Pilotaj Nedir ? Detaylı Rehber

• Öne çıkan konu
Pilotaj Nedir sorusu, birçok kişi tarafından merak edilmektedir. Pilotaj, uçakları yönetme bilimi ve sanatıdır. Bu alanda eğitim alan bireyler havada insanları ve yükleri bir yerden bir yere taşımakla yükümlüdür. Sivil havacılıkta pilot olmak, yüksek derecede eğitim ve uzmanlık gerektiren bir meslek dalıdır. Pilotlar karmaşık uçak yapılarıyla başa çıkmanın yanı sıra, zorlu hava koşulları ve uluslararası hava trafiği kuralları gibi birçok faktörle mücadele etmek zorundadır. Pilotaj Nedir sorusuna kısaca bu şekilde yanıt verilebilir.

Home 20240409 061842 0000

Ayrıca teknik bilginin ötesinde, bir pilotun sahip olması gereken başka yetenekler de vardır.

Örneğin;
  • Stres altında hızlı ve doğru kararlar alabilmeli,
  • İyi bir iletişim yeteneğine sahip olmalı
  • Liderlik niteliklerini sergileyebilmelidir.
Uçaklar, günümüzde hem insan taşımacılığı hem de yük taşımacılığı için vazgeçilmez bir ulaşım aracıdır. Bu da pilotların sorumluluğunu daha da artırmaktadır. Güvenliğin sürekli bir öncelik olduğu bu meslekte, pilotların her zaman en yüksek performansla çalışması beklenmektedir. Bu nedenle pilotaj, sadece bir bireyin uçağı yönetme yeteneğiyle sınırlı değildir. Peki, kimler pilotaj okuyabilir?

Kimler Pilotaj Okuyabilir ?

Pilotaj eğitimi, oldukça spesifik gereksinimleri ve beklentileri olan bir alandır. Bu alanda eğitim almayı düşünen bireylerin belirli bir yaş aralığında olması, bazı sağlık şartlarını karşılaması ve belirli akademik özelliklere sahip olması gerekmektedir. Lise mezunu olan bireyler, üniversitelerin pilotaj bölümüne başvurabilirler.

Ancak pilotaj bölümüne başvuran herkesin bu bölümü okuyabileceği anlamına gelmemektedir. Adayların belirli bir YKS sıralamasına sahip olmaları, genellikle 4 bin ile 650 bin arasında değişen bir sıralamada bulunmaları gerekmektedir. Puanları ise genellikle 229 ile 557 arasında olmalıdır. Bununla birlikte, sağlık koşulları da oldukça kritiktir. Pilotaj Sıralamasının yanı sıra, pilotaj taban puanlarını da karşılamak gereklidir.

Görme yetisinin kusursuz olması veya düzeltilmiş normal görme standartlarına uygun olması gerekmektedir. Renk körlüğü gibi durumlar, adayların bu alanda eğitim almalarını engellemektedir. Aynı zamanda pilotaj eğitimi almak isteyenlerin iyi bir fiziksel ve zihinsel sağlığa sahip olmaları, yüksek stresli durumlarda bile doğru kararlar alabilmeleri gerekmektedir. Pilotaj Nedir diyorsanız, tüm bu detayların karşılandığı, pilot ve uçak sürücüsü mesleğidir.

Pilotaj Okuma Şartları

Pilotaj bölümünde eğitim almayı hedefleyen adaylar için bazı temel şartlar bulunmaktadır. Bunlar üniversitelerin ve diğer havacılık eğitim kurumlarının belirlediği kriterlere göre değişiklik gösterebilmektedir. Genel olarak kabul edilen şartlar adayların lise mezunu olmaları, YKS’de belirli bir başarı sıralamasına sahip olmalarıdır. Sağlık kurulu raporu da adayların pilotaj eğitimi alabilmeleri için gereklidir. Bu rapor bireyin fiziksel ve zihinsel olarak pilotluk mesleğine uygun olduğunu göstermelidir.

