Sayın Ahmet Bolat İkramiyeler Hakkında Serzenişte Bulundu

• Konbuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
Sayın Ahmet Bolat maaş ve ikramiye açıklamalarına gelen etkileşim ile diğer paylaşımlarına gelen etkileşimin arasındaki büyük farka sitem etti.

Sayın Bolat Linkedin üzerinden aşağıdaki mesajı yayınladı;

Dün biraz kafa dinlemek için TRT-Belgesel izledim. Bir ara derede çalışan tarım işçileri gözüme takıldı. Denizde şilebezi, akarsuda halı yıkama bildiğimiz şeyler ama derede turp yıkama çok ilginç geldi. Malum turp sağlığımız için çok faydalı, kimimiz balığın yanına kimimiz kurufasulye’ye eşlik ettirir. Programı izledikten sonra biraz araştırınca şunları öğrendim:

IMG 20231224 143557

Türkiye’de turp üretiminin yüzde 70’inden fazlasının gerçekleştiği Kadirli ilçesinde, Savrun Çayı’nda kadınlar tarafından soğuk suda yıkanıyor. Hatta buraya “Turplar Vadisi” adını vermişler.

Coğrafi işaret tescilli turp, daha sonra paketlenerek Türkiye’nin çok sayıda iline gönderiliyor. Toplanmasından yıkanmasına kadar zahmetli sürecin ardından sofralardaki yerini alan turp, yöredeki kadınlara da istihdam kapısı oluşturuyor. Sabahın erken saatlerinde mesaiye başlayan kadınlar, günlük “ekmek paralarını” kazanarak aile ekonomisine katkıda bulunuyor.

Osmaniye Tarım ve Orman Müdürü Mustafa İlmeç, bu yıl 32 bin dekar alanda turp ekiminin yapıldığını ve hasadı devam eden üründen 125 bin ton civarında rekolte beklediklerini söyledi. Devamında “bu üretimin yaklaşık olarak bölge halkına 120 milyon lira gibi bir katkısı mevcut. Turp işlemesinde özellikle üretim ve en son yıkanıp paketleme kısmına kadar yaklaşık 5 bin vatandaşımız istihdam ediliyor. Bu nedenle turp, Kadirli ve Osmaniye ekonomisi için önemli bir tarım ürünü olarak yerini almakta.”

İşçilerden Elif Kandil, her sezon turp yıkama işinde çalıştığını söyledi. Bu iş sayesinde günlük 300 lira kazandıklarını anlatan Kandil, “Burada çoluğumuzun çocuğumuzun rızkı için çalışıyoruz. Turp yıkayarak aile bütçesine katkıda bulunuyoruz.” dedi. Havva Topak da 4-5 ay Savrun Çayı’nda turp yıkama işi yaptığını aktardı. Soğukta çalışmanın zor olduğunu dile getiren Topak, bu iş sayesinde güzel kazanç elde ederek eşine destekte bulunduğunu belirtti. (Sıla gazetesi Aralık 2022)

Takipçilerim sağolsunlar özellikle maaşlardan, ikramiyelerden bahsedilen gönderilerime yoğun ilgi gösteriyorlar. Normalde ortalama 40 bin olan okuma sayısı meşhur “kahve içerken” yaptığım gönderimde 620 bini buldu. Anadolu insanımızın bu zahmetli “rızk kapısı”nda evinin ekmeğinin mücadelesini anlatmak istediğim bu gönderimin de en az 500 bin okunma hak ettiğini düşünüyorum.

Güzel, güneşli bir İstanbul haftasonu. Keyfini çıkaralım.

K

karamaske

HavaPersonel.Com
Valla ben neyi kastetti anlamadım. Ne diyor? Gözünüz doysun bakın çiftçiler daha az paraya çalışıyor buldunuz da bunuyosunuz mu demiş? 😀

N

Neler var neler

Sunu demek istemiş turp işçileri HAKLARINI aldıgı için tam gayret çalışıyor ve artık tarım işçisi bulmak zor oldugunu bilen işverenlerde onlar başka yerlere gitmesin bizde çalışsın bizde mutlu olalım onlarda mutlu olsun diye HAKLARINI onlara veriyor.Tarım işçisi emekçi dostlarım sizlerin haklarını savunan bir çavuşunuz var sizlerin sırtı yere gelmez hakkınız alırsınız sizler sizlerin olanı biliyorsunuz eger bir çalışma bırak olunca birlik oluyorsunuz helal olsun size demek istemiş

A

Aykut

Millet buldu da bulunuyor madem hakkını alamadığını düşünüyorsun çık git başka yerde çalış başka yerde bunu bile bulamazlar

H

Harekât

Bence bizim ayakkabılar su alıyor diye bize bunları örnek vermiş , onlar beline kadar ıslak sizin sadece ayağınız ıslak sukredin6😀

H

Hayalperetsler

Burda sair sunu demis gelirin 120 milyon oldugu sehirde is veren patron , isci ezilendir ayaginizi denk alin demis nasil yorulduklarini gorun demis

S

Soloturca

HavaPersonel.Com
hava personeli sürekli prim alıyor. askerde tgs'de bilet satan bi arkadaş vardı. öyle aşırı bi eğitimi kalifiyesi falan da yok. bahsettiği maaşları primleri duysaydınız benimle aynı düşünürdünüz. sürekli forumlarda yok az maaş yok bilmem ne deniyor. az olsa hiç biri bu işi yapmazdı biliyorsunuz. amaçları hep daha fazla koparmak için algı yaratmak.

Konuyu okuyanlar;