Havacılık Sektöründeki Maaş Ayrılıkları

  • Konbuyu başlatan admin
  • Başlangıç tarihi
  • Öne çıkan konu
Havacılık sektöründe çok garip bir sürtünme var. Sektör çalışanları sürekli maaşlardan şikayetçi olurken, örnek gösterilen maaşları alan personeller de maaşları kıskanılıyor veya açık ediliyor diye şikayetçi oluyorlar. Bazı firmalarda yöneticilere düşük, çalışanlara yüksek zam yapılırken, diğerlerinde yönetici ve çalışanlara eşit zam yapılabiliyor. Yönetici çok zam alsın ki diğer türlü kendi geçim derdiyle ilgilenirken, kimseyi gözü görmez. Kimse için iyileştirme düşünemez.

Home 20240320 023049 0000

Kimse kimsenin maaşını kıskanmıyor. Maaşlarınız kıskanılmıyor. Sektörde bir düzen ve birlikte kalkınma olsun isteniyor. "Sadece kendi karnım doysun" düşüncesi ile sadece kendi haklarınızı korumaya yönelik sözler ederek, diğerleri ne yaparsa yapsın gözüyle bakmayın. Önemli olan maaşlarınızın size geçim sıkıntısı yaşatmayacak, refah seviyenizi yükseltecek şekilde olmasıdır, x firmasından yüksek olması değil.

Ünvanlar aynı olmasına rağmen maaş farklılıkları, sektörün en büyük sorunlarından biri. Bunun kılıfı da herkes aynı yoğunlukta çalışmıyor oluyor. Neden çalışmasın? A firması kendi iş yüküne göre personel, B firması yine kendi iş yüküne göre personel istihdam ediyor. Çalışan sayıları aynı mı ki iş yükü farklı olsun ? Herkes üzerine düşen görevi layıkıyla yerine getiriyor ki sektör sürekli büyüyor. Bu maaş farklılığı nedeniyle personellerde ikramiye beklentileri ve maaş kıyaslamaları, sektördeki bitmek bilmeyen bir döngü haline gelmiş durumda.

Nitelikten dem vurulsa, sektördeki tüm firmalar pek doğal işlerini yürütebiliyorlar. O zaman bir çalışana daha fazla maaş ödenmesine gerek yok. Çalışanları sözde niteliksiz diye firmalar kepenk indirmiyorlar, her sene ciroları ve kârları artıyor. Demek ki nitelik denilen şey de bu maaş farkının üzerini örtmüyor. Maalesef ülkemizdeki marka takıntısı, her şeyde olduğu gibi iş yerlerinde de bulunuyor.

Ülkemizde "ucuz iş gücü" anlayışı, firmaların personel maliyetlerini düşürme çabalarına yansıyor. Ancak, kazanç varken neden ucuza çalıştıralım ? Personel giderlerinden elde edilen kar, sektörün en büyük kazancı olmamalı. Bu sektöre yakışmayan bir gerçek.

Sektörde birlik deseniz, o da yok. Herkes bir alt firmasına tepeden bakıyor. Oklar tek bir yöne çevrilmiş, herkes aynı firmaya girmek için debelenip duruyor. Kimse kimsenin haline acımıyor. Eğer senin çocuğun varsa, diğerinin de var; senin evin kira ise, diğerinin evi de kira; sen gezip tozmak istiyorsan, diğeri de istiyor; sen ev araba almak istiyorsan, diğeri de istiyor. Bir düğün kaça yapılıyor kimsenin haberi var mı ? Sektörde birlik ve empati, daha iyi bir çalışma ortamı yaratmak için şart.

Hani bir söz vardır; çalışmaya gelince Avrupa, maaşlara gelince Afrika örnek gösteriliyor. Dışarıda diğer sektörlerde bu ücretleri veren firma yok deniliyor. Neden maaşlar yüksek tutulup diğer sektörlere de örnek olup çalışanlara güzel maaşların verilmesinin yolu açılmak istenmiyor ?

Haklısınız, dışarıda bu maaşlar yok. Çalışanlar teşekkür de ediyor ancak şartlar daha güzel olamaz mı ? Avrupa'nın en büyük havalimanında çalışanlar, maaş konusunda Avrupa'da kaçıncı sıradalar acaba ? Ülkemizde ev kiraları almış başını gitmiş, okul ücretleri deseniz aynı, çocukların cebine konulacak kantin parası vs.. Önümüzde büyük bir deprem sorunu var. Çalışanların kaçı depreme dayanıklı binalarda oturuyor ? Yani her şey yolunda da personel açgözlü değil.

Sektörde birlik ne zaman olur, birlik nasıl sağlanır, biz görür müyüz, bilmiyorum.

Empati yapabilen bir millet olmamız dileğiyle...

Yazıyı okuduğunuz için teşekkür ederim.
 

Konuyu okuyanlar;

Üst