare ve mezopik kontrast testi" yaptırma zorunluluğu eklendi.

- Safra Kesesi Ameliyatı Olanlar:
- Ameliyat sonrası 45 gün bekleyip Genel Cerrahi muayenesi şartı kondu.

---

**Sonuç**

Yeni sağlık şartlarında:
✔ **Bazı kriterler gevşetildi** (göz dereceleri).
✔ **Birçok hastalık için geçmiş öykü sorgulaması detaylandırıldı.**
✔ **Yeni tanılar eklendi** (PKOS, endometriosis, DEHB gibi).
✔ **Bazı alanlarda sınırlar sıkılaştırıldı** (tiroid, kanserler, psikiyatri).
✔ **Ek tetkik ve bekleme süreleri getirildi** (böbrek taşı tomografisi, göz ameliyatı sonrası testler).

Yapay zeka ile eski ve yeni şartlar karşılaştırıldı.
Sizden önceki entry'lerde @rsi 'ın paylaştığı linkteki güncel sağlık koşulları pdf'inde
- Timpanogram:

ifadesini göremedim. Siz nereden baktınız @admin? Bende Tip Ad timpanometri var da o yüzden sordum fazla da umutlanmamak için. Tip As direkt otoskleroz Tip Ad ise ya kulak zarının biraz ince olmasından ya da Çekiç-Örs-Üzengi kemiklerinde bir yerde hafif kopukluktan kaynaklanıyor.

M

McAlp

HavaPersonel.Com
@GeneralRadahn hocam kulak konusunda benimde sıkıntım var Tip Ad timpanotmetre o yüzden size sormak istedim. Sakıncası yoksa kulaktan ne sebepten ötürü elendiğinizi öğrenebilir miyim? Gerçekten sağlıktan elenme konusunda aşırı üzülüyorum. Birisini Cadet Pilot'ta 2000 Hz 30db'de elemişler. Sağlık şartında 30db üstü derken ben neden tam sınırda olmama rağmen elendim diye yazmıştı ve çokta haklı. O zaman şağlık şartlarına atıyorum 25db üstü uygun değildir yazsınlar. Büyük haksızlık

Konuyu okuyanlar;