Ayrıca İngilizce dil becerileri, uluslararası hava trafiği ve iletişimde kritik bir rol oynadığı için gereklidir. Adaylar belirli bir İngilizce yeterlilik seviyesine sahip olmalıdır. Bazı üniversiteler pilotaj programlarına kabul için ek sınavlar da düzenlemektedir. Ayrıca talep edilen diğer şartlar şu şekildedir;

• Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
  • Yaş düzeltmesi olmadan 1 Ocak 2002 tarihi ya da sonrasında doğmuş olmak.
  • Boy uzunluğunun en az 1.65 olması, en fazla ise 1.90 olması.
  • Vücut Kitle İndeksinin en fazla 30 olması.
  • Güvenlik soruşturmasından geçmek.
  • Ali sicil kaydının bulunmaması.
  • İngilizce bilmek.
  • Psikolojik testlerden geçmiş olmak.
  • Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yetki verdiği kurumlardan sağlık raporu almak.
  • Sağlık açısından belirlenen şartlara uygun olması.
Tüm bu şartları karşılayan ve sınavda başarılı olan öğrenciler, pilotaj okumaya hak kazanmaktadır. Ayrıca diğer pilotaj şartları ve pilotaj nedir gibi soruları ilgili eğitim kurumuna sorarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.

Pilot Olmak İçin Hangi Bölüm Okunmalı ?

Pilot olmayı hedefleyen bireyler için üniversitelerde Pilotaj bölümü bulunmaktadır. Ancak buna ek olarak "Sivil Havacılık ve Pilot Eğitimi" gibi alternatif bölümler de bulunmaktadır. Bu bölümler öğrencilere havacılıkla ilgili kapsamlı bir eğitim sunmaktadır.

Temel havacılık bilgisi, uçuş eğitimi, hava araçlarının teknik yapısı, havacılık yasaları, meteoroloji, navigasyon gibi konularda detaylı eğitim verilmektedir. Başarılı bir şekilde mezun olan öğrenciler havayolu şirketleri, özel jet işletmeleri, hava kargo şirketleri gibi çeşitli alanlarda iş bulabilirler. Pilotaj Bölümleri birçok üniversitede bulunmaktadır.

Pilotaj Bölümü Dersleri Nedir ?​

Pilotaj bölümü, sivil havacılık konusunda talep edilen ulusal ve küresel standartlara uygun halde eğitim almış pilotların yetiştirilmesini amaçlayan bir yükseköğretim bölümüdür. Bu bölüm, modern uçak pilot adaylarının eğitimini Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM) SHY-1 ve Avrupa Havacılık Güvenliği Ajansı (EASA) Part-FCL standartlarına uygun olarak gerçekleştirir.

İşte pilotaj bölümü dersleri hakkında bilgiler:

Mühendislik Matematiği:
Uçakların performansı, yük taşıma kapasitesi, hız, ivme ve diğer matematiksel hesaplamalar bu ders kapsamında incelenir.
Mühendisliğe Dayalı Fizik: Uçuş prensipleri, aerodinamik, kuvvetler ve hareket bu dersin temel konularıdır.
Havacılık Hukuku: Havacılık sektöründe geçerli olan yasal düzenlemeler, uçuş güvenliği ve haklar bu dersle ilgili olarak öğretilir.
Uçak Tanıtımı: Farklı uçak modellerinin özellikleri, performansları ve kullanım alanları bu ders kapsamında ele alınır.
Uçuş Prensipleri: Uçakların nasıl uçtuğu, denge, kontrol ve manevra yetenekleri bu dersin içeriğini oluşturur.
Navigasyon: Uçuş rotaları, harita okuma, radyo navigasyon sistemleri ve uçuş planlaması bu derste öğretilir.
Uçuş Yönetim Prensipleri: Uçuş emniyeti, acil durum yönetimi, hava trafik kontrolü ve operasyonel prosedürler bu dersin konuları arasındadır.
Genel Uçuş Güvenliği: Uçuş sırasında alınması gereken önlemler, risk yönetimi ve güvenlik protokolleri bu dersle ilgili olarak öğretilir.

Her Pilotaj Okuyan Pilot Olur Mu ?

Her pilotaj okuyan pilot olur mu? sorusuna verilecek yanıt, aslında pilotaj eğitiminin doğasına ve bu eğitimi alan bireyin yeteneklerine, kararlılığına bağlıdır.

Pilotaj eğitimi sadece teorik bilgiye dayalı değil, aynı zamanda pratik uygulamaları ve sıkı bir eğitim sürecini içermektedir. Pilot olabilmek için bireylerin bu eğitimi başarıyla tamamlamaları ve belirli uçuş saatlerini doldurarak lisanslarını almaları gerekmektedir.

Ancak her pilotaj eğitimini tamamlayan bireyin pilot olması garanti değildir. Bazı bireyler eğitim sürecinde karşılaştıkları zorlukları aşamayabilmektedir. Ayrıca belirli standartlara ulaşmakta zorlanabilirler. Ek olarak tıbbi muayeneler, psikolojik değerlendirmeler ve diğer faktörler de pilot olma olanağını etkileyebilmektedir.

Pilotaj Maaşı Ne Kadar ?

Türkiye'de pilotaj maaşları, pek çok faktöre bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Hangi havayolu şirketinde çalıştıkları, deneyim seviyeleri, uçuş saati sayısı ve işin özellikleri, maaşları üzerinde belirleyici rol oynamaktadır.

İŞKUR tarafından sağlanan bilgilere göre Türkiye'de ortalama bir pilot maaşı, aylık 80 bin TL ile 150 bin TL arasında değişiklik göstermektedir. Ancak bu rakamlar genel bir değerlendirme olup, özel durumlar için geçerli değildir. Özellikle deneyimli pilotlar veya uluslararası uçuşlarda görev alan kaptan pilotlar için maaşlar çok daha yüksek olmaktadır. Öte yandan sektöre yeni katılan genç pilotlar için maaşlar daha düşük olabilmektedir. Örneğin Türk Hava Yolları yeni başlayan pilotlar için başlangıçta 52 bin TL ödemektedir.

Pilotaj Eğitimi Bölümü Kolay Mı ?

Pilotaj eğitimi zorlu bir süreçtir. Öğrencilerin, kuramsal bilgileri öğrenmenin yanı sıra pratik uçuş eğitimlerine de katılmaları gerekir. Meteoroloji, navigasyon, uçuş mekaniği gibi konularda detaylı bilgi sahibi olmak zorunludur.

Pilotluk Üniversitesi kapsamında uygulamalı eğitimlerde gerçek uçuş deneyimleri kazanılır. Bu eğitimler sırasında öğrenciler çeşitli hava koşullarında, farklı hava araçlarıyla uçma fırsatı bulurlar. Bu deneyimler pilot adaylarının mesleğe hazırlanmalarına yardımcı olmaktadır.

Eğitim süreci boyunca, öğrencilerin sürekli olarak yüksek performans göstermeleri ve belirli standartları karşılamaları beklenir. Bu nedenle pilotaj eğitimi, disiplinli, kararlı ve özverili bir çalışma gerektirir. Ancak bu zorluklara rağmen pilotaj eğitimi tamamlandığında, öğrencilere oldukça prestijli ve tatmin edici bir kariyer fırsatı sunulmuş olmaktadır.

Pilotlar Ne Kadar Çalışıyor ?

Pilotlar yaz aylarında ortalama olarak 18 – 20 gün arasında çalışırken, kış mevsiminde 12 – 16 gün arasında çalışmaktadır. Ancak tur firmalarında çalışan pilotlar yaz aylarında neredeyse her gün çalışırken, kışın uzun süre çalışmayabilmektedir. Bu durum tamamen havayolu şirketinin belirlediği standartlara bağlı olarak değişmektedir.

Sonuç​

Pilotaj, uçakları başarıyla yönetme yeteneğinin ötesinde, disiplin, kararlılık ve sürekli öğrenme gerektiren bir meslektir. Bu alanda başarılı olmak için gerekli eğitim, sağlık standartları ve kişisel becerilere sahip olmak şarttır. Gerekli şartları karşılayan ve eğitimini tamamlayan adaylar için pilotluk, sadece prestijli bir kariyer yolu değil, aynı zamanda tutkulu bir yaşam biçimi sunar.

Son düzenleme:

Konuyu okuyanlar;