THY Cadet Sağlık Süreci - Patent Foramen Ovale

rknnc

HavaPersonel.Com
Merhaba, ben 1.5 yıl kadar önce kısa bir dönem olan kalp çarpıntısından dolayı kardiyolojiye gittim. Eko ve efor testi vermem istendi. Yapılan testlerde hiç bir sorun çıkmadı fakat eko yapılırken kalp deliği farkedildi. Sonrasında yapılan transözafageal ekoda da bunun PFO (patent foramen ovale) olduğu saptandı. Bu delik anne karnında herkeste var, doğumdan sonra çocukluğa geçerken kapanıyor ve bazılarında da tam olarak kapanmayabiliyor. Kardiyolojiyle defalarca konuşmama rağmen hayatımda hiçbir etkisi olmadığı, bunun insanların %25-30'unda zaten olduğu, tamamen rastlantı sonucu farkedildiği, kapatılmasının zor bir şey olmadığı fakat kapatılmaya hiç bir gerek olmadığı söylendi. Araştırdığımda bu konu ve pilotluk hakkında THY ile ilgili hiçbir şey bulamadım. Hastalık olarak kabul edilmediği ve kesin olarak farklı hastalıklara sebep olup olmadığının bilinmediğini öğrendim. Yabancı kaynaklı bir akademik yazıda da yapılan araştırma sonucu aktif 60 civarı askeri savaş pilotu inceleniyor ve bunlarında yine %20-25 civarında bu durumun olduğu keşfediliyor. Bendeki durum rastlantı sonucu keşfedilmese araştırdığım kadarıyla tip-1 sağlık lisansı alınırken de yapılan testlerde bulunabilecek bir şey değilmiş. Tip-1'de ekg çekiliyor ve ekg de belirlenebilecek bir şey değil. Bu durumla alakalı bir bilgisi veya deneyimi olan varsa cevaplarsa sevinirim.

Konuyu okuyanlar